Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 2 Конституції зарубіжних країн



Семінарське заняття № 2 (1 год.)

Навчальна мета заняття: Під час роботи насемінарському занятті студенти повинні усвідомити поняття, сутність та зміст конституції. Розгляд цих питань треба пов’язувати з поняттям та загальною історією світового конституціоналізму. Наступним є вивчення класифікації конституцій, предмет регулювання та юридичні властивості конституцій. Порядок прийняття конституції, внесення до них змін та доповнень та співвідношення конституцій з іншими видами конституційно-правових актів теж є предметами семінарського заняття. Студенти розбирають поняття конституційної юрисдикції та конституційного контролю. Всі ці питання розглядаються у контексті конституційного процесу, який має місце у сучасному світі.

Навчальні питання:

1. Поняття, сутність тавиди конституцій

2. Юридичнівластивості тафункції конституцій

3. Загальна історія конституціоналізму

4. Конституційна юрисдикція та конституційний контроль

Методичні вказівки:

Розкриваючиперше питання, студентиусвідомити поняття конституції згідно із сучасною теорієюконституціоналізму, - обидві її політико-правові концепції. Юридичні та фактичні конституції, формальні та матеріальні конституції також розглядаються в контексті першого питання.

Вивчення другого питання складається з вивчення таких юридичних властивостей конституцій як найвища юридична сила, установчий характер, фундаментальність, політико-правовий характер, особливий порядок прийняття та внесення змін. Функції конституцій вивчаються згідно із логічної послідовністю науки конституційного права.

Загальна історія конституціоналізму як трете питання семінарського заняття слід розглядати у тісному переплетенні із положеннями історії держави та права.

Четверте питання теми заняття складається із розгляду поняття конституційної юрисдикції та конституційного контролю. Наступним є розкриття конституційного провадження, його форми і стадії.

Питання цільових виступів:

1. Юридичнахарактеристика конституцій зарубіжних країн

2. Конституція як суспільна цінність та головне джерелоконституційного права

Теми для рефератів:

1. Поколінняконституцій зарубіжних країн

2. « Американська» та «європейська» моделі конституційної юрисдикції

ЛІТЕРАТУРА:

Основна: 1-5, 7-13, 16-30, 33-36, 38-40

Додаткова: 25-36, 59





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...