Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оптова і роздрібна торгівля Польщі



Більш ніж 20 000 видавців зареєстровано в Польщі. Проте, ринок високо концентрований. 200 найбільших видавничих фірм належить майже 98% ринку. Близько 350 фірм публікують більше десяти книг в рік, і майже 200 досягли обороту понад 1 млн злотих (€ 300 000).

Swiat Ksiazki (967 найменувань) – практично єдиний роздрібний дистриб'ютор книг в період з 1950 по 1989 р. У даний час декілька окремих, незалежних компаній, які володіють 132 книжковими магазинами із загальним оборотом співставні з Matras. Ця компанія володіє найбільшим поштовим клубом замовлень, а також мережею книжкових магазинів. Вона публікує книги найпопулярніших польських авторів, але весь свій список охоплює широке коло видань. Опубліковано більше 4000 найменувань з 1994 р., що складає близько 60 млн прим.

Муза (370 найменувань) – заснована в червні 1989 р. Фірма випускає художню літературу і есе, а також є основним покупцем іноземного права. Вона включає: Warszawskie Wydawnictwo Literackie («Варшавський Літературний видавець»), і спорт і Turystyka («Спорт і туризм»), їх власної редакції.

Prуszynski і S-kа (276 найменувань) – ця фірма діє з 1990 р. і має успішний запуск великого числа нових авторів популярної польської літератури. Також публікують деяких з найвідоміших науково-фантастичних і злочинних письменників.

Янтарний (240 найменувань) – заснована в 1989 р., це була одна з перших приватних видавничих компаній Польщі. Досягнуто миттєвого успіху шляхом популярних у світі триллерів і науково-фантастичних романів на польському ринку. Вона володіє польським правом на багатьох авторів США, а також видає книги, які пов'язані з основними кінопрем'єрами.

Rebis (195 найменувань) – ця видавнича фірма добилася успіху шляхом постійного розширення свого ареалу. Fiction доводиться близько 50% своєї продукції, але в останні роки він опублікував збільшену кількість документальної літератури, книг з самовдосконалення та науково-популярної. Як і інші видавці художньої літератури, вона проводить більшість своїх книг в обширній серії.

Wydawnictwo Literackie (181 найменувань) – ця фірма випускає багато провідних польських авторів і просуває нових назв польських і зарубіжних письменників. А також публікує серйозну літературу на кшталт триллерів, злочинних і романтичних романів, і фантастики для жінок.

Zysk і S-kа (167 найменувань) – велика частина доходів цієї компанії від художньої літератури для дорослих. Це актуалізує польських письменників до участі у щорічному конкурсі на кращий польський роман. Компанія також є одним з провідних видавців фентезі на польському ринку.

WAB (139 найменувань) – це одна з видавничих фірм, що найдинамічніше розвивається. Хоча список включає багато відомих зарубіжних авторів, в основному він публікує польських письменників. Цьому сприяла велика частина нових імен в польській літературі. Фірма продає багато прав на переклад, в основному на німецький, французький і російський ринок, а також продає права десятків фільмів і театральних пристосувань на польському.

Знак (123 найменування) – до 1989 р. ця компанія в основному продавала релігійні книги католицьких авторів, але тепер вона також випускає ряд провідних у літературі письменників. У 2005 р. компанія опублікувала бестселер цього року – «Пам'ять і ідентичність» Папи Римського Іоанна Павла II, якого продали більше 1 млн прим.

Panstwowy Instytut Wydawniczy (66 найменувань) – в 2006 р. ця фірма святкує своє шістдесятиліття. Видає ряд престижних серій і зберігає свої традиційні літературного профілю. Компанія здійснює поштову службу замовлень через свій «Хороший Книжковий клуб».

Ksiaznica Polska – ця фірма працює в північно-східній частині Польщі, де вона виконує оптові та роздрібні операції і володіє 22 книжковими магазинами.

