Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

D. Рак нирки 1 страница



E. Амілоїдоз

Хворому 43-х років 6 років тому проведена холецистектомія з приводу хронічного калькульозного холецисти­ту. Останні півроку став відзначати біль у правому підребер'ї та минущі жовтяниці. Останні 2 тижні жовтяниця не проходить. Під час обстеження виявлено стенозуючий папіліт протяжністю до 0,5 см. Обе­ріть найкращий варіант лікування хворо­го:

A. Провести трансдуоденальну папіло-сфінктеротомію

B. Проводити консервативне лікування: спазмолітики, антибіотики, протизапальні засоби

C. Провести зовнішнє дренування холедоха

D. Провести ендоскопічну папілосфінктеротомію

E. Провести холедоходуоденостомію

Чоловік 25 років скаржиться на слабкість, прогресуючу задишку та набряки гомілок. До цього був здоровий, однак останнім часом приймав Ібупрофен з приводу розтягнення зв'язок гомілковоступневого суглоба. Об'єктив­но: Ps- 90/хв, AT- 180/100 мм рт.ст. Тони серця звучні. У легенях - притуплення перкуторного звуку в нижньому відді­лі праворуч. Печінка +3 см. У крові: НЬ- 103 г/л, лейк.- 6,7 * 109/л, тромб.-236 * 109/л, сечовина - 24,6 ммоль/л, креатинін - 0,254 мкмоль/л, Na+- 135 ммоль/л, К+- 5,6 ммоль/л, альбумін -27 г/л. На рентгенографії ОГК - пра­вобічний плеврит, серце у нормі. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Нефритичний синдром

B. Туберкульоз нирок

C. Гострий пієлонефрит

D. Нефротичний синдром

E. Гостра ниркова недостатність

Чоловік 28 років виписаний із стаціонару після перенесеної позагоспітальної пневмонії. Скарг не пред'являє. Об'єктивно: t - 36,6°С, ЧД - 18/хв., Ps - 78/хв., AT - 120/80 мм рт.ст. Під час аускультації справа в нижніх відділах легень - жорстке дихання. Рентгено­логічне: інфільтративних змін немає, визначається посилення легеневого ма­люнка справа в нижній частці. Протягом якого часу дільничний лікар повинен спостерігати хворого?

A. З місяці

B. Постійно

C. 12 місяців

D. 6 місяців

E. 1 місяць

Чоловік 35 років скаржиться на біль у грудній клітці протягом декількох місяців, епізодично наявний гіркий присмак у роті. Біль локалізований за грудниною, виникає у спокої та іноді іррадіює в шию, не посилюється при фізичному навантаженні, може посилюватися після прийому алкоголю та великої кількості їжі. Стан погіршується вночі. Ковтання не порушене, маса тіла підвищена. Під час огляду змін не виявлено. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Діафрагмальна грижа

B. Пухлина стравоходу

C. Ахалазія стравоходу

D. Гастро-езофагальна рефлюксна хвороба

E. Globus hystericus

Чоловік 38 років скаржиться на нападоподібний кашель з невеликою кількостю "іржавого"харкотиння, біль у правому боці, пов'язаний з глибоким диханням і кашлем. Занедужав го­стро після переохолодження. Об'єктив­но: температура - 39,2°С, ЧДР - 22/хв., пульс - 114/хв., AT -110/70 мм рт.ст. Шкі­ра волога, гіперемія щік. При аускуль­тації справа в нижніх відділах легень - вологі звучні дрібнопухирчасті хрипи. Який збудник найбільш імовірно ви­кликав захворювання пацієнта?

A. Пневмокок

B. Стафілокок

C. Ентерокок

D. Мікоплазма

E. Клебсієла

Чоловік 38-ми років скаржиться на неінтенсивний біль та наростаючу останні 3 тижні слабкість в м'язах пле­чового і тазового поясу, спини, значні труднощі при вставанні з ліжка, голін­ні, пересуванні сходами. Запідозрений дерматоміозит. В крові: НЬ- 114 г/л, лейк.- 10,8 • 109/л, еозин.- 9%, ШЗЕ-22 мм/год, С-реактивний протеїн (++). Зміни якого лабораторного показни­ка матимуть вирішальне діагностичне значення?

