Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 29 Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту (6 годин)



1.Кримінально-правова характеристика злочинів, які вчиняються на залізничному, водному чи повітряному транспорті (ст. ст. 276, 276-1 – 285 КК України).

2.Кримінально-правова характеристика злочинів, які вчиняються на автомобільному і міському електротранспорті (ст. ст. 286 – 290 КК).

3.Кримінально-правова характеристика злочинів, що виражаються в порушенні чинних на транспорті правил та в пошкодженні магістральних трубопроводів (ст. ст. 291, 292 КК України).

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Ознайомтесь та законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суд України від 23.12.2005 р. № 14 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту, а також адміністративні правопорушення на транспорті”.

2. Визначте кримінально-правові норми, які передбачають відповідальність спеціальних суб’єктів за злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

Продавець магазину В. попросила водія Жигулів М. привезти їй товари зі складу. Знаючи про несправність гальм, М. погодився. По дорозі назад зі складу в машини відмовили гальма, у результаті чого М. збив перехожого, який переходив дорогу у встановленому для цього місці. Від заподіяної шкоди перехожий помер.

Кваліфікуйте дії М. й В.

Варіант: Наїзд на пішохода відбувся не через несправні гальма автомобіля, а з вини самого пішохода, що переходив дорогу в неналежному місці.

Задача №2

Б., працюючи на комбайні, наїхав на сплячого в пшениці Г., у результаті чого Г. помер.

Кваліфікуйте дії Б.

Задача №3

Перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння З. поставив на рейки шматок шпали. Пасажирський поїзд, який пройшов через деякі час по цих рейках, збив поставлену З. шпалу. Тоді З. знайшов ще 6 таких шматків і поставив їх на рейки.

Кваліфікуйте дії З.

Задача №4

Б., знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, проникнув на територію господарства Р. і незаконно заволодів мотоциклом, вартістю 1300 грн.

Ознайомтесь зі ст.. 289 КК і кваліфікуйте дії Б.

Задача №5

Бригада ремонтників, отримавши розпорядження відремонтувати ділянку дороги, не впоралися з поставленим завданням до темряви і вирішили закінчити роботи наступного дня. Вночі, водій П., не знаючи про ремонтні роботи, впав у незакритий люк. В результаті одержаних травм перебував на стаціонарному лікуванні 20 днів.

Чи можна притягнути ремонтників до кримінальної відповідальності? Відповідь обґрунтуйте.

Задача №6

Ф., сівши в таксі, погрожуючи таксистові зброєю, примусив останнього слідувати по вказаному ним маршруту.

Чи підлягає кримінальній відповідальності Ф.? Відповідь обґрунтуйте.

Варіант: Ф. таємно вилучив таксі для того, щоб доставити до лікарні тяжко хворого.

Задача №7

При реєстрації транспортного засобу Р. у технічному паспорті була невірно вказана одна цифра. Власник вирішив виправити розходження і змінив цю цифру і у автомобілі.

Вирішіть питання про можливість притягнення винних до кримінальної відповідальності. Відповідь обґрунтуйте.

Задача №8

А., в день досягнення чотирнадцятиріччя, для розваги заволоділа рятувальним судном.

Чи може ставитися питання про притягнення А. до кримінальної відповідальності і за яких підстав.

Задача №9

Пасажир автобусу, пообідавши, викинув з вікна сміття, яке влучило у лобове скло машини, що їхала позаду. З переляку водій цієї машини вчинив раптову зупинку, це спричинило зіткнення декількох машин. Двоє водіїв отримали тяжкі тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.

ТЕМА 30 Злочини проти громадського порядку та моральності (4 години).

1. Характеристика злочинів проти громадського порядку.

2. Визначення поняття «громадський порядок», «громадська моральність»,

3. Відмінність злочинів проти громадського порядку від адміністративних правопорушень.

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Ознайомтесь та законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 р. № 10 «Про судову практику у справах про хуліганство”.

2. Ознайомтесь та законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами законодавства про відповідальність за втягнення неповнолітніх у злочинну чи іншу антигромадську діяльність» № 2 від 27 лютого 2004 р.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

І., знаходячись у нетверезому стані, почав бити своїх родичів та сусідів, виламав з огорожі арматуру та завдав нею удари батько, матері та сусідці П. До місця події прибули працівники міліції. У відповідь на їх вимогу припинити хуліганські дії, І. пригрозив застосувати насилля і по відношенню до них.

Кваліфікуйте дії І. Чи зміниться кваліфікація діяння, якщо І. одразу ж підкориться вимогам правоохоронних органів та припинить хуліганські дії?

