Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правовий статус особистості, права громадянина, права людини



Правовий статус особистості – юридична категорія, пов'язана з внутрішньодержавним правом даної держави. Правовий статус особистості виражає міру її свободи, визначену і гарантовану законом, забезпечену державою. У юридичній науці та практиці немає терміну, що охоплює всіх правоздатних і дієздатних фізичних осіб у державі. Будь-яка особистість, аналізована в її зв'язку з даною державою і її внутрішньодержавним правом, будь-яка особистість як суб'єкт права даної держави, учасник правовідносин, як правило, належить до однієї з тих категорій осіб, що позначаються спеціальними юридичними термінами: “громадянин (підданий)”, “особа без громадянства”, “іноземець”. Таким чином, правовий статус будь-якої особистості в даній державі завжди предстає у виді правового статусу іноземця, особи без громадянства, громадянина. Обсяг свобод, прав і обов'язків осіб без громадянства іноземців залежить від виду встановленого в даній державі правового режиму їх перебування. Види цих режимів: взаємності, “відкритих дверей”, ідентичності, преференційний, найбільшого сприяння, національний і ін. У Законі України “Про правовий статус іноземців” термін “іноземець” охоплює як громадян іноземних держав, так і осіб без громадянства. У відношенні іноземців в Україні передбачається можливість установлення режиму взаємності – установлений національний режим припускає, що правовий статус іноземця, у принципі, але не безумовно, дорівнюється до правового статусу громадянина (іноземці не можуть обирати і бути обраними в органи державної влади і самоврядування, не можуть брати участь у референдумах, служити в збройних силах України).

Правовий статус громадянина характеризується максимально повним набором прав, свобод, обов'язків, що існують у даній державі, оскільки громадянин – це особистість, яка володіє громадянством, тобто постійним юридичним зв'язком із даною державою, що виражається в їх взаємних правах і обов'язках. Права громадянина – це можливості його вільного розвитку, вільної життєдіяльності, вільного самовизначення, закріплені у внутрішньодержавному праві.

Права громадянина тісно пов'язані з “правами людини”, але не тотожні їм. Права людини – це так зване природне право в його сучасному розумінні, сучасному трактуванні, сучасному бутті – у теорії і на практиці. Права людини – це її невід'ємна міра свободи, невід'ємні можливості (соціально-економічні, політичні, культурні й ін.) її вільного розвитку, вільної життєдіяльності, вільного самовизначення. Закріплені міжнародними актами, ці права існують незалежно від їх визнання тою чи іншою державою. Зараз людство має універсальну концепцію прав людини, зафіксовану, зокрема, у “Загальній декларації прав людини”, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.

Універсальність статей “Загальної декларації прав людини” полягає в тому, що проголошені в ній права і свободи повинна мати кожна людина, незалежно від расової або національної приналежності, політичних або інших переконань, віросповідання, статі, соціального або майнового положення і та ін.

Центральний пункт універсальної концепції прав людини – вчення про його гідність, що ототожнюється з найвищою цінністю особистості взагалі. Преамбула “Загальної декларації прав людини” починається зі слів: “Визнання гідності, властивою усім членам людської сім'ї, і рівних, і невід'ємних прав їх є основою свободи, справедливості і загального миру”. З положення про гідність людини починається текст конституцій ряду держав світу. В історії розвитку концепції прав людини можна виділити ряд етапів. Відкриття першого етапу у розвитку інституту прав людини пов'язано зі створенням народом Франції в 1789 р. Декларації прав людини і громадянина, проголошенням у ній фундаментальних цивільних і політичних прав. Другий етап датується вже ХХ сторіччям – появою другого покоління прав – соціально-економічних (право на працю, освіту, соціальне забезпечення), для реалізації яких, у порівнянні, наприклад, із політичними правами, ще більшою мірою потрібні так звані “позитивні послуги” держави (матеріального, юридичного характеру). Третій етап відноситься до другої половини нинішнього сторіччя. Формування третього покоління прав людини пов'язане з різким зростанням ролі міжнародного права в розвитку, здійсненні, охороні прав людини. З науково-технічною революцією і проблемою взаємовідносин людини з навколишнім середовищем інститут прав людини стає центром політичного й ідеологічного життя сучасності. Затверджується розуміння прав людини як природних, невідчужуваних, існуючих незалежно від того, передбачені вони або ні тією або іншою мірою законодавством даної держави. Джерелом цих прав є не держава, а приналежність людини до даного суспільства в якості його рівноправного члена.

З погляду на розвиток, удосконалення змісту законодавства тієї або іншої держави права людини і громадянина співвідносяться як можливе і дійсне, як ідеал і реальність. Тому що не завжди певні права людини визнаються тією або іншою державою, не завжди вони набувають статусу прав громадянина. Так, до доповнюючих “Загальну Декларацію прав людини” (1948 р.), “Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права” (1966) і “Міжнародного пакту про цивільні та політичні права” (1966) на сьогоднішній день приєдналося біля 100 держав (у світі їх більш 170), а факультативний протокол до “Міжнародного пакту про цивільні та політичні права” ратифіковано більш, ніж у 50 державах (Україною – в 1990 р.).

Закріплення прав людини в Конституції (основному законі) держави – вихідний пункт їх перетворення на права громадянина. Закріплення в Конституції права і свободи громадян даної держави називаються “основними” або “конституційними”. Основними вони називаються тому, що закріплюють найбільш істотні, корінні, принципові зв'язки і відношення між суспільством і особистістю, державою і громадянином. Конституційними вони називаються тому, що закріплені в такому правовому акті як Конституція, вона є правовою формою їх закріплення. Закріплення в Конституції тих або інших можливостей громадян у формі “прав” або у формі “свобод” головним чином обумовлено визначенням сфери невтручання держави в життя громадянського суспільства, окремої особистості. Ця сфера припускає захист із боку держави від можливого незаконного втручання державних органів, посадових осіб, окремих громадян, їх об'єднань. У реалізації “свобод” (наприклад, свободи віросповідання) людина максимально самостійна. Реалізація “права” прямо пов'язана з діяльністю держави, виконанням іншими особами своїх установлених законом обов'язків, стосовно особи правомочної. Вона прямо пов'язана з покладеними державою на себе і на інших осіб обов'язками стосовно особи правомочної.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 375 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...