Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація роботи Кабінету Міністрів України. Планування роботи Кабінету Міністрів здійснюється на основі пропозицій центральних та місцевих органів виконавчої влади шляхом прийняття Програми діяльності



Планування роботи Кабінету Міністрів здійснюється на основі пропозицій центральних та місцевих органів виконавчої влади шляхом прийняття Програми діяльності Кабінету Міністрів України на період його повноважень, щорічної Державної програми економічного й соціального розвитку України, інших держав­них програм та актів Кабінету Міністрів. Згідно з Тимчасовим регламентом Кабінету Міністрів України, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 р. № 915 із подальшими змінами, питання, що належать до повноважень Кабінету Міністрів України, розглядаються на його засіданнях, а також Прем'єр-міністром, Першим віце-прем'єр-міністром, віце-прем'єр-міністрами, урядовими комітетами та іншими утво­рюваними Кабінетом Міністрів України органами.

Роботою Кабінету Міністрів України керує Прем'єр-міністр України, який спрямовує її на виконання Програми діяльності уряду, схваленої Верховною Радою України, та інших завдань, покладених на Кабінет Міністрів України. Прем'єр-міністр України спрямовує та координує діяльність Першого віце-прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністрів, міністрів, керівників інших цент­ральних та місцевих органів виконавчої влади.

Основною організаційною формою роботи Кабінету Міністрів України є його засідання, порядок проведення яких визначається Тимчасовим регламентом Кабінету Міністрів України.

Порядок денний засідання Кабінету Міністрів України скла­дається з трьох основних розділів:

Концептуальні засади реалізації урядової політики (проекти концепцій нормативно-правових актів).

Проекти нормативно-правових актів (законів України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів).

Інформація, звіти.

Засідання Кабінету Міністрів України проводяться під голову­ванням Прем'єр-міністра. Засідання Кабінету Міністрів вва­жається правомочним, якщо на ньому присутні не менше двох третин його членів. При цьому члени Кабінету Міністрів повинні брати участь у його засіданнях особисто. У разі потреби з питань, включених до порядку денного, на засідання Кабінету Міністрів можуть запрошуватися посадові особи, до сфери діяльності яких стосується обговорюване питання.

Рішення Кабінету Міністрів приймаються більшістю голосів членів Кабінету Міністрів, присутніх на засіданні. За умови рівного розподілу голосів вирішальним є голос Прем'єр-міністра України.

Для забезпечення ефективної реалізації своїх повноважень, координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також для вирішення оперативних питань Кабінет Міністрів може утворювати постійні й тимчасові робочі органи (комітети, комісії, робочі групи тощо). До складу постійних і тим­часових робочих органів залежно від покладених на них завдань включаються представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також за їхньою згодою народні депутати України, представники інших органів, не підвідомчих Кабінетові Міністрів України, суб'єктів підприємницької діяльності, гро­мадських організацій, науковці та інші фахівці.

Постійно діючим робочим органом Кабінету Міністрів України є Урядовий комітет, який формується з числа членів Кабінет Міністрів України, а головою комітету за посадою є Перший віце-прем'єр-міністр або Віце-прем'єр-міністр.

До основних завдань Урядового комітету віднесене формуван­ня та проведення державної політики у відповідній сфері згідно із стратегією, визначеною Кабінетом Міністрів України. До кінця 2004 року в уряді існувало п'ять урядових комітетів: із питань оборони, оборонно-промислового комплексу та правоохоронної діяльності; економічного розвитку та з питань Європейської інтег­рації; соціального, науково-технічного та гуманітарного розвит­ку; із питань промислової політики, паливно-енергетичного комплексу, екології та надзвичайних ситуацій; із реформування аграрного сектору.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 437 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...