Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вживання голосних у закінченнях іменників різних груп



Різниця між групами полягає в тому, що у вимові в закінченнях іменників твердої групи безпосередньо після основи виступають звуки и (це не стосується давального і місцевого відмінків однини, де може виступати тільки звук і) та о (зим и, рок и, санітар и, столяр и, зим о ю, рок о м, санітаром, столяр ом), а в м’якій та мішаній — відповідно і та е (пісн і, меж і, дн і, кущ і, кобзарі, школяр і, пісн е ю, меж е ю, дн е м, дн е ві, кущ е м, кобзарем, школярем).

У кличному відмінку е може виступати і в закінченнях іменників твердої групи (командир е, студент е).

На письмі виникає різниця також між м’якою і мішаною групами (у вимові різниці між ними нема): в закінченнях іменників м’якої групи вживаються букви я, ю (пісн я, пісн я ми, пісн ю, дн я, дн ю, кобзар я), а в закінченнях іменників мішаної — відповідно а, у (меж а, меж а ми, меж у, кущ а, кущ у, школяр а).

Як виняток кілька іменників твердої групи в називному відмінку множини мають закінчення – і: комар і, хабар і, пазур і ́ (але па́зури), снігур і, звірі, друзі.

Перевірте себе. 1. Іменники поставте в орудному відмінку однини і запишіть їх у дві колонки: 1) з буквою о; 2) з буквами е, є в закінченні.

Щабель, сто́ляр, вихор, алюміній, сміття́р, омар, тиша, гречка, озеро, янтар.

Ключ. З перших букв має скластися закінчення вислову давньоримського історика Саллюстія: “Кожен — коваль …”

Перевірте себе. 2. Іменники поставте в називному відмінку множини і запишіть їх у дві колонки: 1) із закінченням - и; 2) із закінченням - і.

Вдача, корж, спалах, тротуар, дзвонар, мадяр, ягуар, знахар, книга, ветеринар, онук, каменяр, снігур, льонар, яничар, дядько.

Ключ. З других букв має скластися закінчення вислову французького філософа М.Монтеня: “Нема прагнення більш природного, ніж …”

Перевірте себе. 3. Іменники поставте в орудному відмінку множини і запишіть їх у дві колонки: 1) з буквою а; 2) з буквами я в закінченні.

Снігур, санітар, світлиця, одвірок, ясен, злидар, байкар, командир, зброяр, односелець, комар, пустир, тюк.

Ключ. З других букв має скластися закінчення вислову давньоримського філософа Сенеки: “Наймогутніший той, хто має …”

Урок 19. Відмінювання іменників І, ІІІ і ІV відмін

1. Відмінювання іменників І відміни. 2. Відмінювання іменників III відміни. 3. Відмінювання іменників IV відміни.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1159 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...