Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стрічка команд



Стрічка (ribbon) – елемент інтерфейсу, який замінив меню та панелі інструментів попередніх версій (рис. 3.4). Це широка смуга у верхній частині вікна програми під рядком назви, на якій розміщені тематичні набори команд, зібрані у вкладках і групах. Головна особливість стрічки - наявність вкладок. Завдяки ним в полі зору може знаходитися лише частина команд, які необхідні в цей момент. Інші команди теж під рукою, але не захаращують робочу область.

Рис. 3.4. Вкладки і групи стрічки

На вкладках розташовані групи кнопок з різними значками, які забезпечують швидкий доступ до команд програми. На одній вкладці знаходяться групи, що дозволяють виконувати схожі команди. Наприклад, на вкладці Основне знаходяться групи Буфер обміну, Шрифт, Абзац, Стилі, Редагування (див. рис. 3.4).

Вкладка це частина стрічки з командами, згрупованими по завданнях, які зазвичай спільно виконуються для досягнення певної мети. Спочатку у вікні відображує стрічка з восьма вкладками. Але по ходу роботи під час форматування документа і при переході до нових об’єктів автоматично активуються додаткові вкладки, необхідні для вирішення нових завдань. При включенні програма відкривається з активною вкладкою Основне.

Група - локалізований набір команд, близьких за призначенням. У групах знаходяться кнопки для виконання певних команд або активації меню.

Стрічка займає багато місця не лише у висоту, а й завширшки. Її розміри розраховані на роздільну здатність екрану 1280 х 1024. При роботі в менших режимах деякі команди не видимі, і для доступу до них треба зайвий раз клацати кнопкою миші. Вигляд стрічки не підлягає налаштуванню, не передбачена можливість її змінювати: вилучати наявні команди або додавати нові.

Для переходу по стрічці від вкладки до вкладки треба:

1 спосіб: клацніть по назві вкладки.

2 спосіб: наведіть курсор миші на назву будь-якої вкладки на стрічці і прокручуйте коліщатко вгору або вниз.

3 спосіб: у цій версії MS Office при натисненні на Alt з’являються підказки про поєднання клавіш, відповідних тій або іншій команді на стрічці (рис. 1.11):

1. У вікні відкритої книги клацніть на клавішу Alt.

2. Коли біля назви кожної вкладки з’явиться картка з буквою, клацніть на клавіатурі по клавіші з буквою, відповідній потрібній вкладці.

3. Вибрана вкладка вийде на передній план.

Рис. 3.5. Фрагмент стрічки з картками-підказками

Картки з буквами відключаються повторним клацанням на клавішу Alt.

Окрім стандартного набору вкладок, які відображаються на стрічці після запуску Word 2010, існує два інших види вкладок, які з’являються лише тоді, коли вони потрібні для виконання конкретних завдань. Зокрема, у разі переходу до певного режиму перегляду, стандартний набір змінюють спеціальні вкладки. Також після виділення певного об’єкта (таблиці, рисунку чи графіки) поряд з стандартними вкладками з’являться контекстні, відображені контрастним кольором. Вони дають можливість працювати з об’єктом, який вибрано. Зокрема, при виділенні рисунка з’являється вкладка Знаряддя для зображення ® Формат, яка включає інструменти для зміни параметрів ілюстрації, задання ефектів, рамок тощо. Однак якщо файл зберігається як документ Word 1997-2003 (*.doc), ця вкладка називатиметься Знаряддя для зображень і не буде містити всіх можливостей.

Поряд з виділеним текстом автоматично з’являється мініпанель інструментів (рис. 3.6). Вона виникає праворуч від покажчика миші у вигляді напівпрозорої ділянки, яка стає непрозорою при наведенні на неї покажчика. Вона також з’являється разом з контекстним меню при клацанні на тексті правою кнопкою миші. Мініпанель дублює деякі найчастіше використовувані команди. Завдяки цьому немає необхідності вести курсор миші на стрічку, що прискорює роботу, особливо на великих моніторах.

Рис. 3.6. Міні-панель





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1569 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...