Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 1. Особливості судового розгляду справ щодо оскарження нормативно-правових актів і правильності їх виконання



Практичне заняття № 1:

1. Поняття нормативно-правового акту з погляду адміністративного права. Види нормативно-правових актів, їх ієрархія.

2. Завдання на порівняння:

- акт законодавства та підзаконний нормативно-правовий акт;

- законність нормативно-правового акту й конституційність нормативно-правового акту;

- нормативний акт управління та індивідуальний акт управління;

- реалізація нормативно-правового акту й виконання нормативно-правового акту;

- реалізація нормативно-правового акту й застосування нормативно-правового акту.

3. Голова місцевої державної адміністрації своїм розпорядженням зобов’язав керівників усіх виробничих підприємств, які діють на території району, «…передбачити в обов’язковому порядку працевлаштування на потужностях підприємств осіб, звільнених з місць позбавлення волі, з виділенням для цього не менш як 25% від загальної чисельності робітничого персоналу», мотивуючи ухвалення такого розпорядження необхідністю сприяння соціальній адаптації колишніх засуджених, які після відбування терміну покарання повертаються для проживання в цій місцевості, а також запобігання вчиненню ними протиправних діянь.

Дайте оцінку законності такого розпорядження. Охарактеризуйте підстави визнання нормативно-правового акту незаконним. Які повноваження має адміністративний суд під час вирішення справи про оскарження нормативно-правових актів?

3.1. За зразком, наведеним у Додатку 1, охарактеризуйте особливості визначення правильності виконання нормативно-правового акту.

3.2. Роль і місце проваджень щодо оскарження нормативно-правових актів у структурі адміністративного судочинства.

3.3. Складання порівняльної таблиці «Процедура розгляду цивільних, господарських і адміністративних спорів: спільні та відмінні риси».

4. Право на оскарження нормативно-правового акту.

Проаналізуйте наведені приклади та поясність, які особи можуть бути суб’єктами оскарження нормативно-правових актів до адміністративного суду: Національним банком України встановлено обов’язковість надання паспортних документів фізичних осіб під час здійснення валютно-обмінних операцій; Міністерством внутрішніх справ України визначено умови для надання дозволу громадянам на придбання, зберігання, перевезення, використання вогнепальної мисливської зброї; Державною податковою службою України встановлено порядок розрахунку розміру податків для підприємств малого бізнесу; Державною митною службою визначено процедуру здійснення особистого огляду та огляду речей громадян у пунктах митного контролю.

Які норми встановлено КАС України щодо визначення кола осіб, які мають право оскаржити нормативно-правовий акт?

Практичне заняття № 2:

1. Стадії провадження в адміністративних справах щодо оскарження нормативно-правових актів, їх зміст.

1.1. Відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акту.

До окружного адміністративного суду Донецької області 12 лютого надійшла позовна заява від імені ТОВ «Арес» на дії органів державної виконавчої служби. З урахуванням того, що позовна заява містила окремі недоліки, суддею було встановлено термін для їх усунення до 14 лютого, і залишено позовну заяву без руху. У встановлений термін – 14 лютого юрисконсульт ТОВ «Арес» надав позовну заяву до суду.

Протягом якого терміну суддя має вирішити питання про відкриття провадження в адміністративній справі? Обґрунтуйте відповідь посиланнями на норми чинного КАС України.

1.2. За вимогами, встановленими КАС України, складіть оголошення про оскарження нормативно-правового акту та поясніть порядок його опублікування. Які вимоги встановлено щодо такого різновиду оголошень і в яких виданнях їх може бути опубліковано? Опишіть процедуру повідомлення заінтересованих осіб про розгляд справи.

1.3. Особливості процедури повідомлення учасників справи про розгляд спорів щодо оскарження нормативно-правових актів (або правильності їх виконання).

1.4. Вирішення адміністративної справи щодо оскарження нормативно-правового акту.

6. Термін судового вирішення справи. Поняття «розумного строку».

6.1. Складання таблиці «Строки і терміни у провадженні щодо оскарження нормативно-правових актів і правильності їх виконання».

6.2. Підстави продовження терміну розгляду справи.

7. Судові рішення у справах щодо оскарження нормативно-правового акту чи правильності його виконання: порядок прийняття, оскарження та виконання.

8. Судова практика в адміністративних справах щодо оскарження нормативно-правових актів і правильності їх виконання.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...