Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 33 Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян та злочини проти журналістів(4 години)



1. Характеристика злочинів у сфері використання державних символів (ст. ст. 338, 339 КК України).

2. Характеристика злочинів, пов'язані із перешкоджанням діяльності організацій та об'єднань громадян (ст. ст. 340, 341 КК України).

3. Характеристика злочинів проти представників влади, працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань, журналістів (ст. ст. 342–353 КК України).

4. Характеристика злочинів у сфері використання документів і засобів отримання інформації (ст. ст. 357–360 КК України).

5. Характеристика інших злочинів проти авторитету органів держави і діяльності об'єднань громадян (ст. ст. 354–356 КК України).

6. Назвіть ознаки за якими самоправство, як вид злочину, відрізняється від самоправства, як виду цивільного делікту.

7. Які предмети злочину, як обов’язкова ознака, передбачено у кримінально-правових нормах Розділу ХIV Особливої частини КК України.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

Повертаючись з магазина, працівник карного розшуку УВД Кримський, який перебував у відпустці, помітив неподалік свого дому крадіжку. Непомітно, як вважали К. і М., виносили з сусіднього будинку нову апаратуру: музичний центр та телевізор. Кримський діставши зброю вистрілив вгору для попередження злочинців, щоб самовільно припинили свої протиправні дії, але як наслідок К. і М. відповіли пострілами у напрямку Кримського. Через деякий час пораненому працівнику карного розшуку все ж таки вдалося зупинити злочинців і доставити їх у найближчий відділок міліції.

Як слід кваліфікувати дії К. і М.? І чи є в діях злочинців склад злочину передбачений ст.342 ККУ?

Задача №2

Слідчий К. Новоархангельського району порушив кримінальну справу по факту давання хабара гр. Вєтровим. Вєтров був кумом прокурора даного району, тому прокурор визвавши слідчого в кабінет переконував винести постанову про закриття кримінальної справи, а в разі відмови погрожував посприяти, щоб К. звільнили з зайнятої посади.

Чи можна кваліфікувати дії прокурора відповідно до ст.343 ККУ? Що, на вашу думку, повинен вчинити слідчий К.?

Задача №3

Неповнолітній син Степан злочинця-рецидивіста Кононенка по телефонному довіднику дізнався номер телефону майора Свальського, який порушив кримінальну справу проти його батька та погрожував розправою над його сім’єю по телефону. Його було затримано та пред’явлено обвинувачення згідно з статтею 345 ККУ.

Чи правильно було кваліфіковано дії Степана?

Задача №4

Петро і Ганна проживали разом з 2005 року. Ними, під час даного терміну, було набуто телевізор, дві шафи і ноутбук (загальна сума 7 тис.грн.). В травні 2007 року з квартири пропали всі цінні речі на суму 15 тис.грн. поки Ганна була у відпустці в Закарпатському санаторію. З приводу цього Ганна звернулася в міліцію про встановлення факту крадіжки. Слідством було встановлено, що дані речі були збуті її співмешканцем Петром, а гроші потрачені на власні потреби.

Чи є в діях Петра склад злочину? І, якщо є, то кваліфікуйте його дії.

Задача №5

Глечко перебуваючи у відрядженні в м. Києві загубив свій паспорт. Пів року по тому його було викликано в однин із районних судів м. Києва, де на попередньому розгляді справи суддею йому було пред’явлено обвинувачення згідно зі статті 205 ККУ. Пояснивши суду, що його паспорт був загублений і він після даного інциденту звертався у відповідні органи про набуття нового.

Суддя зробивши відповідні запити зняв обвинувачення з Глечко. Невдовзі співробітниками міліції було виявлено громадянина Ноздрьова, який знайшовши паспорт Глечко вирішив прикрити свою незаконну діяльність шляхом створення фіктивного підприємства, яке офіційно оформив на паспортні дані Глечко.

Як слід кваліфікувати дії Ноздрьова?

Задача №6

Громадянин Варламов в домашніх умовах вирізав із гуми печатки, дане заняття ним порівнювалося, як хобі. Зразки його витворів приносив йому його старший брат К., який працював бухгалтером на підприємстві. Як виявилося пізніше К. крадучи гумові печатки у В. (потім їх повертав), ставив їх незаконно на документах даного підприємства для власної вигоди. В результаті чого був затриманий органами міліції.