A. Сіалові кислоти

B. Креатинфосфокіназа

С Церулоплазмін

D. Антитіла до нДНК

E. Гамма-глобуліни

Чоловік 39 років знаходився на лікуванні в хірургічному відділенні з приводу гострого холециститу. Переведений до терапевтичного відділення у зв'язку з підвищенням артеріального тиску до 180/120 мм рт.ст., появою білка в сечі, стійкою лихоманкою. Стійкий субфебрилітет був резистентний до антибіотикотерапії. Через 10 днів після лікування в хворого виник приступ ядухи з утрудненим видихом; згодом з'явилися артралгії та еритематозне ураження шкіри. У крові: еозинофіли - 18%. Яке захворювання виникло у хворого?

A. Неспецифічний аортоартеріїт

B. Гострий гломерулонефрит

C. Вузликовий периартеріїт

D. Геморагічний васкуліт

E. Системний червоний вовчак

Чоловік 40 років страждає на аутоімунний гепатит. В крові: А/Г коефіці­єнт 0,8, білірубін - 42 мкмоль/л, трансамінази - АЛТ 2,3 ммоль/год.л, ACT - 1,8 ммоль/год.л. Що із перерахованого найбільш доцільно при лікуванні?

A. Антибактеріальні засоби

B. Гепатопротектори

C. Противірусні препарати

D. Глюкокортикоїди, цитостатики

E. Гемосорбція, вітамінотерапія

Чоловік, 40 років, хворіє на аутоімунний гепатит. В крові: А/Г коефіці­єнт - 0,8, білірубін - 42 мкмоль/л, трансамінази - АЛТ- 2,3 ммольг/л, ACT- 1,8 ммольг/л. Що із перерахованого є най­більш ефективним в лікуванні?

A. Гемосорбція, вітамінотерапія

B. Гепатопротектори

C. Противірусні препарати

D. Антибактеріальні засоби

E. Глюкокортикоїди, цитостатики

Чоловік 45-ти років скаржиться на інтенсивний біль в епігастрії через 1,5-2 години після вживання їжі. Протягом 11-ти років страждає на виразкову хворо­бу. Об'єктивно: £°- 36,5°С, ЧДР- 16/хв, Ps-70/хв, AT- 120/80 мм рт.ст. Пальпаторно: локальна болісність у правій епігастраль-ній ділянці. Які показники внутрішньо-шлункової рН-метрії в ділянці тіла шлун­ка будуть найхарактернішими для захво­рювання цього пацієнта?

A. рН - 5,0 - 6,0

B. рН - 3,0 - 4,0

C. рН = 4,0 - 5,0

D. pH = l,0-2,0

Е. рН = 6,0 — 7,0

Чоловік 48-ми років висловлює скарги на слабкість і задишку. При до­слідженні крові - Ht- 32%, Hb- 103 г/л, у мазку визначаються макроцити. Рі­вень вітаміну В12 у плазмі крові - 90 pg (норма - 170-940), рівень фолієвої ки­слоти у сироватці - 6 ннгр/мл (норма - 2-14). Можливими причинами розви­тку цих змін можуть бути усі перера­ховані, КРІМ:

A. Вегетаріанство

B. Дивертикульоз товстого кишечнику

C. Регіонарний ентерит

D. Панкреатит

E. Глистна інвазія

Чоловік 55 років потрапив в кліні­ку у зв'язку з нападом ниркової коліки, яка періодично повторюється протя­гом року. Об'єктивно: в ділянці вушних раковин та правого ліктьового суглобу знаходяться вузликові утворення, по­криті тонкою блискучою шкірою. Ps - 88/хв. AT - 170/100 мм рт.ст. Позитивний симптом Пастернацького з обох сторін. Вивчення якого лабораторного показника найбільш доцільно для вста­новлення діагнозу?

