Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 28 Злочини проти безпеки виробництва(6 годин)



1. Характеристика злочинів у сфері безпеки праці (ст.ст. 271, 272 КК України).

2. Характеристика злочинів пов’язаних з порушенням спеціальних правил щодо безпеки виробництва, безпечного використання продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд (ст.ст. 273-275 КК України).

3. Визначте додаткові безпосередні об’єкти злочинів, що посягають на безпеку виробництва.

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 12.06.2009 р. „Про практику застосування судами України законодавства у справах про злочини проти безпеки виробництва”.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

Оператор П., що працював у центрі безпеки виробництва на вугільній шахті, залишив своє робоче місце, коли йому стало відомо про те, що його дружина потрапила до лікарні у результаті ДТП. П. попросив свого знайомого Н., якій працював шахтарем, почергувати замість нього на робочому місці та надав відповідні інструкції. У час відсутності П. сталася аварійна ситуація, яку Н. не зміг вчасно передбачити. В результаті вибуху метану загиблі люди. Вирішить питання про кримінальну відповідальність П. та Н.

Задача №2

О, який працював у дослідному центрі на виробництві вибухових речовин винайшов спосіб збільшити руйнівну силу вибуху. Він вирішив випробувати свій винахід на практиці, та після закінчення робочого дня провів вибух на дворі підприємства, тому що спеціальна лабораторія була замкнута. У результаті вибуху надзвичайної сили було частково зруйновано будівлю, дві особи що були всередині отримали тяжкі поранення. Вирішить питання про відповідальність О.

Задача №3

С., який розробляв робочий проект індивідуальної приватної будівлі та керував її будівництвом, припустився помилки при проектуванні, яку він виявив лише на завершальної стадії будівництва. С. знав про те, що існує вірогідність руйнування будівлі у разі землетрусу, проте він не наважився повідомити власника будівлі про потенційну небезпеку. Через шість років, під час землетрусу, будівлю було частково зруйновано у результаті обвалу стелі другого поверху, що було обумовлено саме помилкою у проектуванні. Вирішите питання про відповідальність С.

Варіант 2. При руйнуванні будівлі загинула людина.

Задача №4

Син власника приватного будівельного підприємства О. доручив робітнику А. перефарбувати фронтон будівлі у інший колір. Проте на той момент у наявності не було необхідного обладнання для виконання цих робіт, але А., піддавшись вказівкам О., за допомогою драбини намагався дістатися даху будівлі. У результаті А. впав з драбини та отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості. Дії О. були кваліфіковані за ч. 1 ст. 271 КК. Чи є підстави для притягнення О. до кримінальної відповідальності?

Задача №5

Т., який працював у лабораторії радіологічного контролю, грубо порушив правила поводження з радіоактивними речовинами, у результаті чого було заподіяно шкоду його здоров’ю. Також пари речовини розповсюдились по приміщеннях лабораторії, проте в них не було інших осіб. Визначите чи є підстави для притягнення Т. до відповідальності за ст.. 274 КК України.

Задача №6

Майстер-підривник вугільної шахти Б., працюючи в третю зміну, виконував підривні роботи при відсутності води у вмістищах водяного заслону, а також осіб технічного нагляду, чим порушив вимоги параграфа 164 і 292 Єдиних правил безпеки при підривних роботах. Ця шахта належала до розряду категоричних з безпеки вибуху газу й вугільного пилу. Дайте кримінально-правову оцінку діям Б.

Варіант: Через дії Б. виникла загроза вибуху метану.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1402 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...