Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. 1. На основі вивчення нормативних актів, що регулюють порядок складання матеріалів про адміністративні правопорушення



1. На основі вивчення нормативних актів, що регулюють порядок складання матеріалів про адміністративні правопорушення, та нижче наведених фабул вчинених адміністративних правопорушень, складіть наступні процесуальні документи:

1) протокол про адміністративне правопорушення;

2) протокол про адміністративне затримання;

3) постанову за справою про адміністративне правопорушення;

4) інші документи, які виступають джерелом доказів та є необхідними для їх закріплення у справі про адміністративне правопорушення.

Задачі

Задача 1.

Внаслідок незаконного зберігання наркотичних засобів гр. Рудокоповим О.М. начальником ОВС була винесена постанова про застосування до Рудокопова адміністративного арешту.

Чи правомірне рішення прийняв начальник ОВС? У яких випадках застосовується даний вид адміністративного стягнення?

Задача 2.

Працівниками міліції був затриманий гр. Мурашкін В.П., який вчинив хуліганські дії у громадському місці. Під час проведення особистого огляду у нього був виявлений маленький пакет із речовиною рослинного походження сіро-зеленого кольору.

Який процесуальний порядок проведення особистого огляду? Які строки адміністративного затримання особи, що порушує правила обігу наркотичних засобів та психотропних речовин? Які наступні дії повинні вжити працівники міліції у даній справі. За фактами затримання гр. Мурашкіна В.П., проведення особистого огляду складіть усі необхідні процесуальні документи.

Задача 3.

Працівниками міліції були затримані гр. Власенко та неповнолітній Шляпович (16 років), у яких були знайдені листя коноплі. Як пояснили останні, вони знайшли їх неподалік на одній з ділянок поля.

Надайте юридичну оцінку даній ситуації. Які заходи впливу можуть вживатися до неповнолітніх?

Задача 4.

Працівниками міліції були затримані гр. Морозов В.К. та Зосін Є.В., які дуже неадекватно вели себе. З метою виявлення стану наркотичного сп’яніння, останні були доставлені до найближчого дільничного пункту міліції. Однак Зосін та Морозов намагалися втекти, вчинили опір працівникам міліції. Як було встановлено, Морозов вже неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за незаконне придбання, зберігання наркотичних засобів та знаходиться на обліку у наркологічному закладі за місцем проживання.

Надайте кваліфікацію діянням Морозова та Зосіна. Які наступні заходи повинні здійснити працівники міліції?

Задача 5.

Дільничний інспектор міліції зайшов за місцем проживання Щукіна К.Д., для встановлення причин його неявки до наркологічного закладу з метою проходження медичного обстеження та виявив у нього на земельній ділянці доглянуті кущі коноплі. Щукін пояснив, що кущі коноплі відлякують шкідливих комах, а сам він не має наміру вживати листя коноплі, більш того, вони ще не дозріли.

Кваліфікуйте діяння Щукіна К.Д. Які заходи необхідно вжити до Щукіна, якщо він протягом року вже був притягнутий до адміністративної відповідальності за аналогічні діяння?

Задача 6.

За неналежну охорону посівів маку до адміністративної відповідальності був притягнутий гр. Мурашко В.О. – сторож колгоспного поля, на якому вирощували мак.

Чи правомірне рішення було прийнято до Мурашко В.О.? Надайте юридичний аналіз представленій ситуації.

Задача 7.

Керівник одного із підприємств, який є посадовою особою, виділив у особисте використання своїй жінці автомобіль, який був зарахований на баланс підприємства та призначався для виробничих цілей.

Надайте юридичну оцінку діям посадової особи. Чи належить дане правопорушення до корупційних діянь?

Задача 8.

Суддя міського суду, розглянувши протокол про порушення вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» виніс постанову про закриття справи відносно державного службовця Сідоренко В.В., мотивуючи тим, що останньому ще не був присвоєний відповідний ранг.

Проаналізуйте дану ситуацію і дайте юридичну оцінку діям судді. Чи підлягає відповідальності Сідоренко В.В.?

Задача 9.

Голова міської ради Чаплигін Н.Ф., використовуючи свої службові повноваження забезпечив надання підприємцю Головатому М.В. у безстрокову оренду землі заповідної зони. Кошти за дану «послугу» Головатий М.В. перерахував на рахунок малого підприємства «Оріон», одним із засновників якого була дочка Чаплигіна Н.Ф. Слідчий прокуратури, розглядаючи матеріали з приводу даного корупційного діяння, відмовив в порушенні кримінальної справи мотивуючи це тим, що не було встановлено факту безпосередньої передачі коштів Чаплигіну, а їх перерахування на рахунок МП «Оріон» було пов’язано із сумісною з Головатим М.В. господарською діяльністю.

Проаналізуйте дану ситуацію і надайте юридичну оцінку діям Чаплигіна, Головатого. Чи правомірне рішення прийняв слідчий прокуратури?

Задача 10.

