Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 2. Особливості проваджень у справах, пов’язаних із виборчим процесом або процесом референдуму



Практичне заняття № 1:

1. Поняття «виборчі спори», його сутність.

2. Предметна і територіальна підсудність справ, пов’язаних із виборчим процесом або процесом референдуму.

3. Види проваджень у справах, пов’язаних із виборчим процесом або процесом референдуму та їх основні стадії.

4. Види суб’єктів права оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій.

5. Процедура подання позовної заяви щодо уточнення списку виборців.

5.1. Під час виборів народних депутатів України мешканець м. Києва громадянин С., після прибуття до виборчої дільниці для голосування дізнався, що його не було включено до списку виборців. На цій підставі громадянин С. звернувся до Печерського районного суду м. Києва з позовом до Центральної виборчої комісії про визнання постанови ЦВК № 157 від 01.12.2005 р. «Про утворення територіальних виборчих округів з виборів народних депутатів України 26 березня 2006 р.» незаконною. Позовну заяву було складено і направлено 01 грудня, до суду ця скарга надійшла 07 грудня.

Яке рішення може ухвалити суд?

5.2. До юридичної консультації звернулася громадянка Ф. з проханням допомогти укласти позов до Центральної виборчої комісії. Як пояснила громадянка Ф., на теперішній час вона змінила попереднє місце проживання, а за новою адресою ще не зареєстрована, та у зв’язку з цим виявилася позбавленою права голосу. З цього питання вона неодноразово зверталася до ЦВК із заявами, в яких просила вирішити питання щодо реалізації її виборчого права на виборах 2006 р. та надати їй можливість голосувати. ЦВК від 8 лютого 2006 р. постановлене нею питання не вирішило, та не вчинило відповідної дії. У зв’язку з цим позивачка просила суд визнати неправомірною бездіяльність ЦВК та зобов’язати ЦВК усунути перешкоди і надати їй можливість проголосувати на виборах 2006.

Дайте юридичну оцінку ситуації, що склалася. За зразком, уміщеним у Додатку 3, складіть позовну заяву.


Практичне заняття № 2:

1. Представництво у справах, пов’язаних з виборчим процесом або процесом референдуму.

У м. Києві до окружного адміністративного суду звернувся громадянин І. – представник блоку місцевих організацій партій «Спортивний союз України» із позовною заявою про порушення законодавства під час вибору народних депутатів України. Громадянин І. пред’явив посвідчення, видане на його ім’я, та коли суддя запитав інші документи, що підтверджують його повноваження як представника, пояснив, що у таких випадках не потрібно додаткового уповноваження на здійснення представництва інтересів «Спортивного союзу».

Який документ підтверджує право особи на здійснення представництва у справах, пов’язаних із виборчим процесом або процесом референдуму? Чи є у наведеному випадку обґрунтованою вимога судді?

2. Обчислення строків у справах, пов’язаних з виборчим процесом або процесом референдуму, наслідки їх порушення.

3. Особливості судових рішень за наслідками розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму, їх оскарження.

4. Особливості провадження у справах про дострокове припинення повноважень народного депутата України в разі невиконання ним вимог щодо несумісності.

Один з народних депутатів України – громадянин В. у час, вільний від виконання обов’язків народного депутата, займається адвокатською діяльністю, обґрунтовуючи свої дії тим, що раніше він працював у Міністерстві юстиції України, має багатий досвід юридичної практики й тому прагне сприяти захисту в суді прав громадян.

Чи є підстави для подання позовної заяви про припинення повноважень народного депутата у зв’язку з порушенням ним вимог щодо несумісності? Яка посадова особа має право на подання такого позову? Які правила предметної й територіальної підсудності встановлено щодо цієї категорії адміністративних справ?

5. Особливості провадження у справах за адміністративними позовами суб’єктів владних повноважень про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання та у справах за адміністративними позовами про усунення обмежень у реалізації права на мирні зібрання.

До Донецького окружного адміністративного суду звернувся Виконавчий комітет Маріупольської міської ради Донецької області з позовною заявою до громадської молодіжної організації Спілки молодих інвалідів «Луч света» про встановлення обмеження щодо реалізації права на мирне зібрання.

Позовні вимоги було мотивоване тим, що 27.10.2010 року від громадської молодіжної організації Спілки молодих інвалідів «Луч света» надійшло повідомлення про намір вказаної організації провести мирну акцію 01.11.2010 року о 01:00 год. біля палацу «Маркохім», в якому розташована Маріупольська міська виборча комісія Донецької області. Позивач вважає, що проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій, інших зібрань у час, обраний відповідачем, та поряд з приміщенням, у якому знаходиться міська територіальна виборча комісія, може створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей.

У позові просили встановити обмеження щодо реалізації права на мирне зібрання шляхом заборони громадській молодіжній організації Спілці молодих інвалідів «Луч света» проводити збори, мітинги, демонстрації, інші зібрання 01.11.2010 року о 01:00 год. біля спортивного комплексу та палацу культури коксохімічного виробництва відкритого акціонерного товариства «Металургійний комбінат «Азовсталь» за адресою: м. Маріуполь, пр. Металургів, 52.

Яке рішення може ухвалити адміністративний суд?





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 302 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...