Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3.2. Провадження за зверненнями громадян



Семінарське заняття – 2 години

Мета семінарського заняття:

- освітня (навчальна) – надати студентам допомогу в опрацюванні та засвоєнні теоретичного та нормативного матеріалу з питань реалізації громадянами прав і свобод шляхом звернень до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інших органів державного управління;

- розвиваюча – навчити орієнтуватися у структурі Закону України «Про звернення громадян» та інших нормативно-правових актах, положеннями яких забезпечуються права і свободи громадян, для подальшого використання в практичній та науковій діяльності;

- виховна – формувати у студентів свідомість щодо ретельного ставлення до засвоєння вказаного матеріалу. Адже саме знання нормативно-правових актів у сфері забезпечення прав і свобод громадян є одним з актуальніших питань розвитку демократичної правової держави.

Основні поняття: звернення, скарга, заява, пропозиція, стадії провадження, прийом громадян, протокол усного звернення, реєстрація, строки розгляду, рішення по зверненню, оскарження рішення.

План семінарського заняття

1. Правові основи регулювання порядку розгляду звернень громадян.

2. Види та зміст проваджень за зверненнями громадян.

3. Адміністративне провадження щодо розгляду заяв громадян.

4. Адміністративне провадження щодо розгляду скарг громадян.

5. Особливості адміністративного провадження щодо розгляду пропозицій громадян.

Методичні рекомендації щодо підготовки до семінарського заняття

Під час підготовки до семінарського заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами, що стосуються теми заняття.

Особливу увагу слід звернути на вивчення базового закону – Закону України «Про звернення громадян». При цьому слід ознайомитися та знати такі базові категорії як «звернення громадян», «заява», «скарга», «пропозиція». Знати порядок підготовки, реєстрації та розгляду звернень громадян. Звернути увагу на порядок особистого прийому громадян уповноваженими особами органів управління.

Ретельного вивчення потребують строки розгляду звернень. Так, згiдно зi ст. 20 Закону звернення розглядаються i вирiшуються у термiн не бiльше одного мiсяця вiд дня їх надходження, а тi, якi не потребують додаткового вивчення, невiдкладно, але не пiзнiше п’ятнадцяти днiв вiд дня їх отримання. Якщо в мiсячний термiн вирiшити порушенi у зверненнi питания неможливо, керiвник вiдповiдного органу, пiдприсмства, установи, органiзації або його заступник встановлюють необхiдний термiн для його розгляду, про що повiдомляється особi, яка подала звернення. При цьому загальний термiн вирiшення питань, порушених у зверненнi, не може перевищувати сорока п’яти днiв.

Вивчити стадії і окремі дії уповноваженої особи під час перевірки звернень, строки розгляду, види прийнятих рішень та порядок їх виконання. Розглянути особливості розгляду пропозицій громадян, а також порядку ведення діловодства у зазначеній сфері.

ЛІТЕРАТУРА





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...