Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 23 Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина(6 годин)



1. Загальна характеристика та класифікація злочинів проти виборчих, трудових та інших прав і свобод людини і громадянина.

2.Характеритсика злочинів, пов’язаних з перешкоджанням здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі (ст.ст.157, 160 КК).

3.Характеристика злочинів, пов’язаних з порушенням порядку проведення виборів або референдуму (ст.ст.158, 158-1, 158-2, 159, 159-1 КК).

4.Характеристика злочинів, пов’язаних із порушенням особистих прав громадян (ст.ст.162, 163, 182 КК).

5.Характеристика злочинів, пов’язаних із порушенням рівноправності громадян, їх права на освіту та безоплатну медичну допомогу (ст.ст.161, 183, 184 КК).

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Визначте у яких злочинах проти виборчих, трудових, інших особистих прав і свобод людини і громадянина передбачено відповідальність спеціальних суб’єктів.

2. Визначте об’єктивну сторону надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців.

3. Визначте кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки порушення авторського права і суміжних прав

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

Майстер виробничого цеху Петренко, довідавшись, яку партію бажають підтримати на виборах двадцять три його колеги, примусив кожного з них отримати по 100 гривень, які він і роздав. Петренко повідомив своїх колег, що зазначені гроші є платою за те, щоб його колеги підтримали на виборах іншу партію.

Оцініть вчинене Петренком.

Задача №2

Іваненко, яка працювала листоношею, товаришувала з Сергієвою. Сергієва розповіла Іваненко, що листи, які Іваненко приносить Сергієвій, надсилає донька Сергієвої Катерина, яка дуже давно не відвідує Сергієву. Довідавшись про зазначене, Іваненко написала Катерині листа, в якому засудила її байдужість. Катерина поскаржилась до правоохоронних органів на те, що Іваненко порушила таємницю листування.

Чи є скарга Катерини обґрунтованою?

Задача №3

Директор фірми Бажанов протягом трьох років не надавав своїй підлеглій бухгалтеру Степовій відпустку, хоча Степова наполягала на її отриманні.

Оцініть вчинене Бажановим.

Задача №4

Степанова влаштувалась на роботу секретарем, що було передбачено укладеною в письмовій формі трудовою угодою, наказом про прийняття на роботу і записом у трудовій книжці. Директор фірми, куди влаштувалась Степанова, протягом місяця примушував її працювати прибиральницею, погрожуючи у випадку відмови від такої праці звільнити Степанову.

Оцініть вчинене директором.

Задача №5

Власник і директор фірми Васильчук протягом півроку не виплачував своїм підлеглим заробітну плату, але після проведення прокуратурою перевірки на предмет виплати заробітної плати Васильчук виплатив заборгованість з метою не допустити порушення про нього кримінальної справи.

Оцініть вчинене Васильчуком.

Задача №6

Директор фірми Лінський пригрозив працівникам фірми, що вони не отримають заробітну плату за місяць, якщо приймуть участь у страйку.

Оцініть вчинене Лінкським.

Задача №7

Варенчук з’явився до католицької церкви і кілька разів вдарив священика, пояснивши зазначені дії тим, що священик перейшов з православ’я до католицизму.

Оцініть вчинене Варенчуком.

Задача №8

Під час проведення з'їзду політичного руху „З” Г., якому не сподобалися гасла руху, подзвонив у міліцію і заявив, що в палаці культури, де проходив з'їзд, закладена бомба. У результаті з'їзд було зірвано.

Кваліфікуйте дії Г.

Варіант: Г. виготовив саморобну димову шашку й інсценував пожежу у фойє палацу культури.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 593 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...