Задача №2

Г., раніше судимий за військовий злочин, втягнув 13-ти річного Т. та 14-ти річного Б. до викрадення зимового взуття з магазину. В момент вчинення крадіжки неповнолітні були помічені охороною магазину та затримані.

Кваліфікуйте дії Г., Т. і Б.

Задача №3

Уродженка Молдавії Н. була затримана працівниками міліції, коли в одній із квартир, за якою велося спостереження у підозрі, що ця квартира є місцем розпусти. Було встановлено, що Н. систематично надавала сексуальні послуги за винагороду.

Чи є підстави для притягнення Н. до кримінальної відповідальності.

Задача №4

Т. заборгувала С. грошову суму у кількості 500 гривень. У якості повернення боргу вона запропонувала С. вступити у статевий зв’язок, що таким чином вона поверне борг. Проте С. виявився співпрацівником прокуратури і відмовившись від запропонованої пропозиції доставив Т. до відділення міліції у підозрі зайняттям проституцією.

За якою статтею Кримінального кодексу буде нести відповідальність Т.?

Задача №5

О. постійно випивала спиртні напої у нічних клубах з чоловіками. Одного разу М. та С. які випивали з О. та її 17-ти річною знайомою Н. після певного часу запропонували розплатитися за спиртні напої разом з О. та Н. У відповідь на це О. запропонувала М. та С., що вона щоб не розплачуватися за спиртні напої вмовить Н. вступити з ними у статевий зв’язок.

Дайте кримінально-правову оцінку діям О.

Задача №6

Раніше судимі за хуліганство Р. та С. перебуваючи біля цвинтаря в Одесі, фарбою намалювали свастику на одному з надгробків. Це було ними зроблено з хуліганських спонукань.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Р. та С.

Задача №7

Громадянин П. вночі біля дома у нетверезому стані порушував громадський порядок, тобто виражався нецензурною бранню, кидав у вікна під’їзду камінці. Сусіди викликали міліцію. При його затриманні П. не підкорявся вимогам працівника міліції, очолював опір, намагався вдарити його у обличчя.

Кваліфікуйте дії П.

ТЕМА 31 Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення (6 годин).

1. Визначення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

2. Характеристика злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів та інших предметів, небезпечних для здоров'я населення (ст. ст. 305–307, 309–311, 320 і 321 КК).

3. Характеристика злочинів, пов'язаних з незаконним заволодінням наркотичними засобами, а також обладнанням, призначеним для їх виготовлення (ст. ст. 308, 312, 313, 318 і 319 КК).

4. Характеристика злочинів, пов'язаних з незаконним вживанням наркотичних і одурманюючих засобів, а також допінгу (ст. ст. 314–317, 322–324 КК).

5. Характеристика інших злочинів проти здоров'я населення (ст. ст. 325–327 КК).

6. Ознайомтесь із Наказом МОЗ від 01.08.2000 року № 188 «Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропни речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу».

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Ознайомтесь та законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів» № 4 від 26.04.2002 р.

2. Визначте родовий та безпосередній об’єкт злочинів, передбачених ст.ст.305, 308, 319,324 КК України.

3. Визначте у яких злочинах передбачено мету, як обов’язкову ознаку складу злочину.

Розв’яжіть задачі:

Задача № 1

К., перебувала на лікуванні в лікарні. Сусідкою по ліжку в неї була тяжко хвора З., яка за призначенням лікаря вживала наркотичні засоби. Скориставшись тим, що сусідка заснула, К. вилучила з тумбочки З. усю коробку з наркотичними засобами для особистого споживання.

Кваліфікуйте дії К.

Задача № 2

Перед участю в Олімпійських іграх тренер неповнолітньої Г. загрожуючи їй вибуттям з команди неодноразово схиляв її до споживання допінгу. Не дивлячись на погрози Г. допінг не приймала.

Чи є в діях тренера склад злочину?

Задача №3

Н. було засуджено за ч. 1 ст. 305 УК України за контрабанду наркотичних речовин та за ч. 1 ст. 201 за контрабанду комп’ютерних комплектуючих. У січні 2006 року Н. був затриманий на кордоні з Росією при спробі переткнути кордон поза митним контролем. При обшуку у Н. була знайдена велика кількість комп’ютерних комплектуючих та наркотична речовина у пачці з сигаретами. Як було встановлено пізніше, наркотична речовина була підкладена Н. його товаришем з метою переправити її через кордон.

Чи є правильною кваліфікація дій Н.?

Задача №4.

А. було засуджено за ч.1 ст. 307 КК за виготовлення соломки снотворного маку з метою збуту. Було встановлено, що Н. вирощував снотворний мак та виготовлював макову соломку для особистого використання, а також передавав частину сировини його знайомому К., який займався збутом наркотичних речовин. У свою чергу К. надавав А. можливість постійно мешкати у будинку, що належав К.

