Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правдивість, справедливість, порядність, чесність, гід­ність, працьовитість, самовідданість



Високі вимоги до моральних і педагогічних якостей учителя висувались ще у статутах братських шкіл.

Так, у найдавнішому з них Статуті луцької братської школи було ска­зано: "Даскал або вчитель, цієї школи має бути благочестивим, розсудли­вим, смиренномудрим, лагідним, стриманим, не п'яницею, не блудником, не хабарником, не гнівливим, не заздрісним, не сміхотворцем, не лихо­словом, не чародієм, не басносказателем, не посібником єресей, але при­хильником благочестія, будучи в усьому взірцем добрих справ".

Учителями повинні бути люди... "чесні, діяльні і працьовиті; не для годиться, а насправді вони мають бути живими взірцями чеснот, що їх вони повинні прищепити іншим (Ніщо удаване не може бути тривалим)".

Що таке учитель-неук, пасивний керівник інших, як не тінь без тіла, хмара без дощу, джерело без води, лампа без світла, отже, пусте місце.... Ти удаєш із себе вчителя – так учи або скинь із себе цю машкару. (Я.А.Коменський)

Першою і найпотрібнішою вчителеві якістю хай буде доброчинність. Бо він є дзеркалом, дивлячись у яке, юнаки багать увесь розквіт доброче­сності... Отже, хай учитель слугує дзеркалом добрих звичаїв, і те, чого він вчить або збирається навчити, хай демонструє на собі, як на зразкові....Є така істина, що діти розбещених батьків теж розбещеними бувають, а розбещений учитель усіх дітей розбещеними зробить і замість доброчес­ності розплодить злорадство і розбещеність у цілому суспільстві.

... Учитель - це сіяч, що засіває зерном добру ниву; якщо він посіє там пшеницю, пшениця і вродить, а якщо посіє кукіль, то що інше зійде, як не кукіль?... (О.В.Духнович)

Ваша власна поведінка – вирішальна річ. Не думайте, що ви виховує­те дитину тільки тоді, коли з нею розмовляєте, або повчаєте її, або карає­те її. Ви виховуєте її щохвилини... Як ви одягаєтеся, як ви розмовляєте з іншими людьми і про інших людей, як ви радієте або сумуєте, як ви по­водитеся з друзями і з ворогами, як ви смієтеся, читаєте газету, – все це має для дитини велике значення. (А. С. Макаренко)

5. Інноваційний стиль науково-педагогічного мислен­ня, готовність до створення нових цінностей і прийняття творчих рішень.

Справжній учитель не енциклопедичний словник, а Сократ (П. П. Блонський)

Я кажу вам: без прагнення до наукової роботи вчитель елементарної школи неминуче підпадає під владу трьох педагогічних демонів: механі­чності, рутинності, банальності. Він дерев'яніє, кам'яніє, опускається (А.Дістервег)

... Якщо ви хочете бути улюбленим вчителем, дбайте про те, щоб ви­хованцеві було що в вас відкривати. Якщо ж ви кілька років однаковий, якщо минулий день нічого не додав до вашого багатства, ви можете ста­ти обридлим і навіть ненависним... Серця й уми юнацтва можна завоюва­ти в наші дні тим сплавом моральної краси та інтелектуального багатст­ва, який відкриває перед юнацтвом все нові й нові якості людини (В.О. Сухомлинський).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 375 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...