Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 10. Основи державного (конституційного) права Франції



Семінарське заняття № 9 (2 год.)

Навчальна мета заняття: Під час роботи на семінарському занятті студенти повинні розглянути історію політико-правового та державного розвитку Франції та діючу Конституцію. Розгляд треба проводити з посиланнями на всі періоди конституційного розвитку Французької Республіки. Вони також повинні вивчити статус органів державної влади та судову систему Франції. Територіальний устрій та територіальна організація влади Франції також є важливим аспектом вивчення на семінарському занятті. Правовий статус особи у Франції та Декларація прав людини і громадянина, яка його визначає, також мають бути розглянутими на цьому занятті.

Навчальні питання:

1. Загальна характеристика Конституції Франції 1958 р.

2. Конституційний статус вищих органів державної влади Французької Республіки.

3. Державний устрій Франції.

4. Основи правового статусу особи у Франції.

Методичні вказівки: Надаючи характеристику Конституції Французької Республіки 1958р., необхідно розглянути всі етапи розвитку конституціоналізму цієї країни, який надав неабиякий вплив на розвиток конституціоналізму у світі.

Відповідаючи на друге питання, необхідно розкрити порядок формування, функції та повноваження вищих органів державної влади Франції. При цьому окрему увагу слід приділити статуту Президента, який займає провідне місце в системі вищих органів державної влади та на ті особливості, яки, за чинною Конституцією, притаманні виконавчої владі цієї країни. Принципи, яки лежать в основі французького правосуддя, а також складна система судових та квазісудових органів Франції також є предметами розгляду в рамках другого питання семінару.

Під час розповіді про державний устрій Французької Республіки треба розглянути всі особливості, яки притаманні адміністративно-територіальному поділу держави, - відповідно до цього побудовано й територіальну організацію влади. При цьому акцент зробити на статусах метрополії, так званих заморських територій Франції та її островів.

Предметом четвертого питання семінару є розгляд основ правового статусу особи у Франції, його історичне коріння та визнання пріоритету міжнародно-правових стандартів у сфері прав людини, яке було зроблено державою у якості члена Європейського Союзу та Ради Європи.

Питання цільових виступів:

1. Загальна характеристика Конституції П’ятої республіки на фоні французького конституціоналізму.

2. Засади державного та суспільного ладу Франції

Теми для рефератів:

1. Декларація прав людини і громадянина 1789р. та її вплив на розвиток правового статусу особистості у світі.

2. Партійна система Франції.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...