Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації до самостійної роботи



Навчальна дисципліна «Розгляд окремих категорій адміністративних спорів в Україні» має головною метою сприяти майбутнім юристам у формуванні знань з основних положень нормативно-правових актів, якими врегульовано діяльність адміністративних судів у сфері розгляду та вирішення адміністративних справ – передусім, найбільш поширених їх видів, пов’язаних оскарженням нормативно-правових актів або правильності їх виконання, у справах, пов’язаних із виборчим процесом або процесом референдуму, у справах за участю органів державної виконавчої служби або податкової служби та інших. Лише поглиблене вивчення норм законодавства в частині регулювання процесу здійснення правосуддя в адміністративних справах формує картину світу майбутнього фахівця, котрий повинен уміти правильно застосовувати їх положення у своїй подальшій практичній діяльності для вирішення різноманітних і складних проблем, що повсякденно виникатимуть у процесі виконання покладених на нього завдань.

Набуття професіоналізму майбутнього юриста вимагає копіткої та систематичної повсякденної праці з навчальною і науковою літературою, а також нормативно-правовою базою з питань курсу «Розгляд окремих категорій адміністративних спорів в Україні». При цьому значна кількість часу відводиться на самостійну підготовку студентів.

Самостійна робота із засвоєння навчальної дисципліни може відбуватися у бібліотеці навчального закладу, навчальних кабінетах, а також у домашніх умовах. Основною метою самостійної роботи студентів є поглиблене всебічне оволодіння матеріалами з тем курсу, розвиток у них навичок роботи з книгою, в тому числі з основною та додатковою літературою, а також нормативними актами, вміння узагальнювати практичні результати, готувати доповіді, реферати тощо.

Самостійна робота з курсу «Розгляд окремих категорій адміністративних спорів в Україні» включає такі види, як складання конспектів і тез, схематичне зображення тексту, а також складання окремих видів процесуальних документів. Всі види заходів, які виконуються студентами у межах самостійного опанування матеріалу навчальної дисципліни, наведено у завданнях для самостійної підготовки до кожної теми. Завдання для самостійної підготовки мають виконуватися студентами в окремому зошиті, ведення якого, своєю чергою, є основною умовою для отримання студентом оцінки за самостійну підготовку.

Крім завдань до самостійної підготовки, до уваги студентів запропоновано теми реферативних повідомлень з кожної теми. Підготовка реферату є різновидом творчої наукової праці і, отже, не заміняє виконання студентом обов’язкових завдань, оскільки є факультативним заходом. Цей різновид роботи студента передбачає вибір теми, опрацювання запропонованої та додаткової літератури, складання плану, написання реферату. Структура реферату має складатися з плану, вступу, висвітлення питань, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг реферату має становити до 10 аркушів друкованого чи рукописного тексту.

Студентам рекомендується звернути особливу увагу на ті норми адміністративного права та положення чинного законодавства, якими вони будуть керуватися у своїй майбутній практичній діяльності. З урахуванням того, що адміністративне право має не лише теоретичне, але і практичне значення, студентам необхідно окремо зупинитися на питаннях, що стосуються здійснення всіх видів проваджень, а також дотримання вимог законності і забезпечення прав і свобод громадян під час здійснення правосуддя в адміністративних справах.

Зміст самостійної роботи над навчальною дисципліною «Розгляд окремих категорій адміністративних спорів в Україні» визначається робочою навчальною програмою дисципліни та більш детально уточнюється методичними рекомендаціями викладача. Самостійна робота студентів забезпечується всіма навчально-мето­дичними засобами, необхідними для вивчення конкретної навчальної дисципліни чи окремої теми: підручниками, навчальними та методич­ними посібниками, конспектами лекцій, електронно-обчислювальною технікою тощо. Студентам також рекомендується для самостійного опрацювання відповідна наукова література та періодичні видання.

Під час самостійної підготовки студентам доцільно керуватися методичними рекомендаціями для підготовки до семінарських занять відповідно до плану, наведеного до кожного семінарського заняття. Роботу з підготовки до семінарського заняття слід розпочинати з опрацювання конспекту лекцій, повторення раніше засвоєного матеріалу, а після цього переходити до роботи із запропонованою навчальною літературою. У процесі цієї підготовки студент також має розв’язати всі завдання й відповісти на всі питання для самопідготовки, оскільки для опанування всіх питань курсу та одержання високої підсумкової оцінки у формі заліку студентом має бути здійснено самостійну підготовку за всіма наведеними завданнями.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 193 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...