Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правове становище філій та представництв банків



Філія банку – це відокремлений структурний підрозділ банку, що не має статусу юридичної особи та здійснює банківську діяльність від імені банку. Філії банку діють від імені банку на підставі положення про філію. Операції філії банку відображаються на окремому балансі. Філія може самостійно брати участь у системі міжбанківських електронних розрахунків та мати окремий кореспондентський рахунок або працювати за консолідованим кореспондентським рахунком банку. Філії банку діють від імені банку на підставі положення про філію. Вони мають право здійснювати банківські та інші операції, передбачені положенням про філію на підставі дозволу, наданого банком, у межах отриманих банком банківської ліцензії та письмового дозволу, за винятком операцій, для проведення та обліку яких у філії немає належних умов.

Філії не мають права відкривати рахунки банкам та в банках, у тому числі укладати кореспондентські відносини. Керівник філії діє на підставі довіреності, виданої банком.

Філії банків відкривають за згодою НБУ, яку дають на під­ставі таких документів:

· клопотання банку про відкриття філії із зазначенням місцезнаходження та основних видів діяльності філії;

· рішення спостережної ради банку про відкриття філії;

· положення про філію, затвердженого спостережною радою банку;

· інформації про керівника та головного бухгалтера філії (ч.1 ст. 23 Закону «Про банки і банківську діяльність»).

За апаратом центрального банку закріплено обов'язок забезпечувати перевірку відповідності приміщення й об­ладнання філії встановленим законодавством вимогам.

Представництво банку – це територіально відокремлений структурний підрозділ банку, що не здійснює банківську діяльність. Представництво, які відкриває банк, діють на підставі окремого положення, від імені банку і ним фінансуються. Банк відкриває представництвам поточні рахунки відповідно до законодавства України. Представництва банків, як правило займаються маркетинговими дослідженнями та створенням умов для просування банківських послуг на відповідних територіях.

Відкриття представництв банків здійснюють на підставі вимог, закріплених у Законі України «Про банки і банківську діяльність», Положення НБУ «Про порядок ство­рення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень», а також внутрішньобанківських положень.

Реєстрацію відокремлених підрозділів здійснюють на підставі відповідних документів, поданих до НБУ.

Реєстрацію відокремлених підрозділів банку здійснює НБУ протягом одного місяця (для філій) або десяти робо­чих днів (для представництв) з моменту надання всіх необ­хідних документів шляхом внесення відповідної інформа­ції до Державного реєстру банків. Згоду на реєстрацію має надати територіальне управління НБУ за місцем реєстрації банку - юридичної особи, що бажає відкрити відокремле­ний підрозділ. Разом із пакетом документів, передбачених законодавством для кожного виду відокремленого структур­ного підрозділу банку, останній подає і копії платіжних до­кументів про внесення відповідної плати за державну реєст­рацію.

Кожному відокремленому підрозділу банк надає внутрішньобанківський реєстраційний код за розробленою внутрішньобанківською системою реєстраційної кодифіка­ції, цю інформацію він подає до територіального управлін­ня НБУ за місяць до запровадження змін у власній струк­турі.

Відокремлені структурні підрозділи банків слід відобра­жати в окремому балансі.

Мінімальний розмір статутного капіталу не є єдиною передумовою позитивного вирішення питання про реєст­рацію відокремленого структурного підрозділу. Зокрема, банк має відповідати таким вимогам: 1) не мати фінансових або правових проблем; 2) дотримуватися економічних нор­мативів і нормативу обов'язкового резервування протягом шести місяців, що передують його зверненню до НБУ з при­воду відкриття філії; 3) мати прибуток за даними річного звіту про фінансові результати, а також беззбиткову діяль­ність щонайменше протягом шести місяців, що передують його зверненню до НБУ; 4) не мати протягом шести міся­ців, що передують зверненню до НБУ, фактів подання не­достовірної звітності, неподання або несвоєчасного подання звітності та фактів застосування до банку заходів впливу за порушення ним вимог чинного законодавства (а саме щодо обмеження, зупинення чи припинення здійснення окре­мих видів операцій); 5) мати технічні та інші умови, потрібні для забезпечення функціонування філії, здійснення нею відповідних операцій та забезпечення їх належного обліку відповідно до встановлених вимог; 6) забезпечувати бухгал­терський облік та звітність, формування та зберігання пер­винних документів тощо відповідно до встановлених вимог.

Крім того, з метою поліпшення обслуговування клієнтів та виконання функцій, визначених банком, банк може відкривати такі структурні одиниці, як відділення та обмінні пункти.

В залежності від розміру регулятивного капіталу банку відділення можуть відкриватися як на території тієї ж територіальної громади, де зареєстрований банк, так і на території інших територіальних громад. Відділення може бути підпорядковане банку або його філії. На відміну від філії відділення не мають окремого балансу. В залежності від підпорядкованості відділення операції, які ним здійснюються, відображаються на балансі банку, або на балансі філії. Відділення банків виконують функції та операції, передбачені положенням про відділення та на підставі дозволу, наданого компетентним органом банку на право проведення окремих операцій, у межах отриманих банком банківської ліцензії та письмового дозволу, за винятком операцій для проведення та обліку яких у відділення немає належних умов, або відділення не мають права здійснювати їх згідно з вимогами законодавства України.

Питання для перевірки знань студентів

1. Дайте визначення поняття «банк».

2. Які юридичні ознаки притаманні для комерційного банку?

3. На які види поділяються комерційні банки?

4. Назвіть органи управління комерційного банку.

5. Дайте визначення понять «філія», «представництво» комерційного баку, та встановіть яка між ними різниця?





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 3342 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...