Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 25 Злочини у сфері господарської діяльності(6 годин)



1.Загальна характеристика та класифікація злочинів у сфері господарської діяльності.

2.Характеристика злочинів у сфері бюджетної системи України.

3.Характеристика злочинів у сфері кредитно-фінансової системи України.

Характеристика злочинів у сфері підприємництва та іншої діяльності суб’єктів господарювання.

4.Характеристика злочинів у сфері використання фінансових ресурсів та обігу цінних паперів.

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Визначте злочини у яких мета є обов’язковою ознакою суб’єктивної сторони складу злочину.

2. Законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України №6 від 12 квітня 1996 р. „Про практику розгляду судами кримінальних справ про виготовлення або збут підроблених грошей чи цінних паперів”.

3. Законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 08 жовтня 2004 р. „Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів”.

4. Законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 15 квітня 2005 р. „Про практику застосування судами законодавства про кримінальну відповідальність за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”.

5. Законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України №8 від 03 червня 2005 р. „Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил”.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

Вироком районного суду К. засуджено за ч.1 ст.204 КК за те, що вона у своїй квартирі збула 1,5 літра незаконно виготовленого самогону, а також незаконно зберігала з метою збуту 8,25 літра цього спиртного напою, 2 бідони із закваскою та обладнання для виготовлення самогону.

Чи правильно кваліфіковані дії К.?

Задача №2

Б., як приватний підприємець, уклав кредитну угоду з банком про надання йому кредиту в розмірі 50 тис. грн. для заготівлі й переробки лісоматеріалів строком на 6 місяців. Ці гроші за вказівкою Б. були перераховані на рахунок підприємця Г., який на підставі укладеної між ними угоди повинен був займатися заготівлею та переробкою лісоматеріалів.

На досудовому слідстві Г. показав, що він дійсно на прохання Б. уклав з ним угоду про заготівлю й переробку деревини, хоча цією діяльністю не займався й дозволу на заготівлю лісоматеріалів не мав. Тоді вони домовилися, що Б. займатиметься цим сам, і він деревину не постачав. Коли на його, Г., рахунок надійшли кредитні кошти, він за вказівкою Б. частину їх перерахував підприємцю А., а решту – на рахунок Б. Пізніше, Б. подав за відомо неправдивий звіт про використання одержаних від банку коштів і підроблені документи про придбання деревини у К-ому лісництві, чого насправді не було, так як Б. на прохання продати йому ліс у К-ому лісництві отримав відмову.

Кваліфікуйте дії Б.

Задача №3

Г. визнано винною в тому, що вона, працюючи директором торговельного підприємства, за попереднім зговором з директором іншого підприємства Р., на підставі фіктивної бартерної угоди й додатків до неї вивезла через митницю до Росії 120 тонн 84 кілограми яловичини вартістю 311 тис. 209 грн. На підставі цього Г. була засуджена за ст.201 КК.

Як вбачається з матеріалів справи, суд першої інстанції не спростував твердження засудженої Г. про те, що всі угоди укладала Р. і вона, Г., не могла знати про їх фіктивність, що документи, необхідні для переміщення м’яса через митний кордон, були належним чином підготовлені та відповідні платежі сплачені. Суд фіктивність угоди та існування російських фірм, з якими її було укладено, ретельно не перевірив, кваліфікуючи дії Г. як контрабанду, він обмежився вказівкою про вивезення м’яса до Росії.

Чи правильно кваліфіковані дії Г.?

Задача №4

Учень художнього училища З. намалював 2 банкноти вартістю 100 грн. кожна. При спробі збути одну з них його було затримано.

Варіант 1. Не сказавши про підробку, З. дав одну купюру К. в оплату боргу. Підробку було викрито, коли К. подав купюру в касу магазину.

Варіант 2. З. виготовив банкноту, щоб показати товаришам свою художню майстерність.

Кваліфікуйте дії З. та К.

Задача №5

М. займався виготовленням ювелірних виробів із золота, скупленого у населення, які клеймував підробленим пробірним клеймом, виготовленим на його замовлення громадянином Г. Ліцензії на діяльність, пов’язану з виготовленням і реалізацією ювелірних виробів, М. не мав. За рік М. виготовив і реалізував ювелірних виробів на 200 тис. грн.

Кваліфікуйте дії М. та Г.

Задача №6

Г. і Ф. за вкраденими паспортами на ім’я їх власників зареєстрували декілька приватних підприємств. З легально діючими суб’єктами господарської діяльності від імені створених підприємств укладалися удавані угоди на поставки товарів чи надання послуг, за якими такі суб’єкти перераховували безготівкові кошти на рахунки створених приватних підприємств, а взамін їх керівники отримували готівкові кошти в національній чи іноземній валюті. Безготівкові кошти за удаваними угодами перераховувалися на рахунки інших суб’єктів господарської діяльності, від яких Г. і Ф. отримували готівкові кошти, отримані цими суб’єктами від незаконної реалізації контрабандно ввезених чи виготовлених підпільно товарів.

Кваліфікуйте дії Г. і Ф.

Задача №7

П., в домашніх умовах, виготовив 4 срібні монети, що, як на перший погляд, мали колекційну цінність. В результаті чого він вирішив їх продати своєму знайомому, який розпочинав тільки діяльність колекціонера.

Як слід кваліфікувати дії П.?

Задача №8

Громадянину І. потрібно було розміняти 100 грн. купюру, щоб заплатити за сигарети в лавці. Знайшовши найближчий магазин, він розміняв у продавця на дві купюри по 50 грн. Коли І. почав розплачуватися за товар ним було помічено, що одна із наданих йому купюр не відповідає всім потрібним вимогам. Але замість того, щоб розплатитися справжньою, він підніс до каси ту, яка викликала у нього сумніви. В результаті чого його було затримано за підозрою збуту підроблених грошей.

Кваліфікуйте дії І.

Задача №9

С., як платник податків, у звітних документах правильно відображав і обраховував свої податкові зобов’язання, своєчасно подавав податкову декларацію, однак у зв’язку із відсутністю достатньої кількості коштів на його банківському рахунку не своєчасно погашалося його податкове зобов’язання.

Кваліфікуйте дії С.

Задача №10

Власник ПП „Мінск” К. невчасно подав позовну заяву до суду про стягнення грошей з боржника ПП „Ялинка”, чим спричинив стійку фінансову неспроможність даного підприємства.

Чи утворює така бездіяльність К. склад розглядуваного злочину? Якщо так, то кваліфікуйте дії К.

Задача №11

Л., працюючи директором заводу, допускав випуск недоброякісного одягу у великих розмірах. На попередньому слідстві він заявив, що випуск недоброякісної продукції мав місце в результаті того, що заготівки, які отримав завод, були виготовлені із недоброякісної сировини. Це підтвердилося в результаті проведеної експертизи.

Оцініть дану ситуацію.

Задача №12

При одній із покупок фруктів та овочів Т., у продавця І., яка торгувала на Одеському ринку „Привоз”, вирішив переважити даний товар на центральних терезах ринку „Привоз”, які показали недовагу у 300 г. Т. звернувся до працівників міліції. В результаті перевірки експертами терез, було виявлено заміну одної із важливих їх деталей, наслідком яких була недовага.

Чи є в діях І. склад злочину? Та чи підлягає вона кримінальної відповідальності за ст.226 КК України?





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 771 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...