Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 27 Злочини проти громадської безпеки(4 години)



1. Загальна характеристика та класифікація злочинів проти громадської безпеки.

2. Характеристика злочинів, пов’язаних із створенням злочинної організації, терористичної групи та інших злочинних об’єднань.

3. Характеристика злочинів, пов’язаних із створенням терористичної групи чи організації та вчиненням терористичного акту.

4. Характеристика злочинів, пов’язаних із незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами чи радіоактивними матеріалами.

5. Назвіть предмети злочинів та визначіть їх ознаки, на які вказує Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями чи радіоактивними матеріалами» № 3 від 26.04.2002 р..

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Визначте, у яких кримінально-правових нормах Розділу IX Особливої частини Кримінального кодексу передбачено мету як обов’язкову ознаку суб’єктивної сторони.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

Ч., за домовленістю із Ш., з телефону-автомату повідомив у чергову частину міліції про те, що в одній з державних установ закладений вибуховий пристрій. Робота в державній установі була припинена, співробітники евакуйовані з будинку, викликані сапери. Повідомлення виявилося помилковим.

Кваліфікуйте дії Ч. і Ш.

Задача №2

Мешканець Одеської області Володимир Т. прибув до Київа у надії на вигідну угоду. У звичайному целофановому пакеті, котрий одесит постійно тримав при собі і цілий день возив у метро, знаходилося джерело альфа-випромінення потужністю 4500 мкр/год на поверхні пакета.

У пакеті виявився америцій-241, дуже токсичний радіоізотоп. Страшно подумати, який рівень небезпечного для життя забруднення міг виникнути у разі розгерметизації свинцевого контейнера! Затриманий розповів, що капсулу з америцієм він викрутив із вимірювального приладу, обстежив дозиметром і зробив саморобний 20-сантиметровий свинцевий контейнер. І всі ці процедури здійснив у своєму домі, де мешкають його дружина і малолітня дитина.

Вирішить питання щодо відповідальності.

Задача №3

Близько 6-ї години ранку в старому двоповерховому корпусі Черкаської обласної лікарні розпочалася пожежа. З лікарні були евакуйовані 60 пацієнтів і найцінніше медичне обладнання. Місце займання виявив сторож, котрий спробував погасити пожежу самотужки. Через декілька годин за допомогою управління МНС пожежу вдалося ліквідувати. Загиблих та поранених немає. Підраховані збитки становлять 700 тис. грн.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача №4

Брати В. та Г., П. і Щ. вбили працівника міліції Ш. та заволоділи його пістолетом. Після цього усі вони скоїли чотири розбійних напади на окремих громадян. Якось В. прийшов разом з Г. додому вночі та зізнався дружині, що вони скоїли напад на одну сім’ю, і попросив викинути у річку їх черевики та замести сліди на кухні. Дружина виконала прохання.

Дайте відповідь про відповідальність.

Задача №5

Мисливець К. при полюванні не розрядив рушницю і не зачохлив її. Коли К. їхав у трамваї, двонадцятирічний Ш. непомітно для К. звів курок та нажав спусковий гачок. Пострілом було завдано середньої тяжкості тілесні ушкодження П.

Дайте кримінально-правову оцінку діям К.

Задача №6

Х. разом з Г. у стані алкогольного сп’яніння вчинили у жіночому гуртожитку хуліганство, побили мешканців. Працівнику міліції А. який приїхав за викликом вони вчинили опір, побили його та захопили пістолет. Х., який захопив пістолет собі, зберігав його дома у столі і не закривав його на ключ. 14-ти річний син Х, для того щоб похвастатися серед однолітків, взяв в столі пістолет. Усі почали його розглядати. У метушні відбувся постріл, внаслідок чого було завдано тяжке тілесне ушкодження С.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Х. та Г.

Задача №7

Інженер з техніки безпеки автомобільного заводу І., у порушення встановленого директором заводу графіку, не проводив перевірки дотримання правил пожежної безпеки, прибирання виробничих відходів з пожежонебезпечних місць. В наслідок цього від випадково виниклої іскри займався виробниче сміття в цеху. Внаслідок пожежі цех разом з обладнанням та готовими автомобілями був повністю знищений.

Проаналізуйте поведінку І. Чи є в діях І. ознаки складу злочину, передбаченого ст. 270 КК України.

Задача №8

Ф., Т. й Н. зробили вночі чотири збройні напади на магазин, залишившись при цьому ніким не заміченим. Чверть награбованого вони віддали М. за те, що той передав у їхнє розпорядження револьвер системи "Наган". Останній участі в нападах не приймав.

Вирішіть питання про відповідальність осіб, винних у вчиненні злочину.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...