Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції учителя



Функції учителя зумовлюються потребами суспільно-еконо­мічного розвитку нашого суспільства, а також особливостями розвитку загальнолюдських і національних морально-духовних цінностей.

Загалом варто акцентувати увагу на таких функціях учителя-вихователя.

Ë Виховна функція: передбачає необхідність здійснювати цілеспрямований вплив на особистість з метою створення опти­мальних умов для її всебічного гармонійного розвитку; акуму­лювання в особі учителя загальнолюдських і національних мо­рально-духовних цінностей і передавання їх нащадкам. Ця фун­кція пов'язана з вихованням людини в широкому значені.

Ë Навчальна: виявляється в організації учнів з метою ово­лодіння знаннями, вміннями і навичками з основ наук, забезпе­ченні умов для інтелектуального розвитку учнів, озброєння їх методами самостійної пізнавальної діяльності. Учитель має виступати не інформатором, а організатором навчально-вихов­ного процесу.

Ë Організаторська: полягає в необхідності організації дитя­чих колективів, цілеспрямованого керівництва різними видами дитячої діяльності безпосередньо в навчально-виховних закла­дах і поза їх межами.

Ë Оберігаюча: учитель має бути хранителем загальнолюд­ських і національних морально-духовних цінностей, оберігати їх від руйнівних впливів деструктивних сил, розумно будувати гуманістичну систему виховання.

Ë Інформувальна: передбачає поширення педагогічних знань серед батьків, працівників соціальної і виробничої сфер. Пи­таннями виховання мають займатися по суті усі дорослі грома­дяни. Та всі вони відчувають певні труднощі у такій неспе­цифічній для них діяльності через брак спеціальних знань з психології та педагогіки. Тому вчителі, маючи професійну підго­товку з педагогіки та психології, і повинні займатися «педагогізацією» непрофесійних вихователів.

4. Основні групи вимог до професії вчителя

Вчені пропонують різноманітний набір особистісних якостей, важливих для професії педагога. Зупинимося детальніше на наступній класифікації:

{ домінантні якості – це ті якості, відсутність яких унеможливлює ефективне здійснення педагогічної діяльності;

{ периферійні якості – допоміжні;

{ негативні якості – ті, що призводять до зниження ефективності педагогічної діяльності;

{ професійно недопустимі – ті, що ведуть до професійної непридатності вчителя.

Домінантні якості:

1. Гуманність – любов до дітей, вміння поважати їхню людську гідність, потреба і здатність надавати кваліфіковану педагогічну допомогу в їхньому особистісному розвитку.

Справжнім вихователем є лише той, хто пробуджує у дитини дух, що дрімає, і надає їй сили для органічного розвитку. (П.П.Блонський)

Учитель, який поєднує в собі любов до справи і учнів, є досконалим учителем. (Л.М.Толстой)

2. Громадянська відповідальність, соціальна активність

Від правильного виховання дітей залежить благоустрій усього народу.

(Джон Локк)

...Якщо медикам ми ввіряємо наше здоров'я, то вихователям ввіряємо моральність і розум дітей наших, ввіряємо їхню душу, а разом з тим і майбутнє нашої вітчизни.

(К.Д. Ушинський)

... Ця посада набагато ваговитіша за найвищі посади в державі.

(Платон)

3. Справжня інтелігентність (від лат. обізнаний, розуміючий, розумний) – високий рівень розвитку інтелекту, освіченість у галузі предмета викладання, ерудиція, висока ку­льтура поведінки.

Без особистого безпосереднього впливу вихователя на вихованця справжнє виховання, що проникає в характер, неможливе. Лише особис­тість може впливати на розвиток і визначення особистості, лише харак­тером можна створити характер.

(К.Д. Ушинський)

...Щоб відкрити перед учнями іскорку знань, учителеві треба увібрати море світла, ні на хвилину не відходячи від променів вічно сяючого сон­ця знань, людської мудрості.

(В. О. Сухомлинський)





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 683 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...