Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виникнення і здійснення авторсько­го права. Презумпція авторства



Первинним суб'єктом, якому належить автор­ське право, є автор твору. Право на твір виникають саме з моменту його створення. З огляду на це встановлена презумпція авторства. Вона полягає у тому, що за відсутності доказів іншого автором твору вва­жається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства). При цьому це положення застосовується також у разі опуб­лікування твору під псевдонімом, який ідентифікує автора.

За загальним правилом авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Якщо бути більш точнішим – то з моменту надання цьому твору об’єктивної форми. Це пояснюється тим, що через форму твір може бути доступним для сприйняття і використання іншими особами. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація тво­ру чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

Разом з тим особа, яка має авторське право (автор твору чи будь-яка інша особа, якій на законних підставах передано авторське майнове право на цей твір), для сповіщення про свої права може використову­вати знак охорони авторського права. Цей знак складається з латинської літери «с», що обведена колом, — © (копірайт), імені чи назви особи, яка має авторське право, року першої публікації твору. У разі декількох видань прийнято проставляти ці роки видання. Знак охорони авторського права проставляється на, оригіналі і кожному примірнику твору.

Якщо твір опубліковано анонімно чи під псев­донімом (за винятком випадку, коли псевдонім од­нозначно ідентифікує автора), видавець твору (йо­го ім'я чи назва мають бути зазначені на творі) вва­жається представником автора і має право захища­ти права останнього. Це положення діє до того ча­су, поки автор твору не розкриє своє ім'я і не зая­вить про своє авторство.

Суб'єкт авторського права для засвідчення ав­торства (авторського права) на оприлюднений чи неоприлюднений твір, факту і дати опублікування твору чи договорів, які стосуються права автора на твір, у будь-який час протягом строку охорони ав­торського права може зареєструвати своє автор­ське право у відповідних державних реєстрах.

Державна реєстрація авторського права і догово­рів, які стосуються права автора на твір, здійсню­ється Установою відповідно до затвердженого постановою Кабі­нету Міністрів України від 27 грудня 2001р. №1756 “Порядку державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір”[224].





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 2292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...