Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чинність кримінального закону в просторі, у часі і по колу осіб



Ціль: вивчити зміст Розділу II Загальної частини Кримінального кодексу; засвоїти значення визначення місця здійснення злочину для рішення питання про чинність кримінального закону в просторі; усвідомити порядок вступу закону в силу й призупинення його дії: зворотну силу закону, види кримінального закону.

Курсанти повинні запам'ятати принципи чинності кримінального закону в просторі, а також поняття й особливості чинності закону по колу осіб.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Законодавство України про кримінальну відповідальність.

2. Поняття місця вчинення злочину і його значення.

3. Чинність кримінального закону в просторі. Зміст принципів:

- територіального;

- громадянства;

- універсального (космополітичного).

4. Чинність кримінального закону в часі.

5. Зворотна сила кримінального закону.

6. Екстрадиція.

У першому питанні необхідно приділити увагу вивченню чинного Кримінального кодексу України. Визначити основні концептуальні положення чинного КК. Встановити порядок законодавчої його побудови.

У другому питанні необхідно вивчити поняття та значення місця вчинення злочину, визначити необхідність встановлення місця вчинення злочину для притягнення особи до кримінальної відповідальності.

При вивченні третього питання необхідно визначити чинність кримінального закону у просторі, згідно до ст. 6 КК України. Необхідно з’ясувати значення принципів дії кримінального закону, а саме: територіальності, громадянства та універсального. Визначити поняття “територія України”. Встановити особливості вирішення питання про кримінальну відповідальність за вчинення злочину на території України щодо осіб, які за чинним законодавством і міжнародними угодами не підсудні в кримінальних справах судам України (ч. 4 ст. 6 КК). З’ясувати питання про відповідальність громадян України та осіб без громадянства, що постійно проживають в Україні, які вчинили злочин за її межами (ст. 7 КК). Встановити особливості відповідальності іноземних громадян і осіб без громадянства, що не проживають постійно в Україні, які вчинили злочин за її межами (ст. 8 КК).

При вивченні четвертого питання необхідно визначити чинність кримінального закону у часі, згідно до ст. 4 КК України. Встановити порядок притягнення особи до кримінальної відповідальності при внесенні змін та доповнень до кримінального закону, прийнятті нового кримінального закону тощо.

У п’ятому питанні необхідно з’ясувати поняття зворотної сили кримінального закону (ст. 5 КК України). Встановити особливості застосування зворотної сили та визначити умови при яких вона може застосовуватися.

У шостому питання необхідно визначити та запам’ятати поняття екстрадиції. Визначити особливості видачі особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину та особи, яка засуджена за вчинення злочину. Встановити порядок та правила здійснення екстрадиції. Визначити види екстрадиції.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмо вирішити задачі ситуації. що стосуються цієї теми.

Задачі-ситуації:

Задача № 1. Громадянин України Мірошник незаконно придбав в Одесі пістолет, що постійно носив із собою. Мав він його при собі й у Саратову (Російська Федерація), де потрапив у відділення міліції, для встановлення особи. За незаконне придбання й носіння зброї його притягли до кримінальної відповідальності.

Ознайомивши зі ст. 263 КК України, визначити місце й час здійснення злочину. По законодавству якої держави буде притягнутий до кримінальної відповідальності Мірошник? Обґрунтуйте відповідь.

Задача №2. Громадянин України Байда “заробляв” гроші шляхом систематичних грабежів касирів молочних магазинів у м. Вітебську (Білорусія), де і був затриманий.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1044 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...