Чи є правильною кваліфікація злочину, що вчинив А.?

Задача №5

Л., що мав наркотичну залежність, вчинив розбійний напад на аптеку. Погрожуючи пістолетом він вимагав видати йому декілька ліків, що відносяться до прекурсорів. Але провізор аптеки видала йому інші ліки, що були подібні за назвою, але не відносилися до заборонених. Л. було затримано на місці вчинення злочину.

Як повинні бути кваліфіковані дії Л.?

Задача №6

Неповнолітній Н. зі своїм знайомим - повнолітнім З. розпивали алкогольні напої. В результаті Н. було доведено до стану сильного алкогольного сп’яніння. Скориставшись станом свого знайомого, З. пригостив його саморобною сигаретою з коноплею, яку Н. не зміг відрізнити від звичайної сигарети.

Склад якого злочину містять дії З.?

Задача №7

С. працював фельдшером здравпункту політехнічного інституту. Користуючись недбалістю лікарів Л. і П., він брав у них зі стола рецептурні бланки з підписами й особистими печатками, заповнював їх викуповував лікарські наркотичні засоби. Усього С. викупив в аптеках понад 900 таблеток.

Кваліфікуйте дії С.? Чи можна притягти до кримінальної відповідальності Л. та П.?

Задача №8

Г., який довгий час був безробітним, випадково зустрів свого колишнього однокласника Б. Б. запропонував йому роботу з охорони й обслуговування клієнтів, які збиралися для споживання одурманюючих речовин. Г. погодився.

Кваліфікуйте дії Г. З якого часу цей злочин вважається закінченим?

Задача №9

Т., студент Політехнічного університету, запропонував однокурсникам С. й В. спробувати наркотичні засоби. Одержавши позитивну відповідь, він знайшов вільну аудиторію й там розділив "частування" із друзями.

Кваліфікуйте дії Т., С. й В.

ТЕМА 32 Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації (6 годин).

1.Характеристика злочинів, які посягають на відносини у сфері охорони інформаційної безпеки України (ст.ст. 328 – 330 КК України).

2.Характеристика злочинів, які посягають на недоторканність державного кордону України (ст. ст. 332 – 334 КК України).

3.Характеристика злочинів, які посягають на відносини щодо забезпечення комплектування Збройних Сил України (ст.ст. 335 – 337 КК України)

4.Класифікація злочинів, передбачених Розділом XIV Особливої частини Кримінального кодексу України.

5.Назвіть ознаки, за якими інформація, що становить державну таємницю, відрізняється від конфіденційної інформації.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

Джонс, будучи громадянином США, проживав на території України чотири роки. Під час цього часу він працював на державному підприємстві „МАШ” головним конструктором, де не складав присягу про нерозголошення відомостей, які становлять державну таємницю. Закінчивши роботу над проектом Джонс вирішив, що відомості про даний проект слід використати на користь і його батьківщини, скопіювавши при цьому цінні папери та документи спробував залишити територію України. Але під час такої спроби його було затримано.

Як слід кваліфікувати дії Джонса?

Задача №2

Працівник СБУ Сємічкін в домашній розмові з жінкою розповів їй про те, що ввечері буде проходити спеціальна операція „Захват” по затриманню їхнього сусіда Крилова, як організатора злочинної організації. Дану розмову підслухав 16-річний син Сємічкіна і в розмові з дочкою Крилова розповів їй про операцію „Захват”. У наслідку чого операцію було зірвано.

Кваліфікуйте дії Сємічкіна та його сина.

Задача №3

Під час процедури передачі документів та електронних носіїв, які становили державну таємницю, Послом України в Росію був загублений диск. Причиною даного випадку, як було встановлено пізніше, стала відсутність належної охорони приміщення, яке відводилося для зустрічі і передачі відомостей.

Кваліфікуйте дії Посла та адміністрації приміщення.

Задача №4

Громадянка Росії Коновалєнко проникнула на турецьке судно „SUNY”, яке знаходилося в Одеському порту, з метою таємного виїзду за кордон морським шляхом, але була випадково затримана капітаном корабля.

Кваліфікуйте дії Коновалєнко.

Задача №5

Петренко ще з 14-річного віку вирішив, що на строкова військова служба не для нього. Тому з цього періоду почав носити вузьке взуття з метою розвинення плоскостоп”я. На час призову на строкову військову службу Петренко вже набув вказану хворобу. Але у військовому комісаріаті дізналися про даний випадок і звинуватили П. в самокаліченні.

Чи справедливі звинувачення в сторону П.? Кваліфікуйте його дії.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1732 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...