Під час зустрічі зі своїм знайомим депутатом обласної ради Васильєвим В.К. у ході приватної бесіди підприємець Павлов М.К. пожалівся на складні умови ведення бізнесу, високі податки, орендну плату і т.н. Васильєв В.К. розповів Павлову, що обласною радою готовиться до прийняття рішення щодо зниження орендної плати на об’єкти комунального господарства для тих підприємств, до штату яких входять інваліди, ветерани війні. Наступного дня Павлов М.К. оформив фіктивні документи про залучення до штату його підприємства двох інвалідів у результаті чого через місяць згідно з рішенням обласної ради орендна плата для його підприємства була знижена на 10%.

Надайте юридичну оцінку представленій ситуації. Чи є в діях Васильєва В.К. ознаки корупційного діяння?

Задача 11.

Перебуваючи на посаді головного лікаря санітарно-епідеміологічної станції Бобров К.І. був затриманий працівниками міліції у момент передачі йому хабара за підписання їм незаконного висновку, внаслідок чого була порушена кримінальна справа. Однак в ході досудового слідства не було отримано достатньо доказів, підтверджуючих вину Боброва К.І. і 14 вересня кримінальна справа була закрита. 6 жовтня по факту вищевикладених корупційних діянь Боброва К.І. працівниками міліції був складений протокол про порушення вимог закону «Про боротьбу з корупцією».

Надайте юридичну оцінку представленій ситуації. Чи правомірними були дії працівників міліції?

Задача 12.

У зв’язку із порушенням антикорупційного законодавства начальником податкової інспекції Кумушкіним В.П. 15 березня працівниками міліції був складений протокол про вчинення корупційного діяння останнім. Однак у ході зібрання необхідних матеріалів, підтверджуючих противоправну діяльність Кумушкіна В.П., його підлеглими та іншими посадовими особами чинилися різні перешкоди, внаслідок чого витребувані документи були отримані тільки 20 березня, після чого протокол про вчинення корупційного діяння Кумушкіним В.П. разом із матеріалами перевірки були направлені до міського суду.

Надайте юридичну оцінку даній ситуації. Який термін подання матеріалів про вчинення антикорупційного діяння до суду? У яких випадках можливо продовження строків?

Задача 13.

Приватний підприємець Філісова Т.Г., маючи на меті незаконним чином отримати пільгову путівку до дитячого табору «Артек» для свого сина, звернулася до своєї приятельки – Шаповаловій Ю.Д., яка працювала у районному виконавчому комітеті, щоб остання видала їй довідку, що Філісова Т.Г. самотня мати, яка без чоловіка виховує 5 дітей. З даною довідкою Філісова звернулася до начальника Управління сім’ї, дітей та молоді обласної Ради, який виділив путівку для сина Філісової.

Надайте юридичну оцінку даній ситуації. Чи має місце порушення Закону України «Про боротьбу з корупцією», якщо так, то хто повинен понести відповідальність?

Задача 14.

Інспектор Управління державного технічного нагляду охорони праці Сєвєров В.М. під час проведення перевірки технічної безпеки введеного в дію обладнання на одному із підприємств виявив ряд суттєвих недоліків, які робили неможливим експлуатацію ряду верстаків, однак внаслідок отримання значної суми грошей, Сєверов В.М. надав висновок про придатність обладнання до експлуатації, виявивши тільки незначні несправності.

1. Надайте юридичну оцінку даній ситуації. До якого виду відповідальності може бути притягнутий Сєвєров В.М.?

2. Підготуйте макети відповідних справ про адміністративні правопорушення.

Теми для повідомлень і рефератів

1. Виконання постанови про накладання стягнення.

2. Докази та доказування в адміністративному процесі.

3. Адміністративний примус.

Питання для самоконтролю та самоперевірки

1. Який порядок оформлення звернень у відповідності до Закону України «Про звернення громадян» та вимоги щодо їх змісту?

2. Розкрийте зміст протоколу по справі про адміністративне правопорушення.

3. Які документи можуть складатися спеціалістом і експертом по адміністративній справі?

4. Вимоги, які пред’являються до пояснень по адміністративній справі.

5. Зміст постанови по справі про адміністративне правопорушення.

6. Розкрийте особливості протоколу засідання колегіального органу по справі про адміністративне правопорушення.

7. Особливості оформлення постанови колегіального органу по справі про адміністративне правопорушення.

8. Порядок оформлення особистого огляду та огляду речей.

Рекомендована література:

ОСНОВНА

Нормативно-правові акти:

Кодекс України про адміністративні правопорушення: Науково-практичний коментар / Р.А. Калюжний, А.Т. Комзюк, О.О. Погрібний. – К.: Всеукраїнська асоціація видавців “Правова єдність”, 2008.- 655 с.

Кодекс Украины об административных правонарушениях: Научно-практический комментарий / А.С. Васильев, Е.В. Додин, О.П. Подцерковный и др. Под общ. Ред А.С. Васильева, А.И. Миколенко. – Х.: ООО “Одиссей”, 2008. – 1024 с.

Кодекс України про адміністративні правопорушення: Введений в дію Постановою Верховної Ради Української РСР від 07.12.1984 // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – Ст. 1122.

Теоретичні джерела:

Адміністративне процесуальне право України: навч. посіб. / Е.Ф. Демський. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 496 с.