Чи є у діях гр. Варламова склад злочину? І як слід кваліфікувати дії К.?

ТЕМА 34 Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку (3 години).

1. Класифікація злочинів в сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем і комп’ютерних мереж та мереж електрозв’язку.

2. Міжнародний досвід боротьби з комп’ютерними злочинами.

3. Визначте додаткові обов’язкові безпосередні об’єкти, які передбачено кримінально-правовими нормами Розділу ХVI Особливої частини КК України.

4. Визначте та проаналізуйте систему нормативно-правових актів, до яких необхідно звернутися для встановлення ознак складів злочинів, передбачених розділом ХVІ КК України. Складіть у письмовому вигляді за результатами дослідження термінологічних словник.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

А. і Б. домовилися, що А. – буде створювати комп’ютерні віруси, за допомогою яких можна здійснювати доступ до мережі «Інтернет» від імені і за рахунок інших людей, а Б. – реалізовуватиме їх. При спробі першого збуту таких програм Б., а згодом і А. були затримані.

Визначте та охарактеризуйте ознаки предмету злочину, передбаченого ст.361-1 КК України. Дайте кримінально-правову оцінку діям А. і Б.

Задача №2.

К. розробив спеціальну програму, що призначена для здійснення доступу і послідуючого копіювання інформації на задані електронні адреси. За допомогою даної програми К. одержав інформацію про особовий склад органів, що здійснюють ОРД на всій території України і виставив її на продаж в мережі «Інтернет».

Визначте поняття «інформація». Охарактеризуйте предмет злочину, передбаченого ст.361-2 КК України. Визначте момент з якого інформація визнається державною таємницею. Кваліфікуйте дії К.

Задача №3.

М. незаконно одержав можливість обробляти інформацію на офіційному сайті Верховної Ради України. Його дії призвели до неодержання списків нових надходжень до Бази Даних «Законодавство України» на свою електронну адресу протягом місяця особами, які замовили таку послугу.

Визначте на основі чинного законодавства та доктрини кримінального права зміст понять: «несанкціонований доступ», «електронно-обчислювальна машина (комп'ютер)», «автоматизована система», «комп'ютерна мережа», «мережа електрозв'язку». Охарактеризуйте суб’єктивну сторону злочину, передбаченого ст.361 КК України. Дайте кримінально-правову оцінку діям М.

Задача №4.

Л. скористався своїм правом обробляти інформацію на впливовому інформаційному сайті новин і за винагороду не допустив в порушення рішення керівництва розголошення через названий сайт відомостей про виявлену неякісність та шкідливість для населення групи продуктів харчування, які виробляються компанією «П».

Розмежуйте злочини, передбачені ст.361 та ст.362 КК України. Кваліфікуйте дії Л.

Задача №5.

З. через мережу «Інтернет» розіслав на корпоративні мобільні телефони всіх співробітників компанії «С» створений ним сигнал, який не містить ніяких відомостей, але в силу об’єму закладеної інформації припинив роботу внутрішньо корпоративної мережі мобільного зв’язку.

Розмежуйте злочини, передбачені ст.363-1 та ст.361 КК України. Охарактеризуйте знаряддя вчинення злочину, передбаченого ст. 363-1 КК України. Виходячи із законодавства окресліть межі поняття мережі електрозв’язку. Кваліфікуйте дії З.

Задача №6

Є., підібравши пароль, увійшов через глобальну мережу в захищений розділ сервера СБУ України й скопіював інформацію, яка його цікавила. Дана інформація належала до державної таємниці.

Чи підлягає Є. кримінальній відповідальності?

ТЕМА 35 Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг ( 6 годин).

  1. Характеристика міжнародних актів у сфері кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення.
  2. Загальна характеристика злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної із наданням публічних послуг.
  3. Характеристики особи, яка надає публічні посуги, як суб’єкта злочину.
  4. Поняття неправомірної вигоди.

5. Поняття, види та ознаки службових осіб за КК України, їх відмінність від осіб, які надають публічні послуги.

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Ознайомтесь та законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про перевищення влади або службових повноважень» від 26 грудня 2003 року № 15.

2. Ознайомтесь та законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про хабарництво» від 26 квітня 2002 року № 5.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

К., який був Заступником прокурора області і вже три місяці як вийшов на пенсію, одержав від Б. винагороду, за здійснення впливу, який він мав можливість здійснити завдяки своєму минулому службовому становищу, на слідчого М. з ціллю закрити кримінальну справу, порушену щодо Б.

