Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок розкриття відомостей, що становлять банківську таємницю



Важливим є питання про порядок розкриття відомостей, що становлять банківську таємницю. Інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками:

1) на письмовий запит або з письмового дозволу власника такої інформації;

2) на письмову вимогу суду або за рішенням суду;

3) органам прокуратури України, Служби безпеки України; Міністерству внутрішніх справ України — на їх письмову вимогу щодо операцій за рахунками конкретної юридичної або фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу;

4) органам Державної податкової служби України на їх письмову вимогу з питань оподаткування або валютного контролю щодо операцій за рахунками конкретної юридичної або фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу.

Вимога відповідного державного органу на отримання інформації, яка містить банківську таємницю повинна:

- бути викладена на бланку державного органу встановленої форми;

- бути надана за підписом керівника державного органу, скріпленого гербовою печаткою;

- містити передбачені законом підстави для отримання цієї інформації.

- містити посилання на норми закону, відповідно до яких державний орган має право на отримання такої інформації.

Розкриття банківської таємниці може здійснюватися в двох формах: адміністративній та судовій. Адміністративна - забезпечується на вимогу зазначених у законі компетентних осіб безпосередньо банком і без попереднього звернення до суду. Судова - надається банком, але: а) на вимогу суду або б) за рішенням суду. У свою чергу, на вимогу суду банківська таємниця розкривається в двох випадках: а) суддею одноособово з дотриманням режиму секретності; б) судом при розгляді справи в господарському, адміністративному, кримінальному та цивільному судочинстві. Відбувається це, як правило, при вирішенні судом питань про забезпечення доказів, витребування доказів, про що судом ухвалюються процесуальні визначення.

Право органів державної податкової служби на отримання інформації про рахунки клієнтів банків обмежена Податковим кодексом України. Відповідно органи державної податкової служби можуть звертатися із запитом до установ банків для отримання інформації про наявність рахунків відповідних платників банків. Інформація щодо руху коштів за цими рахунками може надаватися лише за рішенням суду.

У зв’язку із зверненням правоохоронних органів та банків щодо порядку та обсягів розкриття банками інформації, що становить банківську таємницю, за рішенням суду, НБУ у листі від 19.04.2005р. № 48 роз’яснив, що рішення суду, які набрали законної сили, є обов’язковими для виконання на всій території України. Оскарження такого рішення не зупиняє його виконання. На підставі вищевикладеного, у разі надходження до банку рішення суду щодо розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, щодо зазначеного у рішенні клієнта, НБУ рекомендує вжити заходів щодо негайного виконання такого рішення суду. Якщо у рішенні суду не зазначено порядку та форми надання такої інформації, рекомендується узгоджувати ці питання з особою, якій згідно з рішенням суду має бути розкрита інформація, що містить банківську таємницю.

Довідки по рахунках (вкладах) у разі смерті їх власників надаються банком особам, зазначеним власником рахунку (вкладу) в заповідальному розпорядженні банку, державним нотаріальним конторам або приватним нотаріусам, іноземним консульським установам по справах спадщини за рахунками померлих власників рахунків.

Банку забороняється надавати інформацію про клієнтів іншого банку, навіть якщо їх імена зазначені у документах, угодах та операція клієнта.

Банк має право надавати загальну інформацію, що становить банківську таємницю, іншим банкам в обсягах, необхідних при наданні кредитів, банківських гарантій.

Питання для перевірки знань студентів

1. Дайте визначення банківської таємниці.

2. Які відомості становлять банківську таємницю?

3. Яким чином банки забезпечують збереження відомостей, які становлять банківську таємницю?

4. Яким державним органам банки мають право надавати інформацію, яка стосується банківської таємниці?





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 758 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...