HDS – ця фірма працює, головним чином, на залізничних станціях. Більшість з них пропонує від 200 до 500 найменувань книжок.

Сьогодні в Польщі є 8542 суспільні бібліотеки. Хоча їх кількість скорочується з початку 1990-х років. Останнім часом, починаючи з 2004 р. число читачів також скорочується.

Польша може пишатися тим, що вона розробила комп'ютеризовану мережу бібліотек у вищих навчальних закладах. Близько десяти «віртуальних» бібліотек працюють в Польші.

У травні 2005 р. Польська Книжкова Палата оголосила, що вона виступає проти законодавчого регулювання ринку. Це означає, що книга може мати різну ціну у різних видавництв та мережах. Оптові знижки складають в середньому 50%. Книжкові магазини працюють зі знижкою в 28–30% у разі так званого кольору книг, і 22–25% для підручників. Booksellers поставляються безпосередньо від видавців з можливістю купити зі знижкою до 30%.

Оптовики мають велику – 43,6% частку ринку. У 2006 р. вона досягла 4,4% зростання об'єму продажів. У Польщі існує чотири торгівельні мережі, які функціонують по всій країні, – Azymut, ФК Яцек Olesiejuk, Wkra і Matras. Загальна кількість оптових точок книги скорочується, і після ряду великих банкрутств, приблизно 331 фірма як і раніше активна на ринку. Загальне число торгівельних точок книготоргівлі – 2470, в яких продається майже 40% всіх книг.

7.8. Книготорговельні мережі

Їх у Польщі є декілька. Але найпотужнішою є система супермаркетів EMPiK. Сьогодні ця мережа налічує більше ніж 70 магазинів, у яких такий стандартний набір товарів: книжки, колосальний вибір друкованих ЗМІ (як польських так і зарубіжних), компакт-диски (передовсім музичні), аудіо-відео касети і.. парфуми.

ЕМРіК (ЕМПіК) - http://www.emf.pl - провідний роздрібний та оптовий продавець, що нараховує 161 магазинів (131 у 44 найбільших містах Польщі, 30 в Україні). Мають Інтернет-магазин (empik.com). Пропонують найбагатший вибір літератури: більше 2 млн. назв.

Починаючи з жовтня 2006 р. Empik розширив мережі магазинів і на український ринок (в результаті передачі мережі книжкових магазинів Буква). Протягом 2007 р. відкрилося 5 магазинів: в Києві (2 магазини), Одесі, Дніпропетровську та Миколаєві. А з 30 вересня 2009 р. Емпік скоротила свою частку в Букві зі 100% до 14%.

Компанія має Інтернет магазин empik.com/empik.ua, що пропонує повний асортимент продукції, доступний у салонах мережі Empik в Польщі і на Україні в усіх категоріях, у тому числі книги, кіно, музики та мультимедіа. Загальна кількість продуктів для продажу через Інтернет (у тому числі книги на 92 мовах) більше 2 млн. Empik.com також є джерелом інформації про новинки видавництв, а також надає інформацію щодо культурних заходів, організованих в Empik. Empik.com є одним з п'яти найбільш відвідуваних сайтів електронної торгівлі в Польщі.

Matras (Матрас) - http://www.matras.pl - 128 магазинів у 76 містах по всій країні, 8 оптових складів, до того ж підприємство займається обслуговуванням 1500 книжкових крамниць, понад 100 бібліотек. Підтримувати широку асортиментну політику дозволяє співпраця з понад 1500 видавництвами. Фірма існує з 1989 р., спочатку переважно як оптова організація, з 1995 р. з'являються перші роздрібні точки продажу, у 2006 р. фірма перетворилась на акціонерне товариство. Для популяризації своєї продукції співробітники проводять акції, наприклад, «Урок у книжковому магазині» для школярів. Запроваджена іменна картка постійного клієнта, що дає можливість купувати продукцію з 5-20% знижкою (залежно від суми накопичених чеків). Книжка тижня і місяця продається з 10% знижкою. Випускають каталог, де друкується найкраща 20 місяця, видавничі новинки, перелік книгарень.