Кузьменко О.В., Гуржій Т.О. Адміністративне процесуальне право України: Підручник. – К.: Атіка, 2007. – 416 с.

Комзюк А.Т., Бевзенко В.М., Мельник Р.С. Адміністративний процес України: Навч. посіб. – К.: Прецедент, 2007. – 531 с.

Адміністративний процес: Навчальний посібник / За заг. ред. доктора юридичних наук, професора І.П. Голосніченка. – К.: ГАН, 2003. – 256 с.

ДОДАТКОВА

Голосніченко І.П., Стахурський М., Золотарьова Н. Попередне адміністративне розслідування як стадія провадження в справах про адміністративні проступки // Право України. – 2002. – № 2. – С. 26.

Колпаков В. Теоретичний вимір законодавчого регулювання порушення справи про адміністративний проступок // Право України. – 2005. – № 2. – С. 10-11.

Тема 3.3. Реєстраційно-дозвільні провадження та їх особливості

в окремих сферах діяльності

Практичне заняття – 2 години

Мета практичного заняття:

- освітня (навчальна) – набуття навичок практичногозастосування отриманих знань під час оформлення матеріалів про надання дозволів в сфері обігу спеціально визначених предметів чи здійснення окремих видів діяльності;

- розвиваюча – навчання студентів орієнтуванню в адміністративно-процедурних нормах, якими регламентується порядок видачі дозволів в сфері обігу спеціально визначених предметів чи здійснення окремих видів діяльності;

- виховна – виховання відповідального ставлення і творчого підходу до вивчення режиму дозвільної системи.

Основні поняття: спеціальний режим, дозвільна система, звернення, дозвіл, ліцензія, свідоцтво, реєстрація, адміністративна процедура, стадії дозвільного провадження, спеціально визначений предмет, підприємство, майстерня, лабораторія, орган господарювання, дозвільна діяльність, контроль, нагляд, призупинення дії дозволу, анулювання дозволу (ліцензії).

План практичного заняття

1. Проаналізувати поняття дозвільної системи, стан правового регулювання, специфічні особливості та види дозвільних проваджень

2. Розглянути зміст стадій дозвільного провадження.

3. Надати характеристику реєстраційного провадження, визначити його поняття, особливості, об’єкти та стадії.

4. Проаналізувати особливості проваджень з реєстрації адвокатських об’єднань, видачі свідоцтв на право зайняття нотаріальною діяльністю, легалізації об’єднань громадян.

Методичні рекомендації щодо підготовки до практичного заняття

Під час підготовки до практичного заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами, що стосуються практичного заняття, а саме Законами України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про поводження з радіоактивними відходами» «Про підприємництво», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про мисливське господарство і мисливство» Постановами Кабінету Міністрів України «Про право власності на окремі види майна», «Положення про дозвільну систему» та ін.

На їх підставі визначитися з переліком предметів, матеріалів та речовин, а також спеціальних підприємств, майстерень і лабораторій, на які розповсюджується дія дозвільної системи, а у відповідності до Закону України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності» - види діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Детально розглянути процедури видачі дозволів та інших дозвільних документів у відповідності зі стадіями дозвільного провадження, вивчити зміст процесуальних документи, які складаються під час здійснення адміністративного провадження з питань видачі дозвільних документів.

Розглянути завдання, запропоновані для підготовки до заняття і бути готовим до їх виконання.

Завдання:

1. Скласти наступні процесуальні документи: заяву та картку-заяву на видачу дозволу на придбання (зберігання) вогнепальної, пневматичної чи холодної зброї, дозвіл на зберігання і носіння зброї, дозвіл на зберігання і носіння відомчої зброї, рапорт про результати перевірки умов зберігання зброї громадянами в домашніх умовах, висновок про анулювання дозволу на зберігання вогнепальної, пневматичної чи холодної зброї, акт перевірки об’єкта дозвільної системи.

2. Відповідно до вимог Наказу МВС України № 622 від 21 серпня 1998р. «Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів» скласти таблицю, в якій визначити порядок та особливості перевірки об’єктів дозвільної системи.

Теми для повідомлень і рефератів

1. Проблеми визначення змісту дозвільної системи в Україні.

2. Сучасний стан правового регулювання дозвільної системи в Україні та шляхи його вдосконалення.

3. Поняття та види процедур дозвільної системи.

4. Адміністративний нагляд за функціонуванням об’єктів, на які поширюються правила дозвільної системи: пробеми та шляхи вирішення.

Питання для самоконтролю та самоперевірки

1. Розкрийте правову категорію «дозвільний режим».

2. Охарактеризуйте поняття дозвільної системи в узькому та широкому розумінні.

3. Здійсніть класифікацію суб’єктів дозвільної системи у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України № 576 від 12 жовтня 1992 року, якою затверджено Положення про дозвільну систему.

4. На які предмети, матеріали та речовини розповсюджуються дії Положення про дозвільну систему?

5. Здійсніть загальну характеристику Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 року.

6. Здійсніть загальну характеристику Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, та фізичних осіб – підприємців» від 15 травня 2003 року.

Література





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 558 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...