Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правові та інші соціальні норми



Аналізуючи специфіку правового та неправового регулювання соціальної поведінки, потрібно відзначити обмеженість кожного з них, узятого окремо. Багато суспільних відносин і сфер соціальної поведінки необхідно регулювати одночасно і моральними, і правовими нормами: і відношення людей до праці, поведінку людей в області охорони суспільного порядку й ін. Внаслідок цього одне і те саме правило, вимога можуть мати ознаки і правових, і моральних норм. Право регулює таку поведінку людей, що чітко визначено, зафіксовано у юридичних правах і обов'язках. Дотримання цих норм гарантовано засобами державно-правового впливу. Нормами моральності можуть регулюватися ті ж дії, але в іншому аспекті, при якому вони оцінюються не як правомірні або неправомірні, а як справедливі або несправедливі. Проте зміст відносин, регульованих мораллю і правом, збігається не завжди. Взаємовідносини моралі та права характеризуються збігом і водночас частковою розбіжністю сфер регулювання. Тому що, крім відношень, регульованих одночасно і мораллю і правом, є відношення, що регулюються або тільки нормами моральними, або тільки нормами правовими. (Порядок оформлення нотаріальних справ і інших, тобто норми, що їх викладають, не мають відношення до моралі. Такі норми морально нейтральні). Мораль засуджує будь-які випадки неповідомлення як про злочин, що готується, так і про вчинений злочин. Право ж покладає юридичну відповідальність за неповідомлення про вірогідно відомий злочин, що готується, або вчинений злочин лише у випадках, спеціально передбачених карним законодавством. Таке розходження в рівнях вимоги, запропонованих правовою і моральною нормами, пояснюється, зокрема, і тим, що право, регулюючи головні сфери людської поведінки, в основному, виходить і закріплює те, що вже досягнуто. Моральні норми, в силу своєї специфіки, закріплюють не тільки те, що є, але якоюсь мірою випереджають умови, показуючи, якими повинні бути відношення між людьми в майбутньому. Суспільство – це єдиний соціальний організм, це цілісна самокерована система. У широкому змісті слова соціальне управління – це цілеспрямована й організована діяльність людей. Механізм соціального регулювання в суспільстві виникає самовільно. Причина його виникнення – необхідність погоджувати діяльність суб'єктів соціального спілкування у певному напрямку. Люди та їх об'єднання завжди виступають як об'єкти і суб'єкти суспільного управління. Узгодження діяльності – це закономірність існування суспільства, що випливає з взаємної залежності індивідів. Для існування і функціонування суспільства люди повинні узгодити свої дії в одному напрямку. Це досягається двома чинниками:

ОБ'ЄКТИВНИМ – наявністю існуючих умов суспільного буття і закономірностями їх прояву в діяльності людей.

СУБ'ЄКТИВНИМ – керуванням діяльності людей з боку суспільства, виправленням можливих відхилень у їх поведінці.

СОЦІАЛЬНЕ РЕГУЛЮВАННЯ – це єдність і взаємодія засобів нормативного та ненормативного характеру. Всі форми суспільної свідомості, так чи інакше, виконують у суспільстві регулюючі функції. Регулювання може виступати як політичне, правове, моральне, релігійне і та ін. Чим більшу регулятивну роль виконує та або інша форма суспільної свідомості, тим більша нормативність властива їй. Найбільша нормативність характерна для правової, моральної і релігійної форм суспільної свідомості, причому найвищий ступінь її властивий правовій формі, найменший – політичній ідеології, і ще менший – естетичній формі.

Нормативне регулювання – це регулювання суспільних відносин через систему всіх чинних у суспільстві соціальних норм. Нормативне регулювання поведінки людей обов'язково припускає наявність:

1) цілі, що необхідно здійснити;

2) системи норм, виконання котрих повинно забезпечити досягнення поставленої мети;

3) умови реалізації норм;

4) засобів соціального контролю за їх дотриманням (соціальні санкції).

Застосовується нормативне регулювання у певних межах, залишаючи особистості простір для індивідуальної регламентації поведінки.

Ненормативне регулювання. Його специфіка полягає в тому, що властиві йому засоби регуляції поведінки не сформульовані, не індивідуалізовані до конкретних вимог, оцінок, засобів контролю, немає категоричності вимог, що властиві соціальній нормі. Прикладами ненормативного регулювання суспільних відносин можуть виступати:

11) мистецтво, впливаючи на людину через художні уяви;

12) наука (прочитавши книгу про здоров'я, людина діє певним чином);

13) партійне регулювання (частіше за все – ненормативне, крім існуючих норм партійного життя).

Найбільш важливою формою забезпечення упорядкованості суспільних відносин є нормативне регулювання, здійснюване за допомогою соціальних норм – правил поведінки загального характеру, що торкаються різноманітних областей суспільних відносин і мають відповідний зміст: техніко-економічні, релігійні й ін. Норма і соціальна норма – не одне й теж. Норма – це правило взагалі, а соціальна норма – це правило, що регулює суспільну поведінку людей. Якщо поняття норма відноситься до всієї діяльності людей, то соціальні норми ставляться тільки до суспільної поведінки людей. У широкому сенсі слова соціальне управління – це цілеспрямована й організуюча діяльність людей. Люди та їх об'єднання завжди виступають як об'єкти і суб'єкти суспільного управління.

ВИДИ СОЦІАЛЬНИХ НОРМ:

1. За засобом встановлення і забезпечення:

а) норми права;

б) норми моральності – норми, засновані на моральних поглядах суспільства. Насамперед – внутрішнім переконанням і силою суспільної думки;

в) звичаї – норми, які склалися історично і ввійшли у звичку людей;

г) норми громадських організацій – встановлюються й охороняються суспільними органами.

2. За змістом:

а) політичні;

б) організаційні;

в) культурні – правила культурної поведінки людей;

г) естетичні – правила поведінки людей у зв'язку з уявленнями людей про красоту людських вчинків;

д) технічні і т. п. – правила необхідного, доцільного поводження людей з предметами природи, знаряддями праці й іншими технічними засобами.

Норми права, звичаї, моральність, норми громадських організацій можуть, за змістом, бути: політичними, організаційними, естетичними, технічними, культурними і та ін.

Закріплення технічних правил у правових нормах змінює їх регулятивну спрямованість: вони стають не просто доцільними, але й загальнообов'язковими правилами, охороняються державою, порушення їх спричиняє юридичну відповідальність. Їх прийнято називати техніко-юридичними.

Норми моральності (моралі) – це соціальні норми, що склалися в суспільстві відповідно до уявлень людей про добро, зло, справедливість, честь, гідність, ділову репутацію, і забезпечені у своїй дії внутрішнім переконанням, силою суспільної думки та мірами суспільного впливу.

Єдність та відмінність норм права і норм моральності:

Єдність:

- норми права і норми моральності – регулятори суспільних відносин, що збігаються по змісту.

Відмінність:

- за походженням;

- за сферою дії;

- за ступенем деталізації;

- за формою вираження (моральні відображені у свідомості);

- за засобом забезпечення.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 444 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...