Ars Polona (Арс Полона) - http://www.arspolona.com.pl - фірма, що займається експортом та імпортом книг, заснована у 1953 р. Підприємство є єдиним імпортером публікацій OECР та займається продажем видань Європейської співдружності, Бюро офіційних публікацій Управління та інших міжнародних організацій, як Світовий банк, ФАО, ЮНЕСКО, ВООЗ. Беруть участь в організації Варшавського Міжнародного книжкового ярмарку. Можливість утриматись на ринку у будь-якій ситуації стала можлива завдяки довгостроковим торговельним контактам з партнерами з усього світу, кваліфікованому персоналу, відповідній ціновій політиці та досвіду торгівлі закордоном.

ARS Polona є провідним експортером книг, виданих у Польщі. Асортимент включає в себе книги з різних тем: Економіка краси, Історія, Політична наука, Науки про життя, Енциклопедії, Альбоми, Словники. Серійний список публікацій містить понад 1000 назв наукових робіт, опублікованих найбільш науковими та академічними інститутами, науковими товариствами, інститутами Польської Академії Наук.

Компанія приймає замовлення на видання по всьому світу. Протягом багатьох років Ars Polona зміцнювала свої позиції як організатор Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві - найважливіша подія в своєму роді в Центральній і Східній Європі.

Також має власне видавництво (1993р.), більша частина продукції якого – альбоми різної тематики.

Bertelsmann (Бертельсман) - http://www.bertelsmann-media.pl

7.8. Книжкові крамниці

Вражає їх неймовірна кількість у центральній частині Кракова та Варшави. Лише в районі краківської Ринкової площі щонайменше 20 книгарень. Подібна ситуація в центральних містах інших польських воєводств. Гірше з книгарнями у невеликих містечках, але тут спасає наявність кількох потужних систем «книга-поштою». Парадоксальним, з огляду на українські реалії, є те, що ціни на книжки, які замовляються поштою, або через Інтернет, є нижчими, аніж ціни на ці ж книжки у книгарнях. Однак, парадоксальним це виглядає лише тому, що в Україні абсолютно неймовірні поштові тарифи на пересилання книжок та будь-які інші поштові послуги, а у Польщі, як і у всякій іншій цивілізованій країні, поштові тарифи на обслуговування книжкових пересилань є пільгові.

Тепер, власне, про ціни на книжки. Тут уповні реалізується чудова фраза з книжки «Маркетинг у книжковій справі» Яцека Влодарчика (одного з керівників краківської фірми Book Marketing Research, добре знаного українським видавцям): «Книжка — не горілка і мусить бути дорогою». Так от, ціна книжки початкуючого польського автора, у м’якій палітурці обсягом у 200 сторінок коштує у краківській книгарні щонайменше 25 злотих, що еквівалентно вартості 15 пляшок пива. Один томик зібрання творів Станіслава Лема у твердій палітурці коштує від 45 до 63 злотих, що еквівалентно вартості добового проживання у недорогому краківському готелі. А за новий українсько-польський словник Анатолія Івченка доведеться викласти 75 злотих.

І ще одне порівняння для «борців» за дешеву книжку. Відомо, що Краків — місто туристичне, і ціни на продукти харчування чи послуги на Ринковій площі, у порівнянні з цінами на ті ж продукти чи послуги вже на віддалі 500 метрів від цієї площі, «зашкалюють». Так от, шматок смачного торту у невеличкій цукрарні на ринковій площі коштує 2 злотих, а голонка (свиняча рулька) вагою 800 грамів — 16 злотих. Так отож.

