Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація роботи депутатських груп і фракцій Верховної Ради



Депутатські фракції у Верховній Раді утворюються виключно де­путатами на основі політичних партій та блоків політичних партій, що подолали встановлений законом про вибори до Верховної Ради бар'єр. На виборах до Верховної Ради 29 березня 1998р. існував чо­тиривідсотковий бар'єр. На виборах 2006 року встановлено тривідсотковий бар'єр. Відповідно до Регламенту Верховної Ради депутатські фракції утворюються за умови, що до складу кожної із фракцій входить не менш як 14 народних депутатів України. Вони не можуть формуватися для захисту приватних, комерційних, місцевих, професійних чи релігійних інтересів. До конституційної реформи 2004-2005 років принципи функціону­вання депутатської групи (фракції) не могли порушувати імпера­тивного характеру депутатського мандата, а порядок роботи фракцій, умови вступу до них депутата, його виходу чи виключен­ня з будь-якої фракції визначалися самою депутатською фракцією. Після виборів 2006 року до фракцій в обов'язковому порядку увійшли депутати, що пройшли у Парламент за списком відповідної політичної партії (чи блоку політичних партій); якщо депутат залишає фракцію, він втрачає мандат.

Голова Верховної Ради і його заступники не входять до складу жодної депутатської групи (фракції).

Депутатські групи (фракції) формуються на першій сесії Верховної Ради нового скликання до розгляду питань про обрання Голови Верховної Ради, створення органів Верховної Ради. Якщо цього не відбулося, головуючий на пленарному засіданні оголошує перерву у пленарних засіданнях на два робочі дні. Перед наступ­ним пленарним засіданням Секретаріат Верховної Ради розпов­сюджує серед депутатів інформаційні матеріали про депутатські групи (фракції), які відповідають вимогам Регламенту і були подані до Секретаріату Верховної Ради не пізніше як за 16 годин до початку зазначеного пленарного засідання. Кожна депутатська група (фракція) має бути зареєстрована у Секретаріаті Верховної Ради. Умовою її реєстрації є надходження до Секре­таріату Верховної Ради письмового повідомлення, підписаного персонально депутатами, про сформування депутатської групи (фракції) із зазначенням її назви, мети чи завдання, персонально­го складу та партійної належності членів групи (фракції), а також депутатів, які уповноважені представляти групу (фракцію). Повна та скорочена назва депутатської фракції має збігатися з назвою відповідної партії. У разі коли депутатська фракція об'єднує депу­татів із кількох партій, її назва має включати назви цих партій.

У зв'язку з переходом до пропорційної системи формування складу Верховної Ради, починаючи з виборів 2006 року, необхідно уточнити Закон України «Про Регламент Верховної Ради України» від 27.04.1994 р., в якому врегулювати у повному обсязі порядок утворення й функціонування депутатських груп (фракцій). Можливо, це питання буде врегульовано законом про опозицію або окремим законом про депутатські групи й фракції.

Згідно з Регламентом Верховної Ради депутатські групи й фракції: попередньо обговорюють кандидатури на посади Голови Верховної Ради і його заступників, голів комітетів та комісій Верховної Ради, а також персональний склад колегіаль­них органів Верховної Ради; формують комітети Верховної Ради за принципом пропорційності з урахуванням фахової підготовки народних депутатів та домовленості між зацікавленими депу­татськими групами й фракціями.

Депутатська група (фракція), з ініціативи якої розглядається питання, має право на виступ свого представника після припинен­ня обговорення на засіданнях Верховної Ради та її органів. Жодна депутатська група (фракція) не має права виступати від імені всього народу України чи Верховної Ради. Вони можуть вільно співпрацювати між собою шляхом утворення депутатських об'єднань і неформальних груп, які не підлягають реєстрації і не мають прав, встановлених Регламентом.

Депутатські групи (фракції) проводять свої засідання відкрито й гласно. За рішенням депутатської групи (фракції) може бути проведено закрите засідання. Уповноважений представник депу­татської групи (фракції) може в письмовій формі доручити вико­нання закріплених за ним Регламентом Верховної Ради функцій будь-кому з членів відповідної депутатської групи (фракції). Вер­ховна Рада забезпечує зареєстровані депутатські групи (фракції) приміщенням, необхідним обладнанням тощо, а також закріплює за ними адміністративно-технічний персонал, який користується їх довірою, для подання допомоги у здійсненні депутатськими групами (фракціями) передбачених законами й Регламентом функцій у Верховній Раді. За зверненням уповноваженого предс­тавника депутатської групи (фракції) Секретаріат Верховної Ради розповсюджує серед народних депутатів України підготовлені нею матеріали про її діяльність як офіційні від депутатської групи (фракції).

Погоджувальна рада депутатських груп та фракцій (далі - Погоджувальна рада). У процесі роботи Верховної Ради виникає необхідність у попередньому погодженні позицій фракцій перед розглядом питань на пленарному засіданні. З метою сприяння ор­ганізації попередньої підготовки та розгляду питань, які вносяться до Верховної Ради, утворюється Погоджувальна рада депу­татських фракцій (груп). Порядок роботи Погоджувальної ради визначає Регламент Верховної Ради. До складу Погоджувальної ради входять уповноважені представники депутатських груп і фракцій. Вона є органом дорадчого характеру. Завданнями Погоджувальної ради є: вносити пропозиції з питань порядку ден­ного та про раціональну організацію й планування роботи Верхов­ної Ради та її органів; сприяти узгодженню позицій депутатів у разі виникнення спірних питань у роботі Верховної Ради та її ор­ганів. Вона збирається на засідання за своєю ініціативою або за пропозицією Голови Верховної Ради, його заступників, Президії сесії, обраного Верховною Радою головуючого для окремого засідання. Засідання Погоджувальної ради проводяться лише відкрито й гласно. Вона не приймає рішень, обов'язкових для виконання. На засіданні Погоджувальної ради ведеться протокол. Діяльність Погоджувальної ради сприяє виробленню опти­мального варіанта пропозиції законодавчого, контрольного чи установчого характеру та ефективного рішення, прийнятого Вер­ховною Радою щодо спірних питань.

Насамкінець зазначимо, що депутатські фракції в українсько­му Парламенті сформовані і діють переважно на партійній основі. Їх повноваження встановлюються Конституцією України, законами України та Регламентом Верховної Ради України. З переходом до формування складу Парламенту за про­порційною системою після виборів Верховної Ради у 2006 році необхідне вдосконалення правової основи діяльності депутатсь­ких груп (фракцій).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...