Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура норм права



Структурі норми права властива своя типова схема зв'язку утворюючих її елементів. Головне в цій типовій схемі – нормативна побудова:

- інтелектуально-вольовий зміст державної волі;

- юридичний зміст волі.

Ця нормативна побудова полягає в тому, що зміст норми не тільки виражається за допомогою таких категорій як права й обов'язки, але й має характер загального правила, особливості якого з конструктивного боку укладені в одночасно існуючих нормах-розпорядженнях і логічних нормах. Норма-розпорядження, як правило, відповідає первинній частині тексту нормативного акта (статті, абзацу, пункту, конкретній фразі тексту). Вона втілює державне веління у вигляді суцільного нормативного положення, присвяченого конкретному питанню правового регулювання. Логічна норма характеризує буття і зв'язок конкретних розпоряджень. Загальним для структури логічної норми та норми-розпорядження є те, що їх елементи об'єднані на засадах синтетичної залежності, за якої відсутність хоча б одного з необхідних елементів (гіпотези, диспозиції, санкції) призводить до руйнації даної цілісності – юридичної норми.

Логічна структура норми складається з трьох елементів:

ГІПОТЕЗА – це та частина норми, що вказує на умови, життєві обставини її дії або застосування.

ДИСПОЗИЦІЯ – це така частина норми, що вказує на зміст самого правила поведінки, тобто на юридичні права й обов'язки, що виникають у суб'єктів, при настанні обставин, передбачених гіпотезою.

САНКЦІЯ – та частина норми, що вказує на міри державно-владного (примусового) характеру, що застосовуються до суб’єкта при недотриманні, порушенні або недобросовісному виконанні ним вимог диспозиції (юридичні санкції).

Елементи логічної норми умовно можна розташувати за такою схемою:

“якщо,....... то,....... у противному випадку”.

Приклад: якщо мав місце факт усиновлення, то компетентні органи й особи зобов'язані забезпечити таємницю усиновлення, а в противному випадку особи, які розголосили таємницю усиновлення, можуть бути притягнуті до відповідальності.

У текстах існуючих нормативних актах навряд чи можна знайти приклад такого викладу нормативного матеріалу, коли б він відповідав наведеній вище схемі. Проте будь-яке юридичне розпорядження в ході логічного аналізу повинно неминуче вписуватися у структуру логічної норми, до складу того або іншого елементу. Звідси випливає, що „під структурою норми права мається на увазі тільки логічна обумовленість названих трьох елементів незалежно від того, де і як вони викладені. Не може бути норм права, позбавлених самих правил, умов їх застосування і не забезпечених державною охороною. Тільки в цьому і складається зміст визнання трьох елементів у кожній правовій нормі” (Міцкевич А. В.).

СТРУКТУРА норм-розпоряджень – це структура первинних часток правової матерії, що знаходять пряме вираження в тексті нормативного акта. Норми-розпорядження як клітинки єдиного організму виконують усередині його різні задачі, різноманітні операції. Тому тричленна схема, характерна для логічних норм, не відповідає структурі реальних норм-розпоряджень. З урахуванням спеціалізації права для юридичної норми-розпорядження характерна структура, що складається з двох основних елементів:

1. ГІПОТЕЗИ – частини норми, що вказують на ті умови, тобто фактичні обставини, при настанні або ненастанні яких норма вступає в дію.

2. ДИСПОЗИЦІЇ або САНКЦІЇ – частини норми, що вказують на ті юридичні наслідки, що наступають при наявності передбачених нормами права умов.

У регулятивних нормах ця частина називається диспозицією. У охоронних нормах – санкцією. Елементи норми-розпорядження умовно можна розташувати за схемою: “ якщо,... то”. Зазначені дві частини норми-розпорядження є її обов'язковими елементами. Важливо звернути увагу на те, що норми-розпорядження неминуче, за невблаганною логікою юридичного регулювання, внутрішньо, а іноді текстуально пов'язані, функціонують у єдності (йдеться про регулятивні) з охоронними розпорядженнями, що їх охороняють. Так що в остаточному підсумку регулятивні й охоронні норми-розпорядження виражаються у вигляді логічних норм, де є всі три елементи – гіпотеза, диспозиція і санкція. За складом структурні елементи норми права можуть бути: простими; складними; альтернативними.

Норма права і стаття нормативного акта нерідко збігаються. В одній статті може бути декілька норм права. Можливий варіант, коли одна норма права міститься в декількох статтях нормативних актів. Є статті нормативних актів, у котрих немає ніяких норм права (принцип). Різняться такі засоби викладу структурних елементів норми права в статтях нормативно-правових актів:

1. Прямий – повний виклад елементів правової норми безпосередньо в статті закону, що закріплює цю норму.

2. Відсилковий – елементи правової норми не розкриваються цілком, а дається посилання на інші статті, цього ж нормативного акту.

3. Бланкетний – відсутні елементи замінюються не якоюсь точно зазначеною статтею, як при відсилковому викладі, а самостійними нормами права, що містяться в інших нормативних актах чи в інших сферах і галузях законодавства.

4. Розрізняються також казуальний і абстрактний виклад гіпотез і диспозицій. Перший припускає детальне перерахування регульованих обставин, а другий – виклад їх із використанням найбільш родових ознак.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 321 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...