Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 17. Основи державного (конституційного) права США



Семінарське заняття № 11 (2 год.)

Навчальна мета заняття: Під час роботи на семінарському занятті студенти повинні розглянути історію політико-правового розвитку США, Конституцію цієї країни. Крім того вони повинні розглянути засади державного та суспільного ладу, конституційно-правовий статус органів влади, її судової системі, а також територіальний устрій та територіальну організацію влади Сполучених Штатів. Студенти також мають вивчити основи правового статусу особи у США.

Навчальні питання:

1.Загальна характеристика Конституції США 1787 р.

2.Конституційний статус вищих органів державної влади США.

3.Державний устрій США.

4.Основи правового статусу особи у США.

Методичні вказівки: Надаючи характеристику Конституції США необхідно підкреслити її особливе місце серед всіх конституцій світу. При цьому спиратися треба на історико-політичні умови, яки призвели до появи цієї конституції, та прогресивні думки видатних філософів, яки знайшли в неї своє відображення.

Конституційний статус вищих органів влади в Сполучених штатах Америки має самобутню природу, и тому відповідь на друге питання будується на розгляді статусу окремих інститутів влади цієї країни, принципам за якими вони функціонують, їх взаємодії один з одним та із суспільством, а також особливостям, яки їм притаманні.

Під час відповіді на трете питання слід розглянути особливостях американського федералізму, як федералізму дуалістичному та основного принципу побудови державної системи в США. Акцент треба зробити на різноманітних рівня компетенції, яки існують всередині державного устрою Сполучених штатів Америки.

Надаючи характеристику основам правового статусу особи у США, необхідно зазначити, що американська правова доктрина базується на концепції природного походження прав і свобод людини. Треба розглянути ті документи конституційного значення, яки вперше в історії закріпили основні права і свободи, а саме: Декларацію прав шт. Віргінії, Декларацію незалежності США, яки були прийняті у 1776 р., а також Конституцію США 1787р. та ті 10 поправок до неї, яки отримали назву Білль про права. Окремо слід звернути увагу на акти Конгресу та Президента США, судові прецеденти, конституційні звичаї, а також конституції і законодавство штатів.

Питання цільових виступів:

1. Конституція США 1787р. її історичне коріння та вплив на подальший розвиток конституціоналізму у світі

2. Основи державного та суспільного ладу США

Теми для рефератів:

1. Американський федералізм.

2. Партійна система США.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 519 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...