Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поділ на групи іменників І та II відмін



Закінчення іменника в різних відмінках залежить не тільки від того, до якої відміни він належить, а ще й від його групи.

Іменники І та II відмін поділяються на три групи: тверду, м’яку і мішану. Іменники III та IV відмін на групи не поділяються.

Іменники І та II відмін (крім іменників чоловічого роду з кінцевими -ар, -ир, -яр) діляться на групи залежно від характеру кінцевого приголосного їхньої основи.

До твердої групи належать іменники І та II відмін з основою на твердий нешиплячий: доро г -а, річ к -а, го р -а, сиро т -а, пагор б, яві р, ві з, яблу к -о, пе р.

До мішаної групи належать іменники І та II відмін з основою на твердий шиплячий: гру ш -а, зада ч -а, ді ж -а, пу щ -а, ку щ, клю ч, ву ж, пле ч -е, сели щ.

3. До м’якої групи належать іменники І та II відмін з основою на м’який (або пом’якшений) приголосний: зем л' -а, зо р' -а, армі й -а, сім й -а, де нь, молоде ць, солове й, промі н'н' -а, сузір й -а, зати ш’ш’ -а, роздорі ж’ж’.

До м’якої групи належать також іменники середнього роду на з основою на нешиплячий: пол-е, серц-е, сонц-е, мор-е. У непрямих відмінках основа в них закінчується на м’який приголосний; наприклад, у родовому відмінку однини: по л' -а, сер ц' -а, сон ц' -а, мо р'.

Перевірте себе. Випишіть іменники в три колонки за групами: 1) тверда; 2) мішана; 3) м’яка. Іменників, які не належать до жодної групи, не виписуйте.

Піддашшя, пліт, згарище, вантаж, сюрприз, яблуко, тінь, книш, іній, тиша, ягня, кладка, пшениця, піч, рядно, рильце, втеча, стіл, вимикач, східець, льон.

Ключ. З других букв має скластися три слова, пропущені у вислові давньогрецького філософа Демокріта: “Ті, що …, не здатні до дружби”.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2001 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...