A. Сечової кислоти

B. Осаду сечі

C. Молочної кислоти

D. Ревматоїдного фактору

E. ШЗЕ

Чоловік 55 років скаржиться на загальну слабкість, зменшення виведення рідини, біль в ділянці серця ниючого характеру. Протягом 15 років страждає на хронічний пієлонефрит, лікувався в стаціонарах. Об'єктивно: шкірні покрови сухі, з жовтуватим відтінком. Ps-80/хв, ритмічний, AT- 100/70 мм рт.ст. Під час аускультації серця - тони глухі, шум тертя перикарду. Після додаткових досліджень: креатинів -1,1 ммоль/л, клубочкова фільтрація 5 мл/хв. Яке лікування показано хворому?

A. Сечогінні

B. Реополіглюкін

C. Антибіотики

D. Ксиліт, сорбіт

E. Гемодіаліз

Чоловік 58 років скаржиться на біль в правих кульшовому та колінному суглобах, хруст при рухах в них. Хворіє 4 роки. Об'єктивно: активні та пасивні рухи в уражених суглобах не в повному обсязі за рахунок больового синдрому. Правий колінний суглоб збільшений, на його рентгенограмі звуження сугло­бової щілини, остеофіти. Який механі­зм розвитку захворювання є ведучим?

A. Зміни протеогліканів основної речо­вини хряща

B. Відкладення кристалів пірофосфату кальцію

C. Надмірне утворення імунних компле­ксів

D. Зміни властивостей суглобової ріди­ни

E. Дія інфекційного агенту

Чоловік 65-ти років палить протягом 40 років. За останні місяці схуд на 10 кг. Скаржиться на біль у епігастральній ді­лянці після вживання їжі, діарею, жовтя­ницю. Об'єктивно: збільшений, безболі­сний жовчний міхур. Кал знебарвлений, глиноподібний. У крові: збільшення рівня загального та прямого білірубіну, лужної фосфатази і глютамінпіруваттрансферази. У сечі: позитивна реакція на білірубін і негативна на уробіліноген. Де розташо­ваний первинний процес, який призвів до зазначених змін?

A. Печінка

B. Дванадцятипала кишка

С Жовчний міхур

D. Загальна жовчна протока

E. Підшлункова залоза

Чоловік 68 років викликав дільни­чого лікаря у зв'язку з появою нападоподібного кашлю з невеликою кіль­кістю " іржавого " харкотиння, болю в правому боці, пов'язаного з глибоким диханням і кашлем. Хворіє на інсулін-залежний цукровий діабет. Об'єктивно: t - 39,2°С, ЧД - 24/хв., Ps - 114/хв., AT - 110/70 мм рт.ст. Шкіра суха, гіпере­мія щік. Під час аускультації справа в нижніх відділах легень - вологі голосні дрібнопухирчасті хрипи. Якою повинна бути тактика дільничного лікаря?

A. Призначити амбулаторне лікування

B. Госпіталізувати в терапевтичне відділення

C. Госпіталізувати в реанімаційне відділення

D. Госпіталізувати в ендокринологічне відділення

E. Направити на обстеження в поліклініку

Хвору 22 років, через 5 тижнів після переохолодження турбує підвищення температури тіла,

слабкість, м’язевий біль, неможливість самостійно рухатись. Об-но: болючість,

ущільнення м’язів плечей, гомілок; активні рухи мінімальні; еритема грудної клітки

спереду; периорбітальний набряк з геліотропною еритемою. Яке дослідження необхідно провести для верифікації діагнозу?

A *Біопсія м’язів

B Активність амінотрансфераз

C Рентгенографія суглобів

D Титр АСЛО

E Ревматоїдний фактор

У хворого 16 років після перенесеної ангіни через 10 днів з’явились набряки на обличчі,

переважно вранці. В ан.сечі щільність 1026, вімст білку 2,6 г/л, еритр. 20-25 у п/зору,

циліндри гіалінові, епітеліальні 7-9 екз. у п/зору. Діагностичні припущення? Якого генезу

набряки?

A *Гострий гломерулонефрит

B Підгострий гломерулонефрит

C Токсична нирка

D Гострий пієлонефрит

E Апостематозний нефрит

Юнак 16 років поступив в ревматологічне відділення зі скаргами на біль в великих

суглобах, набряклість та почервоніння лівого колінного суглоба, температуру – 37,9оС.

