Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Запальні захворювання пародонта. Нальоту брудно-сірого кольору менша, ніж при гострому виразковому папі-літі, оскільки вона вимивається слиною за час перебігу захворювання




нальоту брудно-сірого кольору менша, ніж при гострому виразковому папі-літі, оскільки вона вимивається слиною за час перебігу захворювання.

Гіпертрофічний папіліт має хронічний перебіг, нерідко загострюється. У дітей та підлітків, на відміну від дорослих, відносно часто спостерігаєть­ся загострений перебіг. Розвиток гіпертрофічного папіліту пов'язаний з на­явністю місцевих подразників (переважно травма ясен у процесі локаліза­ції каріозної порожнини на контактних поверхнях, дефектах пломбування). У ранньому віці часто спостерігаються гіпертрофічні розростання ясен у ді­лянках аномалій положення окремих зубів. У підлітків у період статевого дозрівання можливий розвиток так званого "ювенільного папіліту", розви­ток якого може бути не позв'язаний з місцевими подразнювальними фак­торами.

Хворі досить часто не пред'являють скарг на біль, оскільки він несиль­но виражений і виникає лише від механічних подразників. Ясенний сосо­чок розростається і заповнює каріозну порожнину на контактній поверхні зуба або ж розміщується у міжзубному проміжку (мал. 173). Тканина ясен відносно щільна, незначно гіперемована, край верхівки має фестончасті краї. Під час механічного подразнення сосочка (пальпація, обережне зонду­вання інструментом) спостерігається незначна кровоточивість. Гіпертрофо-ваний сосочок, розміщуючись у каріозній порожнині, повторює її контури, інколи виступає за її межі. У процесі локалізації гіпертрофічного папіліту в ділянці коренів великих кутніх зубів (молочних або постійних) ясенний со­сочок набуває часточкової будови, нагадуючи за своїм зовнішнім виглядом ягоди малини, цвітну капусту.

Розростання ясен постійно травмується твердою їжею, зубами-антаго-ністами, внаслідок чого хронічний запальний процес може загострюватися, а на верхівці сосочка утворюється виразка. Це проявляється більш вираже­ним болем та підвищеною кровоточивістю. Характерне швидке прогресу­вання патологічного процесу, іноді запалені гіпертрофовані сосочки можуть вкривати коронки зубів на всю їх висоту і довжину. Це може призвести до часткового травмування сосочка. Надалі може знову спостерігатися вщухан­ня проявів запалення, перехід у хронічний перебіг та відносна стабілізація патологіч­ного процесу.

Залежно від вираженості розростання ясенного сосочка розрізняють І, II або III ступінь гіпертрофічного папіліту. При І сту­пені сосочок збільшений у межах 1/3 ви­соти коронки зуба, при II — у межах 1/2 і при III ступені вкриває більше 2/3 висоти І коронки зуба.

Диференціальна діагностика катараль­ного папіліту нескладна, оскільки його не­обхідно відрізняти лише від гінгівіту, при якому запальним процесом уражені ясенні І сосочки в ділянці декількох зубів. У разі ви- Мал. 173. Гіпертрофічний папіліт







Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 1237 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...