Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок надання дозволів та ліцензій на здійснення банківських операцій



Правові засади ліцензування банків та небанківських фінансових установ викладені у Законі України «Про банки і ба­нківську діяльність» та конкретизовані у відповідних норматив­но-правових актах Національного банку України. Відповідно до зазначеного Закону банк має право здійснювати банківську дія­льність тільки після отримання банківської ліцензії. Без отриман­ня банківської ліцензії не дозволяється здійснювати одночасно діяльність по залученню вкладів та інших коштів, що підлягають поверненню, і наданню кредитів, а також вести рахунки. Особи, винні у здійсненні банківської діяльності без банківської ліцензії, несуть кримінальну, цивільну чи адміністративну відповідаль­ність згідно із законами України.

Банківська ліцензія надається Національним банком України на підставі клопотання банку за наявності документів, що підтве­рджують:

• наявність сплаченого та зареєстрованого підписного капіта­лу банку у розмірі, що встановлюється Законом «Про банки і банківську діяльність»;

• забезпеченість банку належним банківським обладнанням,
комп'ютерною технікою, програмним забезпеченням, приміщен­нями відповідно до вимог Національного банку;

• наявність як мінімум трьох осіб, призначених членами прав­ління (ради директорів) банку, які мають відповідну освіту та до­свід, необхідний для управління банком.

Національний банк України може відмовити у наданні ліцен­зії, якщо зазначені умови не виконані банком протягом одного року з дати державної реєстрації банку. В такому разі державна реєстрація банку скасовується і банк ліквідується. Рішення про надання банківської ліцензії чи про відмову у її наданні прийма­ється Національним банком України протягом одного місяця з дня отримання повного пакета визначених документів. Банківсь­ка ліцензія не може передаватися третім особам.

Порядок ліцензування банків конкретизований у Положенні про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових до­зволів та ліцензій на виконання окремих операцій, затверджено­му постановою Правління Національного банку України від 17 липня 2001 р. № 275. У цьому Положенні визначено, що філії ба­нків здійснюють банківські та інші операції згідно з положенням про філію, на підставі банківських ліцензій та письмових дозво­лів, отриманих банками, і лише за умови наявності та у межах письмового дозволу, наданого банком.

Письмовий дозвіл на здійснення окремих операцій видається банку за таких умов:

1. Наявність банківської ліцензії.

2. Рівень регулятивного капіталу банку відповідає вимогам Національного банку, що підтверджується незалежним аудито­ром.

3. Банк не є об'єктом застосування заходів впливу:

• протягом усього періоду діяльності — для банків, які отри­мали банківську ліцензію менше ніж за шість місяців до часу звернення до Національного банку з клопотанням про видачу письмового дозволу;

• протягом шести місяців, що передують зверненню банку до Національного банку з клопотанням про видачу письмового до­зволу - для банків, які здійснюють банківську діяльність на під­ставі банківської ліцензії більше ніж за шість місяців.

4.Банк подав план (бізнес-план) щодо певних операцій, на право здійснення яких банк бажає отримати письмовий дозвіл, і цей план схвалено Національним банком. Процедура схвалення плану (бізнес-плану) вважається виконаною у разі відсутності за­уважень з боку Національного банку при прийнятті відповідного рішення про видачу банку письмового дозволу на здійснення операцій.

5. Банк має достатні фінансові можливості для здійснення та­кої діяльності.

6. Наявність підрозділів, які виконуватимуть відповідні опе­рації згідно з поданим банком планом (бізнес-планом), служби внутрішнього аудиту, а також підрозділу з питань аналізу та управління ризиками, що має відповідати за встановлення лімітів щодо окремих операцій, лімітів ризиків контрпартнерів, структу ри балансу відповідно до рішень правління (ради директорів) з питань політики щодо ризикованості та прибутковості діяльності банку.

7. Наявність керівників підрозділів банку, кандидатури яких відповідають вимогам, встановленим у цьому Положенні. З ме­тою визначення професійної придатності та ділової репутації ке­рівників інших підрозділів та заступників головного бухгалтера в разі потреби з ними також може бути проведена співбесіда.

8. Наявність комітетів, а саме: кредитного, тарифного, з питань
управління активами і пасивами та відповідних положень про них,
що відповідають вимогам чинного законодавства України.

9. Наявність відповідних внутрішніх положень банку, що ре­гулюють політику управління активами і пасивами, кредитну, ін­вестиційну, облікову політику банку та проведення ним діяльно­сті, на яку він бажає отримати в Національному банку письмовий дозвіл, що відповідають вимогам чинного законодавства України.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...