Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 6. Конституційні форми безпосередньої демократії зарубіжних країн



Семінарське заняття № 5 (2 год.)

Навчальна мета заняття: Під час роботи на семінарському занятті студенти надають поняття виборів, розказують про їх види таконституційно-правове регулювання. Соціальні функції виборів також є предметом розгляду. Наступним є розгляд виборчого права та його основних принципів. Окремо розглядається об’єктивне та суб’єктивне виборче право. Абсентеїзм як соціальне явище також підлягає розгляду. Вивчається поняття виборчої системи, виборчий процес та його стадії. На семінарі також розкривають поняття та соціальну роль референдуму, його види, предмет та стадії. Порядок голосування на референдумі, його результатів та юридичні наслідки теж розглядається на семінарському занятті.

Навчальні питання:

1. Об’єктивне і суб’єктивне виборче право зарубіжних країн.

2. Виборчі системи в зарубіжних країнах.

3. Виборчий процес та його основні стадії.

4. Референдне право зарубіжних країн.

Методичні вказівки: Розкриваючи перше питання, студенти повинні розрізняти виборче право як інститут конституційного права, сукупністьправових норм, що регулюють порядок підготовки і проведення виборів та виборче право як одне з політичних прав громадян чи піданіх зарубіжних країн.

Питання друге потребує чіткого розуміння виборчої системи у її широкому та вузькому сенсі, а також видів виборчих систем, яки існують у сучасних зарубіжних країнах.

Для відповіді на трете питання семінарського заняття необхідно спочатку вказати на суб’єкти виборчого процесу. Наступним пунктом стане розгляд тих засад, на яких він здійсняється, а також стадії виборчого процесу.

При розгляді четвертого питання семінару слід зробити акцент на тих рисах, яки є спільними в обох інститутів, - виборів та референдуму, та зазначити його відмінність від виборів, яка полягає в об’єкті та меті волевиявлення виборців.

Питання цільових виступів:

1. Виборче право зарубіжних країн

2. Референдне право зарубіжних країн

Теми для рефератів:

1. Органи, що організовують та проводять вибори в зарубіжних країнах.

2. Народна законодавча ініціатива, народне вето та інші форми безпосередньої демократії.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 659 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...