Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Екстремум функції двох змінних



  Точку називають точкою максимуму функції , якщо існує такий окіл цієї точки, що для всіх точок з цього околу виконується нерівність . (9.1)
  Точку називають точкою мінімуму функції , якщо існує такий окіл цієї точки, що для всіх точок з цього околу виконується нерівність . (9.2)
  Значення функції в точці максимуму або в точці мінімуму називають екстремумом функції.
Зауваження. Екстремум в даному випадку носить локальний характер, оскільки розглядається максимальне і мінімальне значення в достатньо малому околі точки .
Теорема 9.2. (необхідна умова екстремуму) Якщо функція має в точці екстремум, існують частинні похідні і , то вони дорівнюють нулю: , . (9.3)
  Точки, в яких частинні похідні дорівнюють нулю або не існують, називають критичними.

Функція може мати екстремум тільки в своїх критичних точках. Проте не у кожній критичній точці обов’язково буде екстремум. Ці точки потрібно досліджувати за допомогою достатньої ознаки екстремуму.

Теорема 9.3. (достатні умови екстремуму) Нехай функція має неперервні частинні похідні , , , , і точка є критичною точкою, яка лежить усередині області визначення функції. Позначимо , , , . Тоді якщо , то в точці екстремуму нема. Якщо , то для розв’язання питання про наявність екстремуму необхідно подальше дослідження. Якщо , то в точці при функція має максимум, а при – мінімум.



Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 515 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...