Вище вказані скарги з'явилися 5 днів тому, після перенесенної ангіни. Який найбільш

вирігідний діагноз?

A *Реактивний артрит.

B Ревматоїдний артрит.

C Деформуючий артроз.

D Подагра.

E Ревматичний артрит.

Жінка 22 років поступила в ревматологічне відділення зі скаргами на біль в суглобах,

набряклість великих суглобів, почервоніння правого гомілковоступневого суглобу,

слабкість, t -39,6оС. Вище вказані скарги зґявилися за 3 дні до поступлення до

стаціонару, після ангіни. ШЗЕ - 32 мм/год. Ваш попередній діагноз?

A *Реактивний артрит.

B Ревматоїдний артрит.

C Деформуючий артроз

D Склеродермія.

E Подагра.

Хворий 69 років скаржиться на задишку переважно змішаного характеру, незначний

продуктивний кашель з відділенням мокроти, постійну тупу біль у серці та загальну

слабкість. Хворіє майже 20 років. Відмічається теплий акроцианоз. Перкуторно

розширення серця у право. Акцент П тона на легеневій артерії, тахікардія. Печінка більше

від норми на 4 см. Пастозність гомілок. У крові підвищенний рівень еритроцитів,

гемоглобіну. На Ro-грамі легеневий стовбур 18 см. ЕхоКГ- гіпертрофія та дисфункція

правого шлуночка. Лікування антибіотиками покращення стану хворого не дало.

Незначне тимчасове покращення відмічалось від нітратів та антагоністів кальцію. Про

яке захворювання слід думати.

A *Хронічне легеневе серце.

B Вади серця. (Стеноз)

C Ішемічна хвороба серця.

D Первинна легенева гіпертензія.

E Хронічний обструктивний бронхіт.

Хворий В., 51 року скаржиться на відрижку, зригування шлунковим умістом, печію, яка

посилюється при нахилі тулуба або у горизонтальному положенні, а також загрудинні

болі. 5 років тому діагнозована жовчо-кам‘яна хвороба, 4 роки тому - з'явилися

зригування, відчуття кислого в роті, яке посилювалося при нахилах. Об’єктивно:

загальний стан задовільний. Живот м’який, чутливий у зоні проекції жовчного міхура.

Печінка, селезінка – фізіологічна норма. Який Ваш попередній діагноз?

A * Грижа стравохідного отвору діафрагми

B Хронічний гастрит С

C Хронічний панкреатит

D Виразкова хвороба шлунка

E Діскінезія жовчовідільної системи

Хворий К., 56 років протягом тривалого часу страждає на цироз печінки з ознаками

портальної гіпертензії. Відмічалися явища кровотечі з варикозно розширенних він

стравоходу. Під впливом терапії кровотечу було зупинено. Який з препаратів найбільш

доцільно призначити для профілактики зазначенного ускладнення?

A *Пропранолол

B Вазопресин

C Феррум-лек

D Контрикал

E Гепарін

Хворий 69 років, хворіє хронічним бронхітом протягом 30 років. За останні 10 років зросла

кількість загострень хронічного бронхіту, з’явилась задишка в спокої, яка посилюється

при фізичній нагрузці, приступи кашлю стали більш агресивними, АТ 150/90 мм рт. ст..

Аускультативно – діяльність серця ритмічна, акцент другого тону над легеневою

артерією. ЕКГ: високий Р ІІ-ІІІ, зниження інтервала S-Т, від’ємний зубець Т ІІ-ІІІ,

виражений зубець S І та Q ІІІ. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A * Легеневе серце

B Міокардит

C Гіпертонічне серце

D Бактеріальний ендокардит

E ТЕЛА дрібних гілок

Юнак 17 років звернувся до лікаря зі скаргами на болі і припухлість в правому

гомілково-ступневому суглобі. Травми не було. Два тижні тому лікувався з приводу

кон’юктивіту. При огляді – правий гомілково-ступневий суглоб дефігурований за рахунок

набраку, шкіра над ним гіпермована, місцева температура підвищена. Активні рухи

обмежені, болючі. В загальному аналізі крові: лейкоцити – 11х109/л, ШЗС – 24 мм/год. В

заг. ан. сечі: білки – 0,088 г/л, лейкоцити – 10-12 в полі зору, еритроцити – 0-1 в полі зору.

Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A *Реактивний артрит

B Ревматичний артрит

C Ревматоїдний артрит

D Подагричний артрит

E Деформуючий артрит

Хвора Р., скаржиться на приступоподібні болі в правому підребір”ї з іррадіацією в праве

плече, які виникають після вживання, смаженої їжі. Періодично відмічає підвищення

температури тіла до субфебрильних цифр. Хворіє біля 5 років. Які обстеження необхідно

провести хворій в першу чергу?

A *УЗД органів черевної порожнини

B Холецистографію

C Дуоденальне зондування

D Оглядову рентгенограму

E Фіброгастродуоденоскопію

Хворий Н. 52 років, скаржиться на задишку, яка виникає при незначному фізичному

навантаженні, кашель, під час якого хворий напружується, у нього червоніють обличчя,

верхня частина грудної клітки, набрякають вени шиї. При огляді грудна клітка

бочкоподібна, обличчя одутле синюшне, шия широка з набрякшими венами, при перкусії

грудної клітки – коробковий звук, при аускультації – ослаблене дихання. Чим найбільш

ймовірно обумовлена емфізема легень?

A *Хронічним обструктивним бронхітом

B Бронхіальною астмою

C Інфекційним ексудативним плевритом

D Дефіцитом альфа-1 антитрипсину

E Хрнічним абсцесом легені

Хворий Т. 60 років скаржився в анаманезі на біль у надчеревній ділянці і в правому

підребер’ї, не пов’язаний з прийманням їжі, свербіння шкіри, носові кровотечі,

кровоточивість ясен, поступив в реанімаційне віддлення з кровотечею з стравоходу. Яка

найбільш вирогідна причина кровотечі?

A *Цироз печінки

B Ерозивний езофагіт

C Рак стравоходу

D Виразкова хвороба

E Ахалазія стравоходу

Пацієнт 58-ми років, працював вантажником, періодично скаржится на печію,

регургітацію, пекучий біль в нижній частині грудини, здуття живота. 2 тижні тому після

фізичного навантаження появилось відчуття стороннього тіла і посиленого тиску в животі

в положенні лежачи, а також при нахилах і після їди. Ваш попередній діагноз?

A * Кила стравохідного отвору діафрагми

B Дивертикул стравоходу

C Рефлюкс-езофагіт

D Дискінезія стравоходу

E Ахалазія стравоходу

Хворий С. 51 р., скаржиться на блювання з домішками крові,. Зловживав алкоголем.

Хворіє з 40 років, коли вперше виникла жовтяниця. При огляді: шкіра та видимі слизові

жовтушні, “судинні зірочки”. Зниженого живлення. Живіт збільшений в об’ємі, пупочна

кила, асцит. Край печінки гострий, неболючий, + 3 см в, селезінка + 2 см.. Ан. крові: Hb –

80 г/л, лейк. – 3х109/г, тромбоц. – 85х109/г. Причиною портальної гіпертензії у хворого є:

A *Цироз печінки

B Тромбоз вени селезінки

C Гемохроматоз

D Констриктисний перикардит

E Синдром Бадда-Кіарі

Хворий С. 30 років, лікувався з приводу пневмонії антибіотиками. Через тиждень

появився головний біль, відсутність апетиту,стілець до 10-15 разів на добу, переважно

вранці, з виділенням рідких випорожнень та слизу, що супроводжуються

переймоподібним болем в животі. Об’єктивно: живіт здутий, чутливий при пальпації по

ходу товстої кишки. Колоноскопія: слизова оболонка гіперемована, набрякла, вкрита

слизом, місцями кишка спазмована. Вкажіть попередній діагноз.

