Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Книгорозповсюдження країни



У країні діє 2 800 суб'єктів книгорозповсюдження, з них 352 - оптові фірми, але чверть усієї книговидавничої продукції продають п'ять найуспішніших, як-от, Ars Polona (Арс Полона). У Польщі розвинена мережа книжкових гуртівень та працює кілька потужних дистрибуційних мереж, у яких представлено практично весь видавничий асортимент. Особливо важливою діяльністю цих структур є для малих видавництв, які не мають власної потужної системи дистрибуції. У гартівнях представлено практично повний видавничий асортимент цих видавництв.

Найбільшою оптовою книготорговельною фірмою є «Бертельсман» (на польському книжковому ринку з'явилася у 1994 р.). Продаж книг відбувається через книжкові мережі - система супермаркетів ЕМРІК (мережа налічує 70 магазинів), MATRAS, Verte; книгарні (скупчені у Кракові і Варшаві, менше у регіонах); книгу поштою; Інтернет-магазини, наприклад, «Мерлін». У Польщі діє близько 3,5 тис. книжкових магазинів. Пошук нових шляхів розповсюдження книги: книжкові клуби, книга поштою займає 30% ринку, через Інтернет продається 4% книг. Ціни на книжки, які замовляються поштою або через Інтернет, є нижчими, ніж ціни на ці ж книжки у книгарнях, бо у Польщі поштові тарифи на обслуговування книжкових пересилань є пільговими.

У Польщі існує змішана система дистрибуції. Лише кілька польських видавців співпрацюють з дистриб’юторами, решта діють за функціональною, розпорошеною чи змішаною моделлю. Книжковий ринок у Польщі консультанти BMR описують таким чином: книгарні становлять 50% ринку (ця частка щораз зменшується і вже зараз, можливо, становить 45%), книжкові клуби - 20% (стала частка), гіпермаркети - 10% (щораз зростає), мегастори - 10% (щораз зростає), інше (бензозаправки, кіоски) - 10%. Книгарня у Польщі й надалі залишається місцем, де можна купити «свіжу» книжку (як купують свіжі овочі на базарі, а не в супермаркеті), та місцем, де можна купити все найкраще. Вочевидь, на відміну від книгарні, асортимент гіпермакетів досить обмежений (близько 2000 назв книжок), існує сильна конкуренція. У Польщі видавці намагаються використовувати максимальну кількість точок продажу - наприклад, у крамницях чи відділах з косметикою і парфумерією на рівні очей дитини видавці розташовують дитячі книжки для наймолодших.

При продажах від видавця до роздрібного продавця (книгарні) обсяг продажів є великим, але логістика - досить коштовною.

При співпраці видавець - гуртовий продавець, до переваг належить сильна позиція гуртовика у співпраці з книгарнею (швидше отримує гроші, ніж видавець, добра логістика), а, отже, і більший продаж. З-поміж недоліків: брак контролю за діями гуртовика, брак певності, що гуртовик добре продає всі назви книжок, брак гарантії, що він платитиме часто, і, нарешті, брак інформації про продаж у книгарнях.

Перевагою співпраці з дистриб’ютором є те, що він, фактично, діє як торговий відділ видавництва. Недоліком - невпевненість у професіоналізмі дистриб’ютора.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1150 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...