Проаналізуйте об’єктивну сторону одержання хабара. Розкрийте позицію Пленуму Верховного Суду України, щодо застосування КК України в подібних ситуаціях. Дайте кримінально-правову оцінку діям К. і Б.

Задача №2

П., будучи директором власного приватного підприємства, діючи на підставі статуту, протягом місяця неналежним чином виконував свої обов’язки через несумлінне ставлення до них, чим спричинив розвал діяльності даного підприємства та подальше його банкрутство, що позбавило роботи 100 чоловік та викликало невиконання підприємством зобов’язань перед контрагентами, які зазнали внаслідок цього істотної шкоди.

Проаналізуйте поняття службової особи, викладене в п.1 примітки до ст.364 КК України, та виявіть чи є П. суб’єктом злочинів у сфері службової діяльності. Дайте кримінально-правову оцінку діям П. Чи змінилася б кваліфікація, якщо б П., виконуючи обов’язки директора, не був власником підприємства?

Задача №3

М., будучи службовою особою, одержав від Д. довіреність на користування від його імені автомобілем за прискорення надання останньому землю у користування. По вказаній довіреності М. не мав права розпоряджатися автомобілем.

Розкрийте поняття хабара та виявіть ознаки його предмету. Кваліфікуйте дії М. і Д. Чи змінилася б кваліфікація, якщо б М. за довіреністю мав право розпоряджатися автомобілем та одержувати внаслідок цього грошові кошти?

Задача №4

Г., будучи працівником спецпідрозділу „Беркут”, після робочого дня, відпочиваючи в диско-барі та будучи в цивільному одязі, розпочав бійку з І., внаслідок чого завдав йому середньої тяжкості ушкодження.

Охарактеризуйте особливості діяння злочинів у сфері службової діяльності. Кваліфікуйте дії Г. Чи змінилася б кваліфікація, якщо б Г. знаходився у службовій формі?

Задача №5

Працівник міліції Д., проводячи перевірку заяви про злочин до порушення кримінальної справи, вилучив з матеріалів перевірки пояснення громадян та замінив їх на нові, неправдиві пояснення, складені ним власноручно.

Проаналізуйте предмет злочину, передбаченого ст.366 КК України. Кваліфікуйте дії Д. Чи змінилася б кваліфікація, якщо б Д., знаючи, що пояснення громадян є неправдиві, замінив їх на складені ним власноручно нові, які відповідають дійсності, з метою недопущення безпідставного порушення кримінальної справи?

Задача №6

Р., будучи слідчим органів внутрішніх справ, одержав у провадження справу щодо Н., який вчинив злочин, передбачений ч.1 ст.286 КК України. В процесі проведення досудового слідства Р. почав вимагати з Н. хабара за закриття справи щодо нього, погрожуючи тим, що в іншому випадку доведе вину Н.

Проаналізуйте поняття вимагання хабара. Кваліфікуйте дії Р. Чи змінилася б кваліфікація, якщо б Н. насправді був невинуватий у вчинені інкримінованого йому злочину?

Задача №7

Оперативні працівники органів внутрішніх Т. і Ф. вирішили перевірити доброчесність службових осіб П., Н. і М. Для цього вони запросили Г., який повинен був підійти до кожного з вказаних службовців і запропонувати йому хабара за вчинення якихось дій в його інтересах. В результаті проведеного експерименту П. і Н. відмовилися від одержання хабара, а М. прийняв його і одразу ж був затриманий Т. і Ф.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Т., Ф., Г. та М. Чи Змінилася б кваліфікація, якщо б М. перший запропонував Г. за винагороду посприяти у вирішенні його особистих питань з використанням свого службового становища?

Задача №8

Медичний реєстратор станції переливання крові К. протягом трьох років систематично видавала фіктивні документи – довідки донорів особам, які допускали прогули по роботі, за що одержувала від них «подяку» – 50-70 грн.

Чи є К. службовою особою? Як слід кваліфікувати її дії?

Задача №9

Судом М. було засуджено за ч. 1 ст. 366 та ч. 1 ст. 364 КК за те, що він, зловживаючи службовим становищем інженера з техніки безпеки вагонного депо ст. Роздільна, вчинив службове підроблення – умисно з особистої заінтересованості не відобразив у річному звіті факти травмування чотирьох робітників.

