Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формування складу Кабінету Міністрів України



Порядок призначення Прем'єр-міністра та складу уряду визна­чається Конституцією України. Вихідна формула міститься в ст.114 Конституції України: Прем'єр-міністр України призна­чається Верховною Радою України за поданням Президента України (до січня 2006 - Президентом України) за згодою більше ніж половини від конституційного складу Верховної Ради України. Перед внесенням на розгляд Верховної Ради України кандидатура Прем'єр-міністра України має бути обговореною у депутатських фракціях та у комітетах Верховної Ради.

Процедура розгляду у Верховній Раді України запропонованої Президентом України для затвердження кандидатури Прем'єр-міністра України визначена Регламентом Верховної Ради України і передбачає таке:

1) із пропозицією про призначення Прем'єр-міністра України до Верховної Ради України Президент України звертається особисто; 2) одночасно з письмовою пропозицією до Верховної Ради України подаються, зокрема, такі інформаційні матеріали щодо кандидатури на посаду Прем'єр-міністра України:

відомості про освіту, фах; витяг із трудової книжки про тру­дову діяльність; автобіографія з висвітленням найбільш істотних результатів трудової діяльності, що не становлять таємницю, яка охороняється законом;

декларація про доходи, зобов'язання фінансового характеру, відомості про нерухоме та цінне рухоме майно, вклади в банках і цінні папери відповідно до вимог, встановлених для державного службовця першої категорії;

відомості (власноручно підписані кандидатом) щодо са­мостійного входження кандидата (або через представника) до складу керівних органів підприємств, господарських товариств, організацій, спілок, об'єднань, кооперативів тощо, що здійсню­ють підприємницьку діяльність.

Рішення про призначення (до січня 2006 - про надання згоди на призначення) Прем'єр-міністра України приймається Верховною Радою на її пленарному засіданні таємним голосу­ванням. В обговоренні кандидатури на посаду Прем'єр-міністра України можуть брати участь тільки народні депутати України.

Персональний склад Кабінету Міністрів України (за винят­ком Міністра оборони та Міністра закордонних справ) призна­чається Верховною Радою (до січня 2006 - Президентом України) за поданням Прем'єр-міністра України.

Строк повноважень Кабінету Міністрів України Конституцією України не визначається. Конституція України лише передбачає (ч.1 ст.115), що Кабінет Міністрів України складає повноважен­ня перед новообраним Президентом (з січня 2006 - перед новооб­раною Верховною Радою).

Іншими підставами для припинення повноважень уряду є:

відставка Кабінету Міністрів, прийнята Верховною Радою (до січня 2006 - Президентом) України;

відставка Прем'єр-міністра України, що має наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України;

прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінетові Міністрів України, що має наслідком відставку уряду.

З метою забезпечення безперервного керівництва виконавчо-розпорядчою діяльністю в державі Конституція України (ст.115) передбачає, що Кабінет Міністрів України, відставку якого прий­нято, за дорученням Верховної Ради (до січня 2006 - Президента України) продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України (до січня 2006- не довше ніж шістдесят днів),





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 401 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...