Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 9 Основи державного (конституційного) права Великобританії



Семінарське заняття № 8 (2год)

Навчальна мета заняття: Під час роботи на семінарському занятті студенти повинні розглянути історію політико-правового та державного розвитку Великобританії та надати загальну характеристику Конституції Великобританії. Крім того, вони повинні також розглянути систему вищих органів влади та судову систему Об’єднаного Королівства, територіальний устрій та територіальну організацію влади цієї країни. Особливу увагу на семінарському слід приділити основам правового статусу особи у Великобританії.

Навчальні питання:

1.Загальна характеристика Конституції Великобританії.

2.Конституційний статус вищих органів державної влади Великобританії.

3.Державний устрій Великобританії.

4.Основи правового статусу особи у Великобританії.

Методичні вказівки: Надаючи характеристику Конституції Великобританії, студенти мають звертати увагу на те, що через низку факторів об’єктивного й суб’єктивного характеру ця країна має конституцію в матеріально-юридичному аспекті, але не має конституції у сенсі формально-юридичному. Студенти повинні також розповісти про три складові чинної Конституції Великобританії: статутне право, загальне право та конституційні угоди.

Під час відповіді на друге питання потрібно звернути увагу на статус інституту голови держави з точки зору існування формального та реального статусу. Особливої уваги заслуговує інститут парламенту, а також особливості взаємодії між цими інститутами у Великобританії.

Предметом розгляду під час відповіді на трете питання є територіальний устрій та територіальна організація влади в Об’єднаному Королівстві. При цьому треба зробити акцент на ті конкретні історико-політичні та економічні умови, завдяки яким склався державний устрій сучасної Великобританії.

Розгляд особливостей, яки відрізняють Великобританію серед інших держав сучасного світу не є можливим без розгляду основ правового статусу особи. При цьому слід розглянути закріплення статусу особи в законодавстві Великобританії, приділяючи увагу кожному окремому джерелу права, який його розглядує та закріплює.

Питання цільових виступів:

1. Форма держави Великобританії: окремі елементи та їх характеристика

2. Ззасади державного та суспільного ладу Великобританії

Теми для рефератів:

1. Білль про права 1689р., його місце в розвитку суспільства та держави Великобританії.

2. Партійна система Великобританії.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...