Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЛІТЕРАТУРА. Тема № 7 «Конституційно-правовий статус вищих органів державної влади зарубіжних країн»



Основна: 1-14, 17-31, 34-41.

Додаткова: 8, 13, 21, 35, 38, 59.

Тема № 7 «Конституційно-правовий статус вищих органів державної влади зарубіжних країн»

Семінарське заняття № 6 (2 год.)

Навчальна мета з аняття: Під час роботи на семінарському занятті студенти розглядають системи вищих органів влади, яки існують у сучасних зарубіжних країнах. Починають із законодавчої «гілки» влади, - поняття парламенту та парламентаризму, а також функції та компетенцію парламентів зарубіжних країн. Вони вивчають соціальне призначення та політичну роль інституту глави держави в системі органів влади, а також його функції та компетенцію. Крім того, вивчають роль та місце уряду в системі органів виконавчої влади. Поняття судової влади в зарубіжних країнах, засади її організації та конституційні принципи судочинства також є предметом розгляду на семінарському занятті. Розгляд судової «гілки» влади не буде повним без розгляду порядку утворення судів та їх конституційно-правового статусу.

Навчальні питання:

1.Загальна характеристика системи вищих органів державної влади зарубіжних країн.

2.Функції та компетенція парламенту.

3.Глава держави в зарубіжних країнах: порядок формування, функції, форми.

4.Конституційніно-правовий статус уряду в зарубіжних країнах.

5.Судоустрій зарубіжних країні. Порядок утворення судів.

Методичні вказівки: Розкриваючи перше питання, студенти повиннірозглянути не лише систему вищих органів державної влади зарубіжнихкраїн, а і принципи, на яких вона базується. Після цього потрібно переходити до розгляду органів державної влади, з їх функціями та компетенцією, та їх взаємодію у процесі здійснення влади.

Відповідаючи на друге питання, необхідно розповісти про порядок формування парламентів, їх структуру, а також про законодавчий процес та його стадії. Окрему увагу слід звернути на форми парламентського контролю. Правове становище парламентарів та окремих парламентських інститутів також є предметами розгляду на цьому занятті.

Дослідуючи інститут глави держави, треба розглядати правове становище президентів, монархів та колегіальних глав держави зарубіжних країн. Уряд, як вищий орган в системі органів виконавчої влади є наступним предметом розгляду, - порядок формування, взаємовідносини з главою держави і парламентом за різних форм правління.

Відповіддю на четверте питання є розгляд не однієї лише структури та повноважень судової влади, а і універсальної юрисдикції судів, участи професійних судів, народних засідателів та присяжних у здісненні правосуддя. Окремо слід розповісти про порядок утворення судів та конституційно-правовий статус суддів.

Питання цільових виступів:

  1. Структура та компетенція парламентів зарубіжних країн
  2. Способи формування уряду в зарубіжних країнах
  3. Основні засади правосуддя в зарубіжних країнах

Теми для рефератів:

1. Статус депутата зарубіжного парламенту.

2. Конституційне правосуддя в зарубіжних країнах.

3. Вето глави держави в зарубіжних країнах.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 442 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...