A *Псевдомембранозний коліт

B Синдром подразненої товстої кишки

C Неспецифічний виразковий коліт

D Хвороба Крона

E Дизентерія

Хвора З., 50 років, страждає на хронічний бронхіт. В останній час відмічає посилену

задишку, набряк гомілок та ступнів, тяжкість у правому підребер’ї. Об’єктивно:

відмічається акроціаноз, набряк шийних вен на вдиху та видиху, розсіяні сухі хрипи. Межі

серця розширені праворуч на 1,5 см. Тони серця приглушені, акцент ІІ тону над

легеневою артерією. Печінка нижче реберного краю на 4 см. Для якої патології є

характерними ці ознаки?

A * Легеневе серце.

B Ішемічна хвороба серця з розвитком серцевої недостатності.

C Перикардит

D Недостатність тристулкового клапану.

E Емфізема легенів.

Хворий Д., 55 років, після апенектомії, протягом 2-х днів скаржиться на прогресуючу

задуху і кашель з гнійним харкотинням. Такі симптоми відмічаються в осінній та весняний

період. Палить 25 років. Температура - 37,1оС. В легенях – дихання послаблене з

поодинокими сухими свистячими хрипами. В крові - Л- 10х109/л. Рентгенологічно -

підвищена повітряність легень, посилений легеневий малюнок. Бронхоскопія: гіперемія

слизової оболонки з наявністювиділень гнійно-слизового характеру. Який діагноз

найбільш ймовірний?

A *Хронічний бронхіт.

B Бронхіальна астма.

C Бронхоектатична хвороба.

D Тромбоемболія легеневої артерії.

E Пневмонія

Хворий 40 років хворіє біля 8 років. Скаржиться на біль в поперековому відділі хребта при

фізичному навантаженні, в шийному і грудному відділі, особливо при кашлю, біль в

кульшовому і колінному суглобах справа. Об‘єктивно: тулуб фіксований в положенні

нахилу вперед з опущеною вниз головою, атрофія сідничних м‘язів. Рентгенографія

хребта: остеопороз хребців, закостеніння повздовжніх зв‘язок. Який з діагнозів найбільш

вірогідний?

A *Анкілозуючий спондилоартрит

B Туберкульозний спонділит

C Псоріатична спондилоартропатія

D Спондилоартропатія на фоні хвороби Рейтера

E Розповсюджений остеохондроз хребта

Хворий 48 р., прибув з місць позбавлення волі, скаржиться на головний біль, зниження

зору, головокружіння, нудоту, сухість в роті, спрагу. На протязі 8 р. відмічає підвищення

АТ. Об‘єктивно: шкіра і слизові бліді. Пульс 90/хв, ритмічний. АТ- 220/140 мм рт.ст.

Серцевий поштовх резистентний, зміщений вліво. I тон над верхівкою послаблений,

акцент II т. над аортою. Печінка виступає на 3 см нижче реберної дуги. Симптом

Пастернацького слабо позитивний з обох сторін. Ан. крові: ер.-2,1х1012/л,

лейк.- 9,8х109/л, ШЗЕ- 48 мм/год. Креатинін крови 0,243 ммоль/л. Ан. сечі:пит. вага-1007,

білок- 1,65 г/л, ер.-10-12 в п/з., лейк.-3-4 в п/з., циліндри гіалінові - 4-5 в п/з. Ваш

попередній діагноз?

A *Хронічний гломерулонефрит, ХНН II cт.

B Хронічний пієлонефрит, ХНН II ст.

C Туберкульоз нирок, ХНН I ст.

D Амілоїдоз нирок, ХНН I cт.

E Хронічний гломерулонефрит, ХНН I cт.

Чоловік 68 років викликав дільничого лікаря у зв'язку з появою приступоподібного кашлю

з невеликою кількістю "іржавого" харктотиння, болю в правому боці, пов'язаного з

глибоким диханням і кашлем. Хворіє на інсулінзалежний цукровий діабет. Об'єктивно:

температура - 39,2оС, ЧДР - 24 за хв., пульс - 114 уд./хв., АТ - 110/70 мм рт.ст. Шкіра суха,

гіперемія щік. При аускільтації справа в нижніх відділах легенів - вологі звучні

дрібнопухирчасті хрипи. Якою повинна бути тактика дільничого лікаря?

A *Госпіталізувати в терапевтичне відділення.

B Направити на обстеження в поліклініку.

C Призначити амбулаторне лікування.

