Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки до теми 1



Висновки до теми 1

Теорія держави і права – це фундаментальна юридична наука та навчальна дисципліна. По відношенню до інших юридичних наук теорія держави і права знаходиться на вищому рівні узагальнення правової та державної дійсності. При цьому, будь-яка юридична наука за своєю структурою має загальну (теоретичну) частину, з якої, зокрема, і починається становлення та формування певної юридичної науки. Теорія держави і права має змогу оволодіти найширшими за обсягом і найглибшими за змістом знаннями, порівняно з іншими юридичними науками, які вивчають лише окремі аспекти явищ правового характеру. І тому теорія держави і права не ставить собі за завдання - вивчити абсолютно всі конкретні прояви правових, юридичних явищ тощо; таке завдання вирішує уся система юридичних наук. Знання, здобуті теорією держави і права, використовуються галузевими юридичними науками як вихідні основи дослідження, що дозволяють уникнути однобічності у вирішенні галузевих наукових проблем

Висновки до розділу І

Висновки по розділу І

Теорія держави і права як вихідна основа правознавства закладає базові знання у сфері правознавства з метою формування світоглядних орієнтирів з позиції загальнолюдських цінностей, і передусім, верховенства прав людини і громадянина.
Значення таких знань полягає в тому, що студенти-юристи, які вивчили теорію держави і права, оволодівають абеткою правознавства, методологією правового мислення, без наявності яких неможливо в подальшому просуватися в безмежний світ правознавства.
Життєвість і соціальна значущість теорії держави і права визначається її тісним зв’язком з юридичною практикою, здатністю задовольняти запити останньої.
Місце теорії держави і права в системі правознавства зумовлене, врешті-решт, її функціональним призначенням, яке найбільш наочно виявляє себе у „функціональній тріаді онтологічного, гносеологічного та комунікативного аспектів”

Вступ

Вступ

Метою даного розділу є осмислення закономірностей становлення загальнотеоретичної юридичної науки в процесі еволюції світової та вітчизняної державно-правової думки.
При цьому, варто наголосити на тому, що в процесі розробки програмних питань постала нагальна необхідність надати більшу увагу закономірностям становлення та розвитку загальнотеоретичної науки, оскільки це природно відповідає об`єктивним вимогам сучасного світу. На сьогодні автори багатьох посібників з „Теорії держави і права” розглядають проблеми виникнення та розвитку загальнотеоретичної юридичної науки в Україні (див. Теорія держави і права: Навч. посіб./ А.М.Колодій, В.В.Копєйчиков та ін.; За заг.ред. С.Л.Лисенкова. – К.: Юрінком Інтер, 2002. – 368 с. – С. 140-164). На нашу думку, враховуючи реалії сучасного світу, і зокрема, - тенденції світової глобалізації, ті інтегративні процеси, які впливають на входження нашої держави до спільноти міжнародних організацій та її участь в програмах ООН, а також, беручи до уваги, перспективи розвитку освіти в Україні в контексті Болонського процесу, - особливо важливим є вивчення української державно-правової думки в контексті становлення світової політико-правової ідеології. У зв`язку з цим з метою поглибленого вивчення даного курсу, одним із його розділів є вивчення історії становлення та розвитку загальнотеоретичної юридичної науки у широкому та у вузькому розумінні цього процесу.

Вступ

Вступ

Метою даної теми є вивчення відповідних підходів до розуміння державно-правових явищ, які існували за часів Стародавнього Світу ще задовго до початку нашої ери. Необхідність ретельного та ґрунтовного вивчення творчого надбання мислителів Стародавнього Світу зумовлене, насамперед, тим, що перші паростки, майже, усіх сучасних загальнотеоретичних концепцій, які за своїм характером є вкрай актуальними, в тому числі, і для вітчизняної державно-правової системи, беруть свій початок саме за тих стародавніх часів





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 531 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...