Traffic Club (Траффік клуб) - http://www.traffic-club.pl - найбільша книжкова крамниця та музичний салон у Варшаві, що має свій Інтернет-магазин. За задумом засновників необхідно було досягти гармонійного поєднання великого торгового пункту, з великим асортиментом зі зручністю, дружньою атмосферою, комфортом, а також традицією довоєнного культурного салону. «Траффік клуб» став місцем, де приємно провести вільний час та познайомитись з людьми зі спільними інтересами. Тут можна поспілкуватись з відвідувачами, обговорити цікаву тему або поділитись враженнями про прочитану книжку чи отримати консультацію щодо підбору необхідного видання. Спеціально організовуються дискусійні обговорення.

Магазин розміщується у п'ятиповерховому будинку. Окремий поверх відведено для наукової та науково-популярної літератури. На кожному поверсі столи зі зручними стільцями, на першому – кав'ярня-читальня. Для малюків є відділ, де багато іграшок та дитячих книжок. Відкрили галерею мистецтв, де виставляється живопис, графіка, фотографія. У закладі проводяться літературні вечори, концерти, прес-конференції, зустрічі з авторами та митцями. З 2003 р. тут проводиться вручення найбільшої у Польщі музичної премії.

Antykwariat Atticus (Антикваріат Аттікус) - http://www.atti-cus.pl

Los Gardenios (Лос Гарденіос) - http://www.losaardenios.com.pl

7.9. Книгарня-кав'ярня

Kafka (Кафка) - http://www.kawiarnia-kafka.pl - це затишне місце, в якому можна не тільки випити кави і щось з'їсти, але й купити врятовані від знищення книжки (по 10 злотих за кілограм), обміняти свою книжку на наявну в крамниці або почитати книжки на місці. Постійний доступ до Інтернету, знижки у 10% для студентів, але найголовніше - камерна атмосфера, надають магазину привабливості.

Mala Litera (Мала Літера) - http://www.malalitera.pl - створена за принципом «два в одному», широкий асортимент книжок збагачений інтенсивною програмою авторських зустрічей і виставок, концертів і проекції фільмів. Перевага надається продукції польських видавців, але основна увага акцентується на польській поезії.

Tarabuk (Тарабук) - http://www.tarabuk.pl

7.10. Інтернет-магазини

Gandalf (Гендальф) - http://www.aandalf.com.pl - книгарня заснована у 2004 р. у Лодзі. Темпи розвитку магазину відзначаються високою динамічністю. Співробітництво зі значною кількістю видавництв та постачальників дозволило мати широкий асортимент продукції та задовольняти потреби вишуканих читачів. Зараз у базі магазину понад 98 тис. найменувань, універсальний характер продукції сприяє розширенню тематичних груп, додатково пропонуються пазли, навчальні ігри, аудіокниги. Проводяться конкурси, переможці яких обов'язково нагороджуються призами. Для підтримки зворотного зв'язку читачі можуть залишати рецензії на книжки, найкращі, на думку редакції, будуть нагороджені. Відкрито форум, що дозволяє дискутувати з приводу прочитаної книги.

Internetowa Ksiegarnia Medyczna (Медична Інтернет-книгарня) - http://www.ikamed.pl - існує з 1992 р., співпрацюють з провідними польськими видавництвами медичної та психологічної літератури, спеціалізуються на виданні наукової та науково-популярної медичної літератури. Тут можна замовити видання зарубіжної літератури.

Arspolona (Арсполона) - http://www.arspolona.com.pl

ksiazki24.pl (Книжечки 24) - www.ksiazki24.pl

Bonito (Боніто) - http://bonito.pl

Czytelnik (Чительник) - http://www.czytelnik.pl/nowa

Mareno (Марено) - http://www.mareno.pl

AudioBook.pl (АудіоБук) - http://www.audiobook.pl

Wiez.a Babel - http://www.ksieaarnia.b-52.com.pl

7.11. Системи «книга-поштою»

Крім того, що практично кожне велике видавництво продає свої книжки через пошту і має власну базу розсилки та поштовий каталог, є два об’єкти, вартих окремої уваги.

