Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація роботи Голови Верховної Ради України та його заступників



Організацію діяльності Верховної Ради України здійснюють три посадові особи: Голова Верховної Ради (далі - Голова), Перший заступник і Заступник Голови. Верховна Рада України обирає своїх керівників на строк її повноважень із свого складу та відкликає їх із цих посад. Голова обирається таємним голосуван­ням шляхом подання бюлетенів. Кандидатури на посаду Голови висуваються на альтернативній основі на засіданні Верховної Ради народними депутатами та їхніми групами (фракціями). Депутат може висунути для обрання свою кандидатуру. Після висунення кандидатур Верховна Рада приймає рішення про перехід до обговорення цих кандидатур і робить перерву в засіданні для по переднього обговорення висунутих кандидатур у депутатських групах (фракціях). Право на обговорення кандидатур мають лише народні депутати України. Після розгляду кандидатур на фракціях кандидати виступають на пленарному засіданні з до­повідями про програми майбутньої діяльності і відповідають на запитання (у порядку висунення їхніх кандидатур). У виступах депутатів усі кандидатури обговорюються одночасно. Про обрання Голови Верховна Рада приймає відповідну постанову. Голова може в будь-який час бути відкликаним Верховною Радою на його прохання, а також у зв'язку з його незадовільною роботою на цій посаді або через інші обставини, що унеможливлюють виконання ним своїх обов'язків. Дострокове припинення депутатських пов­новажень водночас припиняє його повноваження як Голови. У разі розгляду питання про відкликання Голови або про дачу згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності чи про дострокове припинення його депутатських повноважень заступники Голови не мають права вести засідання. У цьому разі пленарне засідання веде головуючий на засіданні, обраний Вер­ховною Радою з числа народних депутатів України. Пропозиції про відкликання Голови Верховної Ради можуть вносити: а) сам Голова Верховної Ради України за його письмовою заявою; б) не менш як третина депутатів від їхньої фактичної кількості за їхніми підписами (ці підписи не відкликаються).

Верховна Рада обирає Першого заступника й заступника Голо­ви з числа народних депутатів України, кандидатури яких представляє Верховній Раді Голова. Вибори проводяться таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Про обрання Першого заступника й заступника Голови приймається постанова. Перший заступник, заступник Голови можуть бути у будь-який час відкликані за рішенням Верховної Ради. Пропозиції про їхнє відкликання вносяться за їхньою власною заявою, а також особа­ми, зазначеними у Регламенті. Ці питання вирішує Верховна Рада у порядку, встановленому для відкликання Голови.

Повноваження Голови, його Першого заступника й заступника визначаються Конституцією України та Регламентом Верховної Ради. Голова здійснює повноваження, передбачені Конституцією України у порядку, встановленому законами та Регламентом. Він, його Перший заступник і заступник не можуть виконувати будь-яку іншу оплачувану роботу (крім наукової, викладацької чи іншої творчої у позаробочий час), а також входити до складу правління чи ради підприємства або об'єднання громадян, що має на меті одержання прибутків. Вони повинні вести засідання тіль­ки державною мовою. Голова на виконання його повноважень, визначених Конституцією України:

веде засідання Верховної Ради України, забезпечує додержання на них Регламенту;

організовує роботу Верховної Ради України, координує діяльність її органів;

представляє Верховну Раду в Україні та за її межами, забезпечує її взаємодію з органами виконавчої, судової влади, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування;

підписує акти, що їх приймає Верховна Рада, засвідчуючи цим відповідність їх змісту прийнятим цими органами рішенням.

Голова виконує разові доручення Верховної Ради, здійснює також інші повноваження, що визначені Регламентом й покладені на нього законодавчими актами, та повноваження розпорядчого, організаційного, планового і фінансово-господарського характе­ру, що притаманні керівникам будь-яких інших юридичних осіб (установ, організацій тощо).

Розпорядження Голови можуть бути змінені, доповнені, скасо­вані рішенням Верховної Ради, прийнятим більшістю голосів депутатів від їхньої фактичної кількості.

Перший заступник Голови веде організаційну та іншу роботу з питань взаємодії Верховної Ради з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, а також із питань підготов­ки й розгляду у Верховній Раді законопроекту про державний бюджет та звіту про його виконання.

Заступник Голови веде організаційну та іншу роботу з питань взаємодії Верховної Ради з органами судової влади, а також із питань здійснення Верховною Радою та її органами законопроектної діяльності, законодавчої процедури та контрольних повно­важень, за винятком деяких питань, зазначених у Регламенті. Повноваження заступників Голови можуть бути змінені, допов­нені, скасовані Головою, а також рішенням Верховної Ради, прийнятим більшістю голосів депутатів від їхньої фактичної кількості.

Таким чином, Голова Верховної Ради України, його Перший заступник і заступник є посадовими особами, які обираються й відкликаються Верховною Радою. Порядок їхньої діяльності ре­гулюється Конституцією, законами України й Регламентом Верховної Ради України.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2802 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...