Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Понятие бинарного отношения. Способы задания отношений



R називають бінарним відношенням на множині A, Якщо . При цьому замість запису часто використовують запис xRy.

Відношенням R на множині Ω називається підмножина декартового добутку ΩхΩ, тобто R Ω2.

Для того, щоб задати відношення (R, Ω), необхідно задати всі пари елементів (х,у)є ΩхΩ, які включено в множину R. Крім повного переліку всіх пар, існують 3 способи задання відношень: за допомогою матриці, графа, розрізів. Перші 2а застосовують, щоб задати відношення на скінченних множинах, задання відношення розрізами може бути застосовано й до нескінченних множин.

Задання відношення за допомогою матриці. Нехай множина Ω складається з n елементів, R – подане на цій множині бінарне відношення. Пронумеруємо елементи множини Ω цілими числами від 1 до n. Для того, щоб задати відношення, побудуємо квадратну таблицю розміром nxn. Її і-й рядок відповідає елементу хі множини Ω, j-й стовпчик - елементу хj з множини Ω. На перетині і-го рядка та j-го стовпчика ставимо 1, якщо елемент хі перебуває у відношенні R з елементом хj, і 0 в інших випадках, а саме: .

Для того, щоб задати відношення графом поставимо у взаємно однозначну відповідність елементам скінченної множини W, на якій визначено відношення, вершини графа x1…xn (за будь-якою нумерацією).

Проведемо дугу від xi, до xj тоді й тільки тоді, коли виконується xiRxj (якщо i=j дуга (xi,xj) перетворюється у петлю при вершині xi). Якщо задано будь-який орієнтований граф G з n вершинами, та вибрана нумерація на множині W, то таким чином на W задане деяке відношення R=R(G), таке, що xiRxj виконується тоді і тільки тоді, коли в графі G є дуга (xi,xj). Отже, граф є геометричним зображенням відношення.

Розглянемо відношення R на множині Ω. Верхнім розрізом відношення (R, Ω) в елементі х, позначене через R+ (х), наз. множина елементів ує Ω, для яких виконано умову: (у,х)єR, тобто R+ (х)= Ω| . Нижнім розрізом R-- (х) відношення (R, Ω) в елементі х наз. множина елементів уєΩ, для яких (х,у)є R, а саме R-- (х)= Ω| . Таким чином, щоб задати відношення за доп. розрізів, необхідно описати всі верхні, або всі нижні його розрізи. Тобто відношення R буде задано, якщо для кожного елемента хєΩ задано множину R+ (х), або для кожного елемента хєΩ задано множину R-- (х).

5. Понятия R – оптимальности. Принятие решений на основе заданных отношений предпочтения.

Елемент x* з множини Х будемо називати найкращим за відношенням R, якщо для виконується .

Елемент будемо називати найгіршим за відношенням R, якщо має місце .

Легко бачити, що найкращий та найгірший елементи існують не завжди. Зауважимо, що якщо найкращі елементи існують, то вони будуть і максимальними, але не навпаки.

Елемент xmax називається максимальним за відношенням на множині Х, якщо для має місце або , або xmax незрівняний з Х. Тобто не існує елемента (альтернативи) , який би був кращим за альтернативу xmax.

Елемент xmin називається мінімальним відносно на множині Х, якщо для або або х незрівняний з xmin. Тобто не існує елемента який би був гіршим за xmin, немає жодного елемента х, який би домінувався елементом xmin.

Якщо треба обрати найкращу в деякому сенсі альтернативу, то природним буде вибір із множини максимальних (недомінованих) альтернатив.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 387 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...