Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види та класифікація комерційних банків



Банки можуть функціонувати як універсальні або як спеціалізовані. Такий розподіл випливає фактично з поняття базової операції:

- банки, що виконують всі базові операції на грошовому ринку та будь-які інші є універсальними;

- банки, що виконують лише частину базових операцій на грошовому ринку, є спеціалізованими.

Згідно з чинним законодавством банк набуває статусу спеціалізованого, якщо понад 50% його активів є активами одного типу. Для інвестиційного банку це емісія та розміщення цінних паперів, що здійснюють за рахунок коштів приватних інвесторів; для іпотечного банку - активи, розміщені під заставу землі чи нерухомого майна; для розрахункового банку – активи, що їх розміщують на клірингових рахунках.

Спеціалізованим ощадним банком є банк, у якому понад 50% пасивів є вкладами фізичних осіб. В Україні переважають універсальні банки, і лише кілька за правовими ознаками є спеціалізованими, наприклад Державний ощадний банк України.

За спеціалізацією банки поділяються на ощадні, іпотечні, інвестиційні, розрахункові, інноваційні, депозитні,облікові, розрахункові.

Під інвестиційними банками розуміють ті, що спеціалізуються на залученні коштів на довгі терміни, у тому числі шляхом випуску облігацій та надання за рахунок таких коштів довгострокових кредитів.

Інноваційні банки здійснюють таку саму діяльність, що й інвестиційні, але у так званих венчурних (ризикових), у тому числі нових сферах економіки.

Ощадні банки –це банки, в основі діяльності яких лежить залучення коштів фізичних осіб та інших вкладів із можливістю вилучення коштів зі вкладу в будь-який прийнятий для клієнта час. Вони, як правило, надають кредити саме фізичним особам.

Депозитні банки спеціалізуються на залученні коштів у вклади-депозити (можливі й короткострокові) з наданням за рахунок цих коштів короткострокових кредитів.

Облікові банки здійснюють діяльність подібну до діяльності депозитних банків, зокрема шляхом обліку короткострокових векселів.

Іпотечні банки надають кредити на довгостроковій основі під заставу нерухомого майна.

Розрахункові банки надають послуги за відкритими в них рахунками: заповнюють відомості про стан матеріальних цінностей, отримання та поставки цінних паперів, здійснення виплат за розрахунками.

За формою власності банки можна поділити на:

• державні;

• приватні;

• комунальні;

• змішані.

Державний банк засновується за рішенням уряду за умови отримання позитивного висновку НБУ з приводу заснування такої установи. Статутний капітал державного банку 100% належить державі. Чинне законодавство, зокрема Закон України «Про місцеве самоврядування», закріплює також право органів місцевого самоврядування у межах законодавства створювати комунальні банки. Комунальний банк - є особлива юридична особа, яка має спеціальну правоздатність, є комунальною власністю територіальної громади. Метою створення такого банку є сприяння розвитку і банківське обслуговування комунального господарства, місцевих підприємств і організацій, а також індивідуального будівництва, тобто заходів з підвищеним ступенем ризику.

Приватні банки – це банки, статутний капітал яких належить фізичним або юридичним особам, створених у різних правових формах.

Змішані банки передбачають поєднання у статутному капіталі як державних так і приватних коштів.

За організаційно-правовою формою банки поділяють н а:

• банки, створені у формі товариства з обмеженою відповіда-льністю;

банки, створені у формі акціонерного товариства;

• кооперативні банки.

Кооперативний банк визначається як банк, створений суб’єктами господарювання, а також іншими особами за принципом територіальності на засадах добровільного членства та об’єднання пайових внесків для спільної грошово-кредитної діяльності. Кооперативні банки створюються за принципом територіальності і поділяються на місцеві та центральний.

В залежності від участі іноземного капіталу комерційні банки можна поділити на:

• банки без участі іноземного капіталу;

• банки з частковою участю іноземного капіталу;

• банки з 100-відсотковою участю іноземного капіталу.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 504 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...