Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття злочину. Склад злочину



Ціль: засвоїти поняття злочину, складу злочину та структурних елементі складу злочину. Розкрити соціальну природу та історично мінливий характер поняття злочину. Необхідно визначити ознаки злочину і вміти розкривати їх зміст, а також засвоїти зміст малозначного діяння (ч. 2 ст. 11 КК). Варто усвідомити місце злочину в системі правопорушень, критерії відмінності злочину від інших правопорушень, класифікацію злочинів в залежності від їх тяжкості.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття злочину у кримінальному праві.

2. Ознаки злочину.

3. Відмінність злочину від інших правопорушень.

4. Поняття малозначного діяння.

5. Класифікація злочинів.

6. Поняття і структурні елементи складу злочину.

7. Види складів злочинів.

8. Кваліфікація злочину та її значення.

У першому питанні необхідно запам’ятати поняття злочину, яке міститься у чинному кримінальному законодавстві, а саме у ч. 1 ст. 11 КК України. При розкритті цього питання необхідно вивчити і запам’ятати формальне, матеріальне і формально-матеріальне поняття злочину, які зазначені у теорії кримінального права.

У другому питанні необхідно визначити та вміти тлумачити ознаки, які притаманні злочину: винуватість, протиправність, суспільна небезпечність і караність. Необхідно запам’ятати, що всі ознаки являються обов’язковими, тобто лише їх сукупність може давати підстави визначати те чи інше діяння злочинним.

При вивченні третього питання необхідно встановити відмінність злочину від інших правопорушень, зазначити умови, на підставі яких злочин відрізняється від інших правопорушень, зокрема від адміністративного правопорушення, дисциплінарного проступку тощо.

У четвертому питанні, необхідно запам’ятати поняття малозначного діяння, відповідно до ч. 2 ст. 11 КК України. Визначити та вміти тлумачити ознаки, притаманні цьому поняттю. Виокремити відмінності між злочином та малозначним діянням. Встановити матеріальні т а нематеріальні ознаки малозначного діяння, відповідно до чинного кримінального законодавства.

У п’ятому питанні необхідно визначити та вміти тлумачити види класифікації злочинів, як відповідно до теорії кримінального права, так і відповідно до чинного кримінального законодавства, зокрема класифікації злочинів, в залежності від об’єкту злочину, від суб’єкту злочину, від способу вчинення злочину, від форм вини, від мотивів тощо. Необхідно запам’ятати, що відповідно до чинного кримінального законодавства (ст. 12 КК України), законодавцем закріплений лише один вид класифікації, а саме в залежності від тяжкості вчиненого злочину та вміти тлумачити даний вид.

У шостому питанні необхідно виокремити та запам’ятати поняття елементів складу злочину або об’єктивних та суб’єктивних ознак злочину, а саме: об’єкт злочину, об’єктивна сторона злочину, суб’єкт злочину та суб’єктивна сторона злочину.

У сьомому питанні необхідно визначити, які в теорії кримінального права виокремлюють види складів злочинів. Вміти виокремлювати та тлумачити види складів злочинів за: ступенем суспільної небезпечності; характером структури складів; особливостями конструкції.

У восьмому питанні необхідно запам’ятати поняття, ознаки, їх тлумачення та значення кваліфікації злочинів.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Визначити види складів злочинів.

Визначити значення кваліфікації.

Задачі-ситуації:

Задача №1. Малахів, у стані сп’яніння, вирішив покінчити життя самогубством. Для досягнення цієї мети він на автопідприємстві викрав порожній автобус і на великій швидкості врізався у велике дерево, у результаті чого заподіяв собі тяжкі тілесні ушкодження, пошкодив автобус, чим наніс автопідприємству матеріальний збиток у великому розмірі.

Ознайомивши зі ст.ст. 289, 194 КК України, вирішити питання – чи є дії Малахового злочинними?

Задача № 2 Слюсаря Бабенка було звинувачено в тому, що він відімкнув сейф у кабінеті заступника директора фабрики і таємно привласнив 25 грн., які належали підприємству. При цьому він залишив у сейфі інші гроші на загальну суму 8500 грн. Як потім стало відомо, 25 грн. йому не вистачало для придбання залізничного квитка, для поїздки на свята додому.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 765 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...