Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кримінальна відповідальність та її підстави



Ціль: повторити матеріал курсу Теорії держави і права про юридичну відповідальність та її види; засвоїти, що собою представляє кримінальна відповідальність, які існують стадії реалізації кримінальної відповідальності. Відповідно до ч. 1 ст. 2 КК України запам’ятати, що єдиною підставою кримінальної відповідальності є склад злочину.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття та ознаки кримінальної відповідальності.

2. Підстави кримінальної відповідальності.

3. Етапи реалізації кримінальної відповідальності.

4. Форми реалізації кримінальної відповідальності.

У першому питанні необхідно розкрити поняття кримінальної відповідальності, зазначити думки різних вчених щодо тлумачення цього поняття. Вказати ознаки, притаманні цьому виду відповідальності, вказати її особливості та відмежування цього виду від інших видів відповідальності, зокрема адміністративної, дисциплінарної, цивільної тощо. Розкриваючи це питання також необхідно зазначити значення кримінальної відповідальності.

У другому питанні необхідно розкрити підстави кримінальної відповідальності. Запам’ятати, що підстави цього виду відповідальності закріплені законодавцем у ч. 1 ст. 2 Кримінального кодексу України.

У третьому питанні необхідно розкрити етапи, при яких реалізується кримінальна відповідальність. Необхідно зазначити початковий та кінцевий моменти цього виду відповідальності, розкрити зміст правовідносин, які виникають при її реалізації, а саме: зазначити суб’єктів цих відносин, їх взаємні права та обов’язки, об’єкт цих правовідносин.

У четвертому питанні необхідно розкрити форми реалізації кримінальної відповідальності. Необхідно запам’ятати, що існує три форми її реалізації: винесення обвинувального вироку суду, без призначення покарання, винесення обвинувального вироку суду з призначенням покарання, але без фактичного його відбування та винесення обвинувального вироку суду з призначенням покарання та реальним його відбуванням.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмо вирішити задачі ситуації. що стосуються цієї теми.

Визначити етапи реалізації кримінальної відповідальності.

Задачі-ситуації:

Задача 1. Воробйов звернувся в Центр зайнятості населення, у якому просив зробити допомогу в наданні йому роботи. Осмолович, працівник відділу працевлаштування, направив Воробйова на кондитерську фабрику і настояв прийняти останнього на посаду комірника. За період роботи в цій посаді Воробйов розтратив 64 тис. гривень, за що був засуджений на тривалий строк позбавлення волі. Осмолович ніякого зв’язку з Воробйовим після призначення останнього на посаду комірника не підтримував, але в теж час був засуджений по ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою чи службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки).

Ознайомивши зі ст. 364 КК України, відповісти на питання:





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 514 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...