Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Уміння вести пошук



Пошук інформації в мережі - це послідовність дій, від визначення предмета пошуку, до одержання відповіді на наявні питання з використанням всіх пошукових сервісів, які надає сьогодні Internet.

У цілому пошук інформації в мережі - це досить специфічна й кропітка робота, що вимагає певних знань і навичок. Для проведення розшукових робіт Вам знадобляться: знання основних інформаційних ресурсів і вміння гарне в них орієнтуватися, практичні навички роботи - це приходить згодом, гарна зорова пам'ять і вміння швидке читати, а так само деякі навички аналітичної роботи.

Приготуйтеся до того, що при проведенні пошуку необхідної Вам інформації, Ви змушені будете переглянути й обробити досить великий обсяг документів. Звичайно, буває й так, що відповідь на Ваше питання перебуває в першому ж документі. Але найчастіше - відповідь формується Вами на основі багатьох різних документів. В основному сказане стосується пошуку різних відомостей досить загального характеру або при необхідності складання аналітичного звіту по питанню, що цікавить Вас. Пошук більше конкретних відомостей - наприклад, складання списку адрес Ваших потенційних партнерів - зажадає від Вас значно менше часу й зусиль.

Основною проблемою при пошуку можна назвати невміння користувача ефективно шукати інформацію в мережі.

Повнота, вірогідність і швидкість пошуку

Для того, щоб знайдена Вами інформація дійсно відбивала реальне положення справ, пошук повинен задовольняти наступним критеріям:

1. повнота охвату ресурсів;

2. вірогідність інформації;

3. висока швидкість проведення пошуку.

Чому важлива повнота охвату й вірогідність інформації пояснювати не потрібно. Із приводу швидкості проведення пошуку можна сказати лише те, що чим менше часу Ви затратите на проведення пошукових заходів, тим меншими будуть Ваші витрати (на оплату послуг мережі, на оплату часу роботи фахівців і т.д.).

Набагато складніше питання перевірки: наскільки Вам вдається досягти повноти охвату й вірогідності інформації? Відповісти на це питання заздалегідь і зі стовідсотковою впевненістю навряд чи можливо. Можна лише дати рекомендації, засновані на досвіді тих фахівців, які займаються пошуком професійно - що треба робити, щоб імовірність досягнення заданих критеріїв була максимальною.

Контроль повноти охвату ресурсів - досить серйозна проблема, у тому випадку якщо Вам необхідно не просто знайти будь-яку інформацію про предмет, що цікавить Вас, а Ви хочете мати повне подання про предмет пошуку й стан справ по даному питанню. У цьому випадку краще не обмежуватися використанням тільки однієї пошукової машини або переглядом одного, нехай навіть самого улюбленого Вашого каталогу. Для того щоб провести повномасштабний збір інформації необхідно працювати з усіма відомими Вам каталогами, пошуковими машинами, базами даних, регіональними телеконференціями, електронними дошками оголошень і списками розсилки. Тільки в цьому випадку Ви будете впевнені, що знайшли якщо не всю, то хоча б більшу частину існуючої інформації. При цьому не варто забувати й про електронний ЗМІ.

Контроль вірогідності інформації. Ще одна важлива й досить складна частина процесу пошуку. У силу своєї специфіки, Internet містить достатня кількість застарілої або не достовірної інформації. Багато в чому це пояснюється можливістю анонімного розміщення матеріалів, особливо на безкоштовних сервісах. В основному, контроль вірогідності інформації - це аналітична робота. При цьому важливо зробити звірення знайденого Вами фактичного матеріалу, з'ясувати статус документів, одержати інформацію про компетентність автора матеріалу й т.д.

Але є й більше очевидні речі. Наприклад, навряд чи варто довіряти фірмі, на сайті якої немає інших координат зв'язку, крім адреси електронної пошти, але яка пропонує товар по передоплаті. Або сайту, що не зустрічається в рейтингах популярності в першій сотні, але автори якого затверджують, що він має грандіозний успіх і намагаються продати Вам рекламне місце за надзвичайними розцінками.

Планування процесу пошуку

Ефективність будь-якого виду діяльності визначається чітким поданням того, що, як і в якій послідовності ми збираємося робити, тобто чітким плануванням робіт. Сказане повною мірою ставиться й до процедури пошуку інформації в мережі Internet.

Розглянемо, з яких етапів складається процес пошуку інформації:

Таблиця.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...