Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

B. Позалікарняна пневмонія



C. Госпітальна пневмонія

D. Гострий бронхіт

E. Туберкульоз легень

Хворий 38 років, що переніс 10 років тому гострий гломерулонефрит, скаржиться на набряки обличчя, ніг, головний біль, ниючий біль в попереку. AT - 220/130 мм рт.ст. В сечі: білок - 9,9 г/л, лейк. - 3-4 в п/з, еритр. - 10-12 в п/з, циліндри гіалінові - 3-4 в п/з, соскоподібні - 2-3 в п/з. Креатинін - 102 мкмоль/л. Який з перерахованих антигіпертензивних препаратів доцільно призначити хворому?

A. Допегіт

B. Каптоприл

C. Празозин

D. Анаприлін

E. Клофелін

Хворий 39-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на ранковий голов­ний біль, зниження апетиту, нудоту, ранкові блювання, періодичні носо­ві кровотечі. У 15-ти річному віці пе­реніс гострий гломерулонефрит. При обстеженні відмічено підвищення ар­теріального тиску до 220/130 мм рт.ст., геморагії на шкірі рук і ніг, блідість шкіри та слизових оболонок. Який із наведених біохімічних показників має діагностичну значимість у даному ви­падку?

A. Білірубін крові

B. Креатинін крові

C. Сечова кислота

D. Фібриноген

E. Натрій крові

Хворий 40 років хворіє біля 8 років. Скаржиться на біль в попереко­вому відділі хребта при фізичному на­вантаженні, в шийному і грудному від­ділі (особливо під час кашлю), біль в кульшовому і колінному суглобах пра­воруч. Об'єктивно: тулуб фіксований в положенні нахилу вперед з опуще­ною донизу головою, атрофія сідни­чних м'язів. Рентгенографія хребта: остеопороз хребців, закостеніння повздовжніх зв'язок. Який з діагнозів є найбільш вірогідним?

A. Анкілозуючий спондилоартрит

B. Туберкульозний спондиліт

C. Розповсюджений остеохондроз хребта

D. Псоріатична спондилоартропатія

E. Спондилоартропатія на фоні хвороби Рейтера

Хворий 49 років скаржиться на біль та набряк дрібних суглобів правої ступні, почервоніння шкіри над ними, підвищення температури тіла до 38°С, що з'явились три дні тому. За останні 6 років було декілька нападів артриту, що тривали до 7-10 днів. В анамнезі - хро­нічний тонзиліт. При огляді: плюснефалангові суглоби правої стопи збільшені в об'ємі, дефігуровані, рухи в суглобах різко болючі. Інші суглоби без патологічних змін. ШЗЕ - 26 мм/год. Який механізм розвитку цього захворюван­ня?

A. Зменшення кількості хондроїтинсульфату

B. Підвищення біосинтезу сечової ки­слоти

C. Утворення антитіл до нативної ДНК

D. Гіперпродукція аутоантитіл до кола­гену

E. Імунна відповідь на стрептококову інфекцію

Хворий 49 років скаржиться на яду­ху, кашель. Харкотиння не виділяє. Неодноразово застосовував сальбутамол, інтал, але без ефекту. Об'єктивно: сидить, спираючись на стіл. Ціаноз обличчя, акроціаноз. Периферичних набряків немає. Дихання поверхневе, затруднене, місцями не вислуховується; розсіяні хрипи, значно подовжений ви­дих. Тони серця приглушені, тахікардія. Ps - 112/хв., AT -110/70 мм рт.ст. Печін­ка біля краю реберної дуги. Який попе­редній діагноз?

A. Аспірація стороннього тіла

B. Серцева астма

C. Хронічний обструктивний бронхіт

D. Астматичний статус

E. Бронхіальна астма, помірної важко­сті

Хворий 50 років скаржиться на раптову появу крові в сечі на фоні нор­мального самопочуття. Вперше кров в сечі помітив місяць тому, наступного дня був інтенсивний біль у попереку справа. До лікаря не звертався, оскільки вищезазначені явища самостійно зникли. Об'єктивно: шкіра дещо бліда. Варикоцеле справа. Живіт м'який, чутливий при пальпації в правому підребер'ї. В крові: ер. - 2,9 * 1012/л, НЬ -90 г/л, ШЗЕ - 32 мм/год. Аналіз сечі: пито­ма вага -1018, білок - 0,066 г/л, еритроцити покривають все поле зору. Який попередній діагноз?

