Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статутний капітал та майно комерційного банку



Центральний банк пройшов довгий шлях, перш ніж запровадив вимоги до капіталу, що відповідають міжнародним стандартам і базуються в першу чергу не на розмірі статутного фонду, а на співвідношенні капіталу та активів, тобто демонструють реальний запас надійності банку та відображають суму, на яку активи перевищують зобов’язання банку.

Капітал покликаний захистити інтереси вкладників, він покриває збитки банку. До капіталу слід пред’явити дві вимоги: відповідність мінімальному розміру капіталу банку й адекватність його рівня розвитку. Закон України «Про банки і банківську діяльність» визначив мінімальний розмір статутного капіталу: для місцевих кооперативних банків 1 млн. євро; для комерційних банків, які здійснюють свою діяльність на території однієї області,- 3 млн. євро; для банків, що здійснюють діяльність на всій території України – 5 млн. євро.

Центральний банк на виконання вимог законів «Про Національний банк України» та «Про банки і банківську діяльність» з метою забезпечення стабільної діяльності банків своєчасного виконання ними зобов’язань перед вкладниками в 2001 році ухвалив Інструкцію про порядок регулювання діяльності банків в Україні. Зазначена Інструкція встановила, порядок визначення регулятивного капіталу банку та економічні нормативи, що є обов’язковими до виконання всіма банками, у тому числі нормативи капіталу: мінімальний розмір регулятивного капіталу, адекватність основного капіталу.

Поряд із цим НБУ закріпив порядок визначення нормативів мінімальних розмірів статутних капіталів для банків що вже діють, і для новостворених банків. При цьому розмір капіталу має зростати залежно від строку, протягом якого банки працюють на ринку професійних послуг.

Статутний капітал банку формується та збільшується за рахунок грошових внесків. Грошові внески для формування та збільшення статутного капіталу банку резиденти України здійснюють у гривнях, а нерезиденти- в іноземній валюті конвертованій валюті або гривнях. Перерахування розміру статутного капіталу у гривні здійснюється за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановлених НБУ на день укладання установчого договору.

Статутний капітал не можна формувати з непідтверджених джерел. Чинне законодавство встановлює перелік документів, пов’язаних із фінансовою звітністю, і які можуть підтверджувати законність джерела походження капіталу які мають подати до НБУ засновники банку.

Забороняється використовувати для формування статутного капіталу банку бюджетні кошти, якщо ці кошти мають інше цільове призначення, банківські метали, а також кошти, одержані в кредит та під заставу. Банк має право збільшувати статутний капітал банку, після того як всі учасники повністю виконали свої зобов’язання щодо оплати паїв або акцій і повністю оплачено попередньо оголошений підписний капітал. Банк не має права без згоди НБУ зменшувати розмір статутного фонду нижче встановленого мінімального рівня.

Змістом відносини, пов’язаних із статутним капіталом банку є майнові і управлінські аспекти.

Сторони самостійно вирішують усі питання, пов’язані з участю у статутному капіталі банку, підписанням договору купівлі-продажу акцій, внесенням вкладів. При цьому вони мають дотримуватися встановлених банківським законодавством порядку та процедури, пов’язаних із формуванням статутного капіталу, його зміною.

У відповідності з чинним законодавством без статутного капіталу певного розміру банк не може бути створено. Отже, статутний капітал - це майнова база, необхідна для створення банку. Статутний капітал є реальним капіталом, оскільки він впливає на формування власних коштів банку та економічних нормативів, на управління банком. Статутний капітал є також функціонуючим капіталом, він виконує функцію, чітко визначену загальним та банківським законодавством.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 883 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...