Перший з них — «Świat Książki». Під такою «милою» назвою діє у Польщі міжнародний медіагігант Bertelsmann. Це типовий книжковий клуб, за зовнішніми ознаками і кількістю абонентів чимось подібний на наш «Клуб сімейного дозвілля». Крім майже мільйона поштових абонентів «Świat Książki» має ще й мережу власних книгарень. Звичайно, більшість польських видавців нарікають на Bertelsmann-нівське дітище, бо ніхто з них, крім «Світу книжки» не може дозволити собі витрачати такі кошти на рекламу і промоцію, а також платити авторам фантастичні гонорарні аванси. Власне найбільше претензій висловлюються щодо «купівлі» ними авторів, «розкручених» польськими видавцями. Найхарактернішим прикладом тут може слугувати Єжи Пільх, твори якого, раніше видавало лише краківське Wydawnictwo Literackie.

Другий — це Klub Książki Księgarni Krajowej, створений варшавським видавництвом Prószyński i S-ka, який має кількасот тисяч абонентів і намагається конкурувати з Bertelsmann івським гігантом. Особливістю цього клубу є те, що майже 10% замовлень він отримує через Інтернет. В якомусь сенсі — це найбільша польська Інтернет-книгарня.

7.11. Книжкові клуби

KLUB KSIAZKI MILITARIA - http://www.klubmilitaria.pl - виник у 2000 р. Зараз до складу клубу входять понад 20 тис. постійних клієнтів. Тричі на рік (у лютому, червні і вересні) вони отримують безкоштовно наступний номер каталогу. у кожному каталозі Клубу розміщена інформація про понад 120 книжкових і мультимедійних позицій, що обираються на підставі ринкових оцінок. Серед видавництв, які найчастіше поміщають свою пропозицію знаходяться: «Беллона», «Амбер», «Ритм». Кожен каталог містить 40-50 нових позицій, спеціальних пропозицій, знижки, конкурси. Існують додаткові бонуси за певні покупки.

KLUB MILOSNIKOW KSIAZKI HISTORY - http://www.klubhistoria.pl. Об'єднання виникло у 1992 р. з метою запобігання знецінення книг з історії. Основна мета - спрощення доступу до історичної книги та її популяризація. Клубний каталог знайомить з пропозиціями, а членом клубу може стати кожна людина, що придбала три видання з клубного комплекту. Активну участь у підтримці клубу відіграє «Видавничий дім Беллона».

SWIAT KSIAZKI - (Світ книжки) - http://www.swiatksiazki.pl - клуб виник у квітні 1994 р., до його складу входять понад 500 тис. членів, він є одним з найбільших клубів країни, належить до міжнародної медіагруппи «Бертельсманн». Пропонуються різної тематики книжкові видання та мультимедіа. Висока якість видань і ціна на 20% нижча від ринкової відрізняє цей клуб. Для власників різного рівня клубних карт знижки надаються до 40%. Існує електронний бюлетень, де подано анонси і каталог видань.

Клуб має як свій Інтернет-магазин, так і власну мережу книгарень у Польщі, де можна дізнатись про всі новини, акції та пропозиції та пропагує систему книга-поштою. До того ж він став осередком культурного життя, бо тут організовуються зустрічі з авторами, літературні читання і конкурси. «Світ книжки» витрачає великі гроші на рекламу і промоцію видань. Презентація книги відбувається одночасно у всіх підрозділах компанії, з'являються рецензії у пресі, інтерв'ю з автором на телебаченні і пряма телевізійна реклама.

Крім того, що практично кожне велике видавництво продає свої книжки через пошту і має власну базу розсипки та поштовий каталог, є два потужні об'єкти, що спеціалізуються на поширенні книжок через поштову розсилку: «Світ книжки» та «Клуб книжки книгарні крайової».





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1503 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...