A. Хронічний пієлонефрит

B. Рак правої нирки

C. Хронічний тромбофлебіт

D. Гострий гломерулонефрит

E. Сечокам'яна хвороба

Хворий 52 років надійшов зі скаргами на задишку при помірному фізичному навантаженні, кашель з харкотинням, що важко відділяється. Хворіє протягом 12 років. Об'єктивно: ЧДР-26/хв. Перкуторно - легеневий тон з коробковим відтінком; послаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи. Раніше лікувався лише теопеком, або еуфіліном в/в. Призначте базисну терапію після ліквідації загострення:

A. Тайлед

B. Атровент

C. Алупент

D. Амінофілін

E. Інгакорт

Хворий 52-х років скаржиться на біль у суглобах та м'язах, слабкість у м'язах. Хворіє близько року. Лікування нестероїдними протизапальними препаратами бу­ло неефективним. Об'єктивно: самостійні рухи тулуба та кінцівок утруднені, у параорбітальній ділянці - темна еритема. Пальпація м'язів плечового поясу та сте­гон болісна. Тони серця послаблені, си­столічний шум над верхівкою. Який най­більш вірогідний основний патогенети­чний механізм розвитку цього захворю­вання?

A. Синтез міозин-специфічних антитіл

B. Утворення антитіл до РНК

C. Утворення циркулюючих імунних ком­плексів

D. Утворення антитіл до нативної ДНК

E. Гіперпродукція колагену

Хворий 54 років скаржиться на задишку під час незначного фізичного навантаження, кашель з харкотинням, що важко відділяється. Об'єктивно: дифузний ціаноз. Грудна клітка бочкоподібної форми. У легенях ослаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, сухі свистячі хрипи. АТ-140/80 мм рт.ст., Ps- 92 уд/хв., ритмічний. Спірографія: ЖЄЛ/ДЖЄЛ- 65%, ОФВ1/ФЖЄЛ- 50%. Визначте тіш дихальної недостатності (ДН) у хворого:

A. Дихальної недостатності немає

B. Змішаний тип ДН з переважанням обструкції

C. Змішаний тип ДН з переважанням рестрикції

D. Рестриктивний тип ДН

E. Обструктивний тип ДН

Хворий 54 років скаржиться на постійний тупий біль у мезогастральній області, втрату ваги, домішки темної крові в калі, закрепи. Протягом року втрата ваги до 10 кг. В крові: ер. - 3,5 * 1012/л, НЬ - 87 г/л, лейк. - 12,6* 109/л, п/яд. зсув, ШЗЕ - 43 мм/год. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

A. Рак поперечно-ободової кишки

B. Хронічний коліт

C. Рак шлунка

D. Хронічний панкреатит

E. Виразкова хвороба шлунка

Хворий 54 років, що 4 роки тому переніс вірусний гепатит В та зловживає алкоголем, останні два місяці відзначає печію, пекучий біль за грудниною. Вранці після прийняття їжі та підняття важкості з'явилося блювання свіжою темною кров'ю. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, вологі, Ps- 92/хв,AT- 90/60 мм рт.ст. Склери жовтяничні, живіт збільшений у розмірі за рахунок асциту, гепатоспленомегалія. Назвіть найбільш вірогідну причину кровотечі:

A. Синдром Бадда-Кіарі

B. Виразкова хвороба 12-ти палої кишки

C. Розрив варикозних вен стравоходу

D. Синдром Малорі-Вейса

E. Ахалазія стравоходу

Хворий 55 років скаржиться на слабкість протягом 2-х місяців, біль у правій половині грудної клітки, кашель, виділення харкотиння з прожилками крові. Рентгенологічне: інтенсивна тінь трикутної форми на ділянці нижньої частки, зв'язана з середостінням. Про яке захворювання слід подумати?

A. Плевропневмонія

B. Туберкульоз легень

C. Інфаркт легень

D. Бронхоектатична хвороба

E. Рак легень

Хворий 56 років скаржиться на залишку з утрудненням видиху, виділенням харкотиння вранці протягом 22 років. Викурює 1 пачку цигарок на день з 18-річного віку. Під час проведення гроби на ФЗД зворотність обструкції становить 10%. Які препарати слід призначити на початку лікування?

A. Інгаляційні глюкокортикостероїди

B. Мембраностабілізатори (інтал, тайлед)

C. Антибіотики

D. Інгаляційні холінолітики (атровент)

E. Інгаляційні симпатоміметики (беротек)

Хворий 58 років обстежується у терапевта у зв'язку з загальною слабкістю, втомлюваністю, помірним болем у лівому підребер'ї, іноді - часте сечовипускання з ріжучим болем. Виявлена помірна спленомегалія. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз із зсувом до мієлоцитів, базофіли- 2%, еозинофіли- 5%. У сечі: маса уратів, ер.- 2-3 у полі зору. Який попередній діагноз?

A. Цироз печінки

B. Сечокам'яна хвороба

C. Лімфогранулематоз

D. Лейкемоїдна реакція





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 576 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...