Чи правильно вирішив цю справу суд?

ТЕМА 36 Злочини проти правосуддя (6 годин).

  1. Охарактеризуйте поняття правосуддя.
  2. Загальна характеристика та система злочинів проти правосуддя.

3. Визначте суб’єктів злочинів проти правосуддя.

4. Визначте потерпілих від злочинів проти правосуддя.

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Ознайомтесь та законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про злочини, пов'язані з порушеннями режиму відбування покарання в місцях позбавлення волі” від 26.03.1993 р. №2.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

В. з метою помсти своєму сусідові, К., написав в прокуратуру заяву про порушення кримінальної справи щодо К. за ст. ст. 364, 368 КК. В ході слідства виявилося, що в діях К. немає ознак злочинів.

Кваліфікуйте дії В.

Задача №2

Працівники міліції отримали повідомлення про вчинення бійки. Прибувши на місце події, вони затримали усіх хто зостався та не встиг втекти. З’ясувалось, що вони затримали осіб не причетних до правопорушення.

Кваліфікуйте дії працівників міліції.

Задача №3

Слідчий, прокуратури, С., примусив підозрюваного, П., давати показання, погрожуючи тим, що у випадку відмови від дачі показань, покарання за вчинений злочин буде суворішим. П. спочатку говорив, що він має право відмовитись від дачі показань і має право на один дзвінок, навіть згадав про презумпцію невинуватості. С. відповів, що П. багато дивиться американських фільмів, а презумпцію невинуватості в Україні вже відмінили. П. вимушений був зізнатися у вчиненому.

Чи є в діях С. ознаки злочину, передбаченого ст. 373 КК?

Варіант: П. вимушений був себе оговорити.

Задача №4

Г. став важливим свідком вчинення особливо тяжкого злочину. Невідомі особи почали погрожувати йому розправою, тому правоохоронні органи взяли його під свій захист. Ввечері Г. познайомився з красивою дівчиною. З метою справити на неї враження він розповів їй про свої пригоди, в тому числі про те, що він під захистом працівників правоохоронних органів.

Чи є в діях Г. ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 381 КК?

Варіант: Дівчина розповіла про це злочинцям, які намагаючись вбити Г., лише поранили його, спричинивши середньої тяжкості тілесні ушкодження. Чи є в діях Г. ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 381 КК?

Задача №5

Д. вночі шляхом зламу вхідної двері проник до будинку. Від шуму хазяїн будинку, Б, прокинувся. Схопивши стілець, Б. намагався відбитися від Д. У відповідь Д. схопив зі стола ніж і почав наносити їм ножеві поранення Б. до того часу, поки той не припинив рухатись. Потім узяв телевізор і пішов до знайомих. Б. помер від пошкодження сонної артерії. Суддя кваліфікував дії Д. за ст. 118 КК (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони).

Чи є в діях судді ознаки злочину, передбаченого ч. 1 або 2 ст. 375 КК?

Задача №6

К. викрав велосипед, що стояв біля магазину. Відвіз його до М., розповів про вчинене і попросив розібрати велосипед по частинах. М. погодився це зробити за певну плату.

Чи є в діях М. ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 396 КК?

Задача №7

Н. вироком Ленінського районного суду м. Севастополя був засуджений на 5 років 6 місяців позбавлення волі, згідно з постановою Залізничного районного суду м. Сімферополя був переведений для подальшого відбування покарання в Ширяївську колонію-поселення № 111 УДДУВП в Одеській області, куди він прибув і був ознайомлений з правилами відбування покарання. Через деякий час Н. самовільно зник з робочого місця у пожежній частині колонії, де він виконував ремонтні роботи. Його вдалося затримати в м. Євпаторії.

Кваліфікуйте дії Н.

Задача №8

Суддя, Л., постановив завідомо неправосудний вирок, виправдавши особу, винну у вчиненні вбивства дитини. Батько вбитої дитини, дочекавшись закінчення судового засідання, напав на Л., вимагаючи відмінити вирок і притягти злочинця до кримінальної відповідальності. Л. були заподіяні легкі тілесні ушкодження. Кваліфікуйте дії батька.

Варіант: В стані афекту батько вбив суддю.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1574 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...