Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасний стан видавничої справи



Формування сучасного видавничого ринку почалось наприкінці 80-х років XX ст., коли почалась лібералізація системи централізованого управління видавничої справи, що дало можливість переходу на недержавну форму власності. Соціально-економічна реформа призвела до спонтанної приватизації роздрібної торгівлі. Внаслідок приватизації посилилась конкуренція і була зруйнована монополістична державна політика.

Найбільша кількість приватних видавництв з'явилась протягом 1990-1995 рр. Кризовими у видавничий справі стали 1999-2000 рр., а у 2001-2002 рр. спад був спричинений загальною економічною кризою.

У 2006 р. нараховувалось близько 13 тис. видавництв, з них державних - лише 50. Книговидання сучасної Польщі носить комерційний характер, немає видавництв, що існують на кошти національного чи місцевого бюджетів, натомість є ряд видавництв на грантовій основі.

Активно на польському ринку (обсяг якого становить 500 млн євро) працює близько 500 видавництв, що контролюють 95% ринку. При цьому 80% виданих книг належать 100 видавництвам.

Малі видавництва повинні постійно розширюватися, займаючи нові ринкові позиції, щоб не збанкрутувати. Перехід від універсальності до спеціалізації видавництв свідчить про стабільність і структурованість ринку, значне зростання популярності книжок вітчизняних авторів у порівнянні з перекладними (від 10-15% в середині 90-х рр. XX ст. до 40% у 2007 р.), переоцінка поняття «бестселер» (сьогодні у Польщі бестселер - це книжка, яка продається накладом понад 12 тис. примірників на рік).

Спостерігається обережність у друкуванні великих накладів, тенденція до додруковування книг. Стартові наклади навіть світових бестселерів не перевищують 2-3 тис., виняток становлять книги серії «Гаррі Потера», П. Коельйо та польських авторів К. Грохоті, Є. Пільха.

Лідерство шкільного та педагогічного книговидання, літератури факту. Наклад поезії 300-1000 прим., наукова література - 500-1500 прим. Автор найчастіше отримує від 6,5 до 9% з прибутку за продані примірники книги. Якщо йдеться про перший наклад, то нині для польських авторів він становить здебільшого З тис. прим., для невідомих закордонних авторів - 2000. Продаж триває приблизно від року до двох. Пропозиція перевищує попит (на одного поляка припадає 12 книжок на рік), отже величезна кількість новинок приводить до того, що читач не встигає слідкувати за ними, тому темпи продажу книги непередбачувані і початковий попит не завжди довго утримується.

У 2005 р. великим попитом користувався український автор Любко Дереш: стартовий наклад його роману «Культ» склав 6 тис. прим., три з яких було продано впродовж перших 10-ти днів. Особливістю бестселерів є те, що їх наклади для художніх перекладних книжок і художніх книжок польських авторів, є практично однаковими. Так у 2003 р., другу та четверту сходинки у списках бестселерів як польської, так і перекладної літератури, зайняли книжки, які були продані накладами близькими до 60 тис. кожна. Перше місце серед польських авторів належить творові Яна Павла II «Триптих римський. Медитація» - 520 тис. прим. Перекладна література: П. Коельйо «Пілігрим» - 220 тис. прим.

Цікавим є також те, що у польського читача зростає інтерес до літератури факту. Свідченням цього є наклади бестселерів у цій ніші, які сягають 30-40 тис. прим. на рік. Так, наприклад, книжка Р. Капусцінського «Автопортрет репортера», яка вийшла у світ у видавництві «Знак», розійшлась у 2003 р. накладом 34 тис. прим.

Поширилась тенденція до появи молодих письменників, які здобувають у країні велику популярність, наприклад, Д. Масловська (1983 р.н.) та М. Нагач (1984 р.н.). Так книжка Д. Масловської «Війна польсько-російська під прапором біло-червоним» 2003 р. зайняла друге місце у списку бестселерів з накладом 60 600 прим., поступившись тільки творові Яна Павла II.

З'явились спеціалізовані періодичні видання: Magazyn Literacki Ksianzki (найбільший впливовий літературний часопис), Biblioteka Analis (альманах для професіоналів), Nowe Ksianzki (спільне видання Національної бібліотеки та Міністерства культури Польщі), а також «Аркуш», «Творчість», «Світова література». Але найбільший вплив на формування смаків та вподобань пересічного польського читача мають переважно неспеціалізовані видання, а громадсько-політичні газети «Річ посполита» і «Газета Виборча», що мають щомісячні безкоштовні книжкові додатки накладом більше 260 тис. прим.

Практично ніякого впливу на продаж книжок у Польщі не має спеціалізована літературна та книжкова преса. Ці видання мають невеликі наклади й існують або на дотації, або на гранти.

Найвпливовішим загально польським виданням є, безумовно, щоденна «Газета виборча», яка виходить півмільйонним накладом (вікендовий випуск має майже мільйонний наклад). Крім інтерв'ю та рецензій часто можна зустріти аналітичні матеріали на тему книжкового бізнесу, а також щомісячні списки книжкових бестселерів. А є ж ще «Політика», «Річ посполита» та інші. Одне з найцікавіших краківських видавництв «Знак», презентуючи книжку Ф. Фукуями «Крах людини», власним коштом привезло до Польщі цього всесвітньо відомого американського філософа і влаштувало йому марафон з інтерв'ю, зустрічей та презентацій. В результаті, видавництво за один тиждень продало 5 тис. прим, книжки за ціною 50 злотих за примірник.

Переведення книговидання у ринкову економіку призвело до різкого подорожчання паперу, поліграфічних послуг. 15 років діє нульова ставка податку на додану вартість на всі технологічних операцій у книговиданні. Збільшилась експансія іноземного капіталу на газетному та книжковому ринку (85% газетного ринку контролюють німці та норвежці). З 1996 р. систематично зростає кількість найменувань і накладів виданих книг, ця тенденція утримувалась до 2000 p., який став рекордним, бо було видано 150 тис. найменувань; а загальний наклад збільшився до 160 мільйонів примірників (у 1987 р. кількість назв 10416, 1991р. - 10688, загальний тираж у 1987 р. - 267,6 млн прим., 1991 p. - 125,5). 2001 p. засвідчив спад показників на 5-7%, зараз спад припинився.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 2626 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...