D Госпіталізувати в ендокринологічне відділення.

E Госпіталізувати в реанімаційне відділення.

Чоловік 40 років, скаржиться на приступоподібний кашель з харкотинням

жовтувато-коричневого кольору, біль у правому боці, пов'язаний з глибоким диханням,

пітливість. Хворіє 6 діб після переохолодження. Приймав аспірин. Об'єктивно:

температура - 39,6оС, ЧДР – 26/хв., пульс - 110/хв., АТ - 110/70 мм рт.ст. Шкіра

бліда, волога. Справа в нижніх відділах легенів - велика кількість вологих звучних

дрібнопухирчастих хрипів. Рентгенологічно: справа в нижній частці легені - масивна

негомогенна інфільтрація з ділянками просвітління, синус диференціюється. Яке

ускладнення захворювання найбільш імовірно розвилося у хворого?

A *Абсцедування.

B Фібринозний плеврит.

C Емпієма плеври.

D Спонтанний пневмоторакс.

E Ателектаз легені.

Чоловік 52 років знаходився на лікуванні у стаціонарі з приводу загострення виразкової

хвороби дванадцятипалої кишки, яка ускладнилась кровотечею. Який препарат доцільно

використати для вторинної профілактики рецидивів виразкової хвороби після виписки

хворого з стаціонару?

A *Ранітідін.

B Альмагель.

C Платифілін.

D Атропін.

E Солкосеріл.

Жінка 36 років страждає полінозом на протязі 7 років. Останні 2 роки у серпні-вересні

(період цвітіння амброзії) пацієнтка відмічає 2-3 напади ядухи, котрі усуваються 1 дозою

сальбутамолу. Об'єктивно: температура - 36,5оС, ЧДР – 18/хв., пульс - 78/хв., АТ -

115/70 мм рт.ст. Над легенями - везікулярне дихання. Тони серця звучні, ритм

правильний. Застосування якого препарату дозволить найбільш ефективно запобігти

приступам ядухи у критичний для хворої сезон?

A *Інгаляції інталу.

B Інгаляції беротеку.

C Інгаляції атровенту.

D Прийом супрастину.

E Прийом теопека.

Чоловік 38 років скаржиться на схваткоподібний біль у лівій здухвинній ділянці й часте

рідке випорожнення 6 -10 разів на добу з кров'ю та гноєм, загальну слабкість, втрату маси

тіла, високу температуру. Хворіє понад 5 років. Об'єктивно: температура - 37,4оС, ЧДР -

20/хв., пульс - 108/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Тони серця приглушені, над верхівкою -

систолічний шум. Живіт при пальпації болючий у лівій здухвинній ділянці. Печінка +2 см.

В крові: Нв - 80г/л; еритроцити - 3,5х1012/л; ШЗЕ - 34 мм/год. Яке захворювання найбільш

вірогідно сприяло формуванню анемічного синдрому у даного хворого?

A *Неспецифічний виразковий коліт.

B Хронічний ентерит.

C Хвороба Крона.

D Поліпоз кишечника.

E Рак кишечника.

Чоловік 39 років, шофер-дальнобійник, скаржиться на задишку при фізичному

навантаженні, кашель з невеликою кількістю слизуватого харкотиння здебільшого вранці.

Тривалий час хворіє на хронічний обструктивний бронхіт, гайморит. Палить, алкоголь

вживає епізодично. Об'єктивно: температура – 36,5оС, ЧДР – 24 за хв., пульс – 90 уд./хв.,

АТ – 120/80 мм рт.ст. При аускультації дихання жорстке, помірна кількість сухих

свистячих хрипів. ОФВ1-68% від належного значення. Які профілактичні заходи доцільно

провести в першу чергу для запобігання прогресування захворювання?

A *Відмова від паління.

B Відмова від вживання алкоголю.

C Санація вогнищ хронічної інфекції.

D Раціональне працевлаштування.

E Переїзд в іншу кліматичну зону.

72-річному хворому після операції з приводу холецистектомії в зв'язку з лихоманкою

призначений гентаміцин (80 мг кожні 8 годин) та цефалотин (2 г кожні 6 годин). Через 10





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.049 с)...