Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 1. Порівняйте поняття „суб’єкт провадження” та „учасники провадження”.



За допомогою характерних ознак здійсніть порівняльний аналіз понять „докази” та „джерела доказів”.

Завдання 2.

Порівняйте поняття „суб’єкт провадження” та „учасники провадження”.

Завдання 3.

Наведіть та охарактеризуйте обставини, що виключають провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Завдання 4.

За допомогою таблиці здійсніть класифікацію принципів провадження у справах про адміністративні правопорушення, розподіливши їх на загальні, галузеві та спеціальні.

Задачі:

Задача 1.

У ході перевірки діяльності пункту продажу аудіовізуальної продукції працівниками податкової служби був виявлений факт торгівлі неліцензійною комп’ютерною програмою у зв’язку із чим був складений протокол про адміністративне правопорушення. Однак продавець Пітерник В.І. відмовився підписувати протокол, мотивуючи це тим, що працівники податкової служби не мають повноважень щодо складання адмінпротоколів за порушення прав інтелектуальної власності.

Надайте юридичну оцінку діянням Пітерник В.І. Чи мають працівники податкової служби право складати протокол про порушення прав інтелектуальної власності? Який порядок дій посадових осіб у випадку відмови винної особи підписувати протокол про адміністративне правопорушення?

Задача 2.

Приблизно о 1 годині ночі. працівниками міліції був затриманий гр. Федоров М.К внаслідок скоєння їм дрібного хуліганства. Вранці Федоров відправив скаргу в районну прокуратуру про порушення його прав, оскільки час його затримання перевищував 3 години.

Надайте юридичну оцінку діям працівників міліції. Поясніть, який порядок та терміни адміністративного затримання.

Задача 3.

Працівниками міліції був затриманий 18-річний гр. Буров В.О., який вчинив стрільбу із пневматичного пістолету на літній площадці у кафе. Як пояснив останній, пістолет належить його батькові, Бурову О.Я., який не знав, що той взяв у нього пістолет. Разом із складенням протоколу про адміністративне правопорушення, була вилучена пневматична зброя. Однак батько Бурова В.О. подав скаргу на ім’я начальника райвідділу із вимогами повернути йому зброю, оскільки він є її законним власником.

Надайте юридичну оцінку діям Бурова В.О., його батька – Бурова О.Я. Поясніть, чи є правомірними дії працівників міліції. Який процесуальний порядок вилучення речей і документів?

Задача 4.

Внаслідок порушення гр. Потапенко В.Д. терміну перереєстрації вогнепальної зброї працівниками районного відділу ВС з цього факту був складений протокол про адміністративне правопорушення за ст. 192 КУпАП із застосуванням адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Однак Потапенко В.Д. був незгоден із призначеним адміністративним стягненням і подав скаргу начальнику обласного Управління МВС. У задоволенні скарги йому було відмовлено на підставі того, що право на перегляд постанови ОВС належить тільки районному суду.

Поясніть, чи правомірні дії працівників ОВС? Який порядок та терміни оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення?

Задача 5.

За скоєння дрібного хуліганства працівники міліції затримали гр. Білоуса. Начальник ОВС наклав на Білоуса адміністративне стягнення у вигляді арешту терміном на 15 діб.

Чи правомірне рішення прийняв начальник ОВС? Якою є підвідомчість справ про скоєння дрібного хуліганства? Які стягнення можуть бути застосовані до осіб, що вчинили дрібне хуліганство?

Задача 6.

Громадянин Ковров, що мешкає в районі Великої Вергунки м. Луганська, після великих снігопадів почав попереджувати своїх сусідів, що навесні їх будинки може затопити. Це викликало значне занепокоєння в сусідів.

Чи підлягає гр. Ковров притягненню до адміністративної відповідальності за розповсюдження неправдивих чуток? Яким чином можуть бути розповсюджені неправдиві чутки?

Задача 7.

Під час масового святкування на одному з центральних майданів міста гр. Звєрєв, намагаючись отримати без черги банку пива, здійснив постріл із пневматичної зброї в повітря. Як було встановлено, дозволу на носіння та зберігання пневматичної зброї в нього не було. Після затримання працівниками міліції Звєрєв відмовився віддати зброю.

Дайте юридичну характеристику діям Звєрєва. Складіть протокол за цим видом адміністративного правопорушення. Яким є порядок процесуального оформлення протоколу про скоєння такого адміністративного правопорушення в разі відмови винної особи добровільно видати зброю. Як необхідно було б кваліфікувати дії Звєрєва, якщо в результаті пострілу він завдав шкоди комусь із оточуючих осіб?

Задача 8.

Під час поквартирного обходу дільничний інспектор міліції виявив у гр. Ципаренка три пляшки з самогоном. Як пояснив останній, він придбав самогон на ринку на свій день народження. Дільничний інспектор склав протокол про адміністративне правопорушення за ст. 176 КУпАП.

Поясніть, чи правомірне рішення прийняв дільничний інспектор міліції?

Задача 9.

Наряд ППСМ затримав у центральному сквері міста неповнолітніх Пацюка (15 років) і Михєєва (17 років), які вигукували лайливі слова на адресу оточуючих людей. Як пояснили Пацюк і Михєєв, спиртні напої вони вживали вдома в Пацюка, батько якого, святкуючи свій день народження, дозволив їм також випити горілки.

Дайте юридичну характеристику ситуації. Як треба кваліфікувати дії Михєєва, Пацюка та батька останнього? Якими є правила складання протоколу про адміністративне правопорушення в разі скоєння його декількома неповнолітніми особами?

Тести

1. Опротестування справи про адміністративне правопорушення це:

1. Окрема стадія адміністративного провадження.

2. Окремий етап адміністративного провадження.

3. Окрема дія адміністративного провадження.

2. Чи підлягає відміні судове рішення за мотивами порушення судом норм процесуального права, якщо це не привело та не могло привести до неправильного рішення по справі?

1. Безперечно підлягає.

2. Не підлягає.

3. Підстави порушення справи про адміністративне правопорушення:

1. Заява особи, яка потерпіла від правопорушення.

2. Безпосереднє виявлення органом, який уповноважений здійснювати провадження по справі.

3. Заява особи, виявлення уповноваженим органом, повідомлення засобів масової інформації, інший передбачений законом спосіб.

4. Подія адміністративного проступку та його юридичний склад.

4. Документом, який засвідчує рішення прийняте уповноваженим органом (посадовою особою) за результатами розгляду справи є:

1. Постанова.

2. Ухвала.

3. Вирок.

4. Постанова та ухвала.

5. Постанова та рішення.

6. Ухвала та рішення.

7. Постанова, рішення, ухвала.

8. Постанова, ухвала, вирок та рішення.

5. Підготовка до розгляду справи про адміністративне правопорушення це:

1. Окрема стадія адміністративного провадження.

2. Окремий етап адміністративного провадження.

3. Окрема дія адміністративного провадження.

6. Оскарження або опротестування заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення:

1. Призупиняє їх виконання.

2. Не призупиняє їх виконання.

Теми для повідомлень і рефератів

1. Концепції розвитку адміністративно-процесуального права.

2. Учасники провадження у справах про адміністративні проступки.

3. Принципи адміністративного процесу.

Питання для самоконтролю та самоперевірки:

1. Наведіть поняття „провадження у справах про адміністративне правопорушення”.

2. Розкрийте систему принципів провадження у справах про адміністративні правопору-шення.

3. Що є підставою відкриття провадження у справах про адміністративні правопорушення та яким є порядок такого відкриття?

4. Що таке склад адміністративного правопорушення?

5. Розкрийте поняття стадії провадження та її етапів.

6. Визначте систему учасників провадження у справах про адміністративні правопору-шення.

7. Перелічить види основних процесуальних документів, що є притаманними проваджен-ню у справах про адміністративні правопорушення.

8. Вкажіть види процесуальних строків, що мають місце згідно з чинним законодавством під час здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення.

9. Яка система заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні право-порушення?

Рекомендована література:

ОСНОВНА

Нормативно-правові акти:

Кодекс України про адміністративні правопорушення: Науково-практичний коментар / Р.А. Калюжний, А.Т. Комзюк, О.О. Погрібний. – К.: Всеукраїнська асоціація видавців “Правова єдність”, 2008.- 655 с.

Кодекс Украины об административных правонарушениях: Научно-практический комментарий / А.С. Васильев, Е.В. Додин, О.П. Подцерковный и др. Под общ. Ред А.С. Васильева, А.И. Миколенко. – Х.: ООО “Одиссей”, 2008. – 1024 с.

Кодекс України про адміністративні правопорушення: Введений в дію Постановою Верховної Ради Української РСР від 07.12.1984 // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – Ст. 1122.

Теоретичні джерела:

Адміністративне процесуальне право України: навч. посіб. / Е.Ф. Демський. – К.: Хрінком Інтер, 2008. – 496 с.

Кузьменко О.В., Гуржій Т.О. Адміністративне процесуальне право України: Підручник. – К.: Атіка, 2007. – 416 с.

Комзюк А.Т., Бевзенко В.М., Мельник Р.С. Адміністративний процес України: Навч. посіб. – К.: Прецедент, 2007. – 531 с.

Адміністративний процес: Навчальний посібник / За заг. ред. доктора юридичних наук, професора І.П. Голосніченка. – К.: ГАН, 2003. – 256 с.

ДОДАТКОВА

Голосніченко І.П., Стахурський М., Золотарьова Н. Попередне адміністративне розслідування як стадія провадження в справах про адміністративні проступки // Право України. – 2002. – № 2. – С. 26.

Колпаков В. Теоретичний вимір законодавчого регулювання порушення справи про адміністративний проступок // Право України. – 2005. – № 2. – С. 10-11.

Тема 2.4: «Процесуальне оформлення матеріалів у справах про адміністра-тивні правопорушення»

Практичне заняття – 2 години

Мета практичного заняття:

- освітня (навчальна) – набуття навичок практичногозастосування отриманих знань під час оформлення матеріалів по адміністративній справі за вчинення адміністративного правопорушення;

- розвиваюча – навчання студентів орієнтуванню в адміністративно-процесуальних нормах, якими регламентується порядок здійснення адміністративне провадження за вчинення адміністративних проступків;

- виховна – виховання відповідального ставлення і творчого підходу до вивчення інституту юрисдикційних проваджень курсу «Адміністративний процес».

Основні поняття: провадження, провадження у справах про адміністративні правопорушення, принципи провадження, учасники провадження, докази, джерела дока-зів, процес доказування, підвідомчість, стадії, адміністративне стягнення, попередження, штраф, конфіскація, оплатне вилучення предмета, позбавлення спеціального права, громадські роботи, виправні роботи, адміністративний арешт, адміністративне видворення за межі України.

План практичного заняття

1. Проаналізувати види процесуальних документів у справі про адміністративні правопорушення, їх зміст і порядок складання.

2. Визначити особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин.

3. Розкрити особливості адміністративного провадження у справах про корупційні правопорушення.

Методичні рекомендації щодо підготовки до практичного заняття

Під час підготовки до практичного заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами, що стосуються практичного заняття. Наприклад, законів України «Про звернення громадян», „Про засади запобігання і протидії корупції”, „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення”, „Про міліцію”, „Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними”, „Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори”, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Повітряного кодексу України, Митного кодексу України, Кодексу торгівельного мореплавсва та ін.

Особливу увагу слід зосередити на нормах, якими регламентується процес реалізації норм матеріального права. Так, нормами Закону України «Про звернення громадян» регламентується порядок та строки подання звернення, форма звернення, порядок розгляду тощо. Кодексом України про адміністративні правопорушення визначено органи, що уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення, регламентується порядок провадження по справам про адміністративні правопорушення та виконання постанов про накладення адміністративного стягнення, визначено форму документів та процедури які стосуються окремих процесуальних дій й ін.

Після набуття відповідних знань слід розглянути запропоновані завдання та задачі і підготувати аргументовані відповіді, які використати під час практичного заняття.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...