Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 3. Особливості провадження у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби



Практичне заняття № 1:

1. Поняття виконавчого провадження та його учасники.

1.1. Підстави для звернення до адміністративного суду з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Державної виконавчої служби.

1.2. Суб’єкти звернення до адміністративного суду з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Державної виконавчої служби.

Громадянку Г. було засуджено до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна та направлено для відбування призначеного покарання. Через декілька днів після цього до квартири, де проживала засуджена і яка належала їй на праві приватної власності та на підставі договору купівлі-продажу, прибув державний виконавець для здійснення опису майна, що підлягає конфіскації за рішенням суду. Чоловік громадянки Г., обурений такими діями, відмовився відчинити двері, а наступного дня звернувся з позовом на дії державного виконавця, мотивуючи свої вимоги тим, що зазначена квартира є спільною сумісною власністю, й отже, він не має наміру здійснювати її обмін на менше житлове приміщення.

2. Особливості судового розгляду спорів, пов’язаних з виконанням рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби.

На розгляд адміністративного суду надійшла позовна заява державного підприємства «Макіїввугілля», з якої йшлося про те, що на теперішній час на виконанні в підрозділі примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби головного управління юстиції в Донецькій області перебувають виконавчі листи по адміністративній справі № 2-а-21/2008 від 07.04.2008 року, видані Харцизьким міським судом Донецької області про стягнення на користь позивачів недоплачених сум на оздоровлення за 2002-2005 року згідно ст. 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи». Однак, на кількаразові звернення позивачів державним виконавцем ніяких документів ні про відкриття, ні про хід виконавчого провадження на їх адресу не направлялося.

Дайте юридичну оцінку ситуації, що склалася. Чи підлягають задоволенню вимоги позивачів? Обґрунтуйте відповідь, посилаючись на норми чинного законодавства.

3. Сторони провадження.

3.1. Завдання на порівняння:

- стягувач і боржник у виконавчому провадженні;

- позивач і відповідач у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби;

- учасники справи та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій.

Порівняйте процесуальний статус цих осіб і розкрийте його характерні риси.

3.2. За рішенням суду підприємство «А» повинне сплатити на користь підприємства «Б» грошові кошти у сумі 100,0 тис. грн. Підприємство «А» у добровільному порядку не сплатило цих коштів, і рішення суду було передано на примусове виконання до органів виконавчої служби. При цьому у боржника не має майна, і в подальшому сторони домовилися, що підприємство «А» передає підприємству «Б» 100,0 тис. грн. в рахунок погашення боргу за виконавчим провадженням. Але оформлено це було неналежним чином: замість зарахування взаємних вимог було оформлено договір купівлі-продажу, за яким підприємство «А» передає підприємству «Б» продукцію на суму 100,0 тис. грн., а підприємство «Б» зобов’язується оплатити цей товар. Через рік підприємство «А» було ліквідоване, і тепер підприємству «Б» необхідно сплатити суму заборгованості за договором купівлі-продажу. Підприємство «Б» звернулося з позовом до адміністративного суду.

Яким чином у суді може бути доведено, що договір купівлі-продажу було укладено в рахунок погашення боргу за виконавчим провадженням?

4. Стадії провадження у справах з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби.

Практичне заняття № 2:

1. Термін і порядок подання позовної заяви.

1.1. Мешканка м. Донецька громадянка С. звернулася до адміністративного суду з позовом до районного відділу державної виконавчої служби з приводу бездіяльності державного виконавця, який не вживає заходів щодо примусового стягування аліментів, які громадянка С. має одержувати за рішенням районного суду на утримання її неповнолітніх дітей. При цьому державному виконавцеві відомо місце проживання боржника, за яким йому неодноразово направлялися виклики, проте добровільно боржник не з’явився.

Дайте юридичну оцінку ситуації. Протягом якого часу державний виконавець може вести виконавче провадження по примусовому стягненню аліментів? Яке рішення має ухвалити адміністративний суд?

1.2. Вимоги до позовної заяви.

2. Повідомлення відповідача про судовий розгляд справи.

3. Судовий розгляд справи.

3.1. Термін вирішення справи.

3.2. Відділом державної виконавчої служби Київського району м. Донецька було накладено арешт на рахунок комунального підприємства – ЖЕКу. Комунальне підприємство повинне виплатити заробітну плату працівникам. Керівництво ЖЕКу має намір звернутися до прокуратури району зі скаргою на дії державного виконавця для того, щоб на період розгляду справи зупинити виконавче провадження.

Наскільки логічним у цьому випадку буде звернення до органів прокуратури? Чи є підстави для звернення до адміністративного суду? Яким чином може бути вирішено питання зі зняттям арешту з рахунку підприємства?

4. Прийняття рішення у справі, його виконання та оскарження.

5. Судова практика в адміністративних справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності органів Державної